Ioan Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Share

Ioan Ficior a fost condamnat definitiv miercuri de ÎCCJ la 20 de ani de închisoare. Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat pentru infracțiuni contra umanității.

Instanța supremă a respins apelul declarat de Ioan Ficior. A fost menținută sentința dată în martie 2016 de instanța de fond, Curtea de Apel București (CAB). Unul dintre cei trei judecători a făcut opinie separată. El a admis apelul declarat de Ficior și a fost de acord cu încetarea procesului penal împotriva acestuia.

Judecătorii au menținut decizia CAB privind degradarea militară a lui Ioan Ficior. Acesta trebuie să plătească, în solidar cu statul român, 310.000 de euro daune morale către opt părți civile din dosar.

Decizia este definitivă, urmând ca Ioan Ficior să fie încarcerat

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în octombrie 2014. El a fost acuzat de procurorii de la Parchetul General că, în anii 1958 — 1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici. În urma acestuia, a lăsat 103 morţi.

Ioan Ficior a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici. Aceasta prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora.

Motivele – de ordin politic, prin supunere la condiții de existență sau tratament de natură să îi distrugă fizic pe deținuți.

, susțin procurorii.

Torţionarul era direct responsabil de viaţa deţinuţilor

Ioan Ficior, comandant de lagăr, era direct responsabil de viața deținuților. Așa se arată în Regulamentul de funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor. Aceasta înseamnă că ansamblul condițiilor de detenție era organizat sau cel puțin tolerat de acesta.

Deținuții erau supuși unui tratament inuman, caracterizat prin izolare completă de familii și orice alte persoane. Condițiile de cazare erau mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte. Aceasta pentru abateri minore.

Hrana era deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați. Aveau dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor. Condițiile de muncă erau inumane.

Share