home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE JURNALISTI Ion Cristoiu, nume conspirativ “Coroiu”, relaţie neclară cu Secu

Ion Cristoiu, nume conspirativ “Coroiu”, relaţie neclară cu Secu

Share

Fostul jurnalist Ion Cristoiu i-a intentat proces istoricului Mădălin Hodor. În dosar, CNSAS a depus recent mai multe documente.

Potrivit acestora, Cristoiu e menţionat ca sursă, dar şi ca obiectiv, sub numele Coroiu.

Este același nume conspirativ pe care Cristoiu a mai fost acuzat în trecut, de către politicianul extremist Vadim Tudor, că l-ar fi avut în perioada colaborării cu Securitatea. Cristoiu a negat acest lucru și a câștigat atunci un proces, judecat în lipsa documentelor prezentate acum, spune Newsweek.

Mădălin Hodor, istoric, cercetător la CNSAS, a fost dat în judecată de Ion Cristoiu pentru că l-a acuzat de colaborare cu Secu. Acum apar documentele

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției.

Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.

Ce conțin documentele despre Ion Cristoiu din arhiva Securității

Printre documentele depuse în instanță de CNSAS se numără extrase din dosarul „Artă-Cultură”. Acesta este un fond din arhiva fostei Securități, în care apar ca obiective informative ziare, muzee, instituții culturale, intelectuali.

În acest dosar există un tabel în care apar mai multe nume, anonimizate de CNSAS. La poziția 19, figurează „Coroiu – Cristoiu Ion – sursă”. Un alt document, Anexa 1, este datat 13.09.1982.

Ce am dori să ştim noi despre Ion Cristoiu. FACS Galaţi

Prin 1985 cred, Ion Cristoiu era un fel de şăf de trib la FACS (Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti) de la Galaţi, unde fusese trimis de activul PCR, ca să fie control politic pe ce fac studenţii. Ca boboc la Revista Orientări a centrului universitar, nu am putut decât să asist la următoarele.

În fiecare seară, redacţia revistei, sub coordonarea lui Cristoiu, scotea foaia festivalului. În ultima seară, Cristoiu a apărut, pe la orele 18.00, ambetat de la nişte vinişor de Măstăcani, Puterea Ursului. În fine, pe la Măstăcani nu prea sunt urşi, dar să trecem.

Colegul Eugen Neculiţă, alintat de noi Nick (care, Dumnezeu să-l ierte, a murit în India, unde se dusese să caute Nirvana), povestea şi el mereu următoarea scenă antologică. Cristoiu, legănându-se, în timp ce Nick îi înfigea-n burtenstein o floretă cu bumb de protecţie-n vârf. Floreta, de regulă, adăsta pe o armură medievală aflată în holul Casei de Cultură a Studenţilor.

Întrebare: a raportat sau nu Ion Cristoiu la Secu acest episod? Adecăteleea, Jack, ai ţinut minte episodul, să-l dai în gât pe Nick, au ba?

Ce am mai dori să ştim despre Ion Cristoiu

Există vreo legătură între relaţiile încă neclarificate în instanţă ale lui Ion Cristoiu cu Secu şi următoarele episoade?

1. În seara de după duelul candidaţilor la preşedinţie din toamna lui 1992, de pe TVR 1, Cristoiu a chemat conducerea ziarului şi Secţia Politică Internă şi i-a întrebat: ce candidat a avut cea mai bună evoluţie? Şi tot el a răspuns: Gheorghe Funar.

2. Prin 1994 – 1995, ex-abrupto, Jack a devenit un susţinător al lui Emil Constantinescu. După ce acesta a devenit preşedinte, a devenit adversarul acestuia. Jurnalistul a explicat de nenumărate ori că el a simţit nevoia să fie de partea lui Constantinescu când era slab, apoi contra lui pentru că era la putere şi se îndepărtase de popor. Totuşi, azi, PSD şi Dragnea s-au îndepărtat de popor, iar Cristoiu nu e de partea Opoziţiei. Iar când Băsescu era la putere, a fost de partea lui. Contradicţia este evidentă.

3. Nenumărate schimbări inexplicabile de macaz, de-a lungul timpului, se cer explicate. A tras cu mitraliera în Băsescu, la Antena 3, apoi a venit la B1 TV, unde a devenit apostolul anticorupţiei, după care s-a metomorfozat din nou în ce este acum, ajungând la nişte susţineri uneori pur şi simplu oribile.

4. Unde ţine Ion Cristoiu jurnalul Elenei Udrea şi când îl va face public pe tot, ca să ne convingă că acesta există cu adevărat? A publicat câteva crochiuri despre care putem crede orice, inclusiv că i le-a trimis Nuţi din Pleşcoi, la harneală, pe WhatsApp. Olografele fotocopiate pot fi scrise şi de o copchiloaică de 16 ani, care învaţă cam târziu caligrafie.

Citeşte şi
Un ciripitor al Securităţii Comuniste s-a inserat în Casa Regală a României şi i-a deturnat
Armata Rusiei a creat un departament pentru securitate cibernetică. Ea va primi în anul 2017
Scăderea bugetelor din domeniul securităţii naţionale ar însemna un atentat la siguranţa românilor. Este avertismentul
Securiştii şi-au făcut academie şi din aceasta scot, când te aştepţi mai puţin, pe diferite
În acest ultim capitol din Armaghedonul Oligarhilor dedicat lui Dan Voiculescu, citim CV-ul acestui vrednic
Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a fost administrator la Rominserv, firma membră a holdingului Rompetrol, al
Ocupaţi-vă, pentru numele lui Dumnezeu, de ceea ce este cu adevărat important în România pentru
~USL pierde Antenele lui Felix, ca sa-si spele imaginea de Securitatea comunista~Mircea Diaconu nu poate
~Boagiu: taxa de autostrada, doar cand aceasta va exista~Petronela, consilier penal ce examina soferii profesionisti~cat
Conform cifrelor CNSAS, la nivelul administratiei locale au fost deconspirati in total 273 de colaboratori
Share