home ECONOMIE, POLITICA Invazia Estului nu va avea loc

Invazia Estului nu va avea loc

Share

~FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG~

Gata: de la 1 Mai, Germania îşi deschide piaţa muncii cetăţenilor din opt ţări din Europa Centrală şi de Est. Dar fluxul masiv al muncitorilor, de care mulţi se tem, nu va avea loc. Din contră: firmele germane trebuie să-i curteze “puternic” pe noii muncitori străini.

De câteva săptămâni, Andreas Röhm primeşte o grămadă de cereri. Firma sa de consultanţă Sirius Consulting recrutează de ani de zile îngrijitori din Europa de Est pentru familii germane. Dar acum are o clientelă total nouă.

foto: Boisseree

Mă sună antreprenori din clasa mijlocie. Ei caută forţă de muncă pentru construcţii, sudori sau personal specializat pentru domeniul hotelier”.

Firmele germane vor ca Röhm să-şi folosească relaţiile din Europa de Est pentru a-i ademeni pe oameni în Germania. De la 1 mai toate uşile sunt deschise est-europenilor din statele care au aderat la UE în 2004.

Polonezi, cehi, slovaci, sloveni, unguri şi baltici vor putea munci liber în Germania – fără ca oficiul de ocupare a forţei de muncă să fie nevoit să verifice în detaliu dacă nu se găsesc muncitori germani pentru aceeaşi muncă.

Deci, acum est-europenii pot veni în Germania – dar vor ei asta cu adevărat? Nu în număr mare, spun economiştii. “1 Mai nu va fi startul imigrării în masă”, spune Christoph Schmidt, director al Institutului de cercetări economice din Essen. El estimează că în fiecare an vin maximum 100 000 de muncitori noi din Europa de Est. Nu este un salt puternic, dacă luăm în calcul faptul că în prezent 600 000 dintre ei se află deja în Germania. “Nu este valabilă percepţia că trebuie doar să deschidem uşile şi deja vin specialiştii”.

Tinerii din Est nu au neapărat chef să vină în Germania

Cine s-ar fi gândit la asta? Ani de zile a existat teama că polonezii şi cehii ne vor inunda piaţa muncii şi le vor lua germanilor locurile de muncă imediat ce deschidem graniţele. Acum este altfel: întreprinderile germane au nevoie stringentă de polonezi, cehi şi sloveni bine educaţi… citeste tot pe Presseurop

Citeşte şi
~~cu maghiarii e precum cu bulgarele de zapada~clipul nerusinat cu batonul ROM, premiat de Effie~cum
Ce inseamna patriostism, ori cu Varujan Vosganian despre armeni, apoi despre separatism, cu Hunor Kelemen,
Liderul gruparii extremist-separatiste a minoritatii maghiare din Romania, Tokes Laszlo, a tinut un discurs, cu
Memoria generatiilor viitoare va pastra eforturile si eroismul anilor cumpliti, lasand sa se astearna uitarea
Incepand de astazi, incep publicarea tuturor documentelor de tip armaghedon ce au aparut pana acum,
Brusc, fără nici o logică, a început un scandal inexplicabil, exact în buza alegerilor legislative
MAE anunţă că a notat cu surprindere și nedumerire decizia luată de Ungaria. Budapesta a
Am avut un vis ce ar putea să fie profetic sau nu, exact atunci când
Europa a intrat, după atacurile teroriste de la finalul săptămânii trecute şi anularea unui meci
Ungaria desparte familiile de refugiaţi ce i-au trecut ilegal graniţa, în virtutea declarării stării de
Share