IPS Teodosie spune că, dacă pelerinii mor din cauza Covid, infectaţi la pelerinaj, pleacă la Dumnezeu

Share

IPS Teodosie, supranumit Teodosie Şpagoveanu, pentru că pe vremea lui Adrian Năstase avea un rol esenţial în sistemul de putere, dovedeşte cât de mult îi pasă de enoriaşii lui.

Teodosie a făcut mai multe declarații, pentru televiziunea locală Constanța TV, despre pelerinajul care va fi avut loc la Peștera Sfântului Andrei.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat de moderator dacă nu cumva pierderea unei singure vieți omenești, în urma posibilei infectări cu coronavirus, la pelerinaj, ar fi un preț prea mare plătit, pentru ca evenimentul religios să aibă loc.

Răspunsul lui IPS Teodosie a fost că, dacă cineva moare în urma infectării cu coronavirus, la pelerinaj, înseamnă că asta a fost voința Lui Dumnezeu, dar măcar pelerinul a ajuns la sărbătoare:

”R: Nu credeți că pierderea unei singure vieți care vine la acest eveniment ar fi prea mult?
ÎPS Teodosie: Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare.

A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forța, îi invităm. Este cuvântul Mântuitorului. Cine voiește, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creștinat este pentru absolut toți.

Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria să îi chem pe toți la locul aceata sfânt. De aceea, voi face invitație publică, inclusiv președintelui României, premierului, miniștrilor, dar și parlamentarilor. Cine crede, să vină”, a declarat IPS Teodosie, pentru Constanța TV.

În timpul emisiunii, IPS Teodosie i-a dat o replică primarului Constanței, Vergil Chițac, invocând-o pe mama acestuia, după ce edilul a dezaprobat public ideea pelerinajului, spunând că va avea o discuție serioasă cu IPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a invocat-o pe mama primarului spunând că ”este o femeie credincioasă care i-a insuflat și dânsului această credință”, dar primarul Chițac ”poate a mai pierdut din ea pe parcurs”. Teodosie a mai spus că lipsa lui este că nu l-a catehezit (că nu l-a instruit religios, n.red.) pe primarul Vergil Chițac:

”El recunoaște că are niște lipsuri și lipsa mea este că nu l-am catehezit. O să am un dialog cu el. Mama lui e o femeie credincioasă și cred că i-a sădit și dânsului această credință, dar poate a mai pierdut din ea pe parcurs.

Un om fără credință nu prea îl văd integru. Este adevărat. Știința nu o negăm. Dumnezeu este și al științei. Cine se ghidează după credință, nu exclude știința, ci o include. Un om de știință fără credință este un om îngust.

Biserica se întărește oricât s-ar lupta alții cu ea. Cel care luptă împotriva bisericii este ghidat de cel rău. Biserica îl zdrobește pe cel viclean”, a declarat ÎPS Teodosie la televiziunea locală Constanța TV.

Share