Ionut Dumitru anunţă care sunt semnele debutului crizei economice

Share

Costurile bugetului de stat cu datoria publică tind să revină la cele din perioada crizei financiare, după cum explică Ionut Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, conform Economica.

Aceste costuri ar putea ajunge destul de repede la niveluri de 1,7-1,8% din PIB, fapt care va consuma un 0,2%-0,3% din PIB din spaţiul de manevră fiscal, pe fondul încetinirii creşterii economice a României.

Ionut Dumitru: Este ca acum 10 ani

Înainte de declanşarea ultimei crizei financiare, datoria publică reprezenta 12% din PIB, spune Ionut Dumitru. Astăzi a ajuns la 36% din PIB şi continuă să crească. Costurile bugetului de stat cu plata datoriei publice au beneficiat până acum de dobânzile reduse pe plan intern şi extern.

În 2013, perioadă în care România era în criză financiară, costul bugetului de stat cu plata dobânzilor aferente datoriei publice a reprtezentat 1,8% din PIB, potrivit datelor comunicate de Consiliul Fiscal.

La nivelul anului trecut, costul bugetului cu dobânzile a fost de 1,3% din PIB (dintr-un PIB mult mai mare decât cel din 2013), iar estimările Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză (CNP) vorbesc despre un nivel de 1,4% din PIB pentru întregul an 2018.

Share