Interzicerea limbii maghiare oficiale, o eroare majoră

Share

Eroare: Deputatul Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, a anunțat că va propune interzicerea limbii maghiare în cadrul oficial.

Propunerea aceasta legislativă, despre care susţinem că este o eroare, vine după ce au apărut pe internet imagini cu mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc inscripționată în limba maghiară. Numai în limba maghiară.

Proiectul ar urma să fie depus la Parlament săptămâna viitoare. De ce spunem că este o eroare? Pentru că ar duce la escaladarea izolaţionismului comunităţii maghiare în Harghita şi Covasna.

Ar pune gaz pe foc. O dată cu dispariţia PRM din prim-planul vieţii politicii, PSD probabil că şi-a creat cel puţin o alternativă extremistă de acelaşi tip, cu scopul de a câştiga voturile românilor ardeleni: PRU.

PSD nu are nici o şansă, în prezent, să câştige voturile românilor din Transilvania şi atunci apelează la vechea sa armă ultranaţionalistă: frustrările provocate românilor de tendinţele iredentiste ale unor reprezentanţi ai maghiarilor.

Dar este o eroare să interzici limba maghiară, ca limbă oficială în regiunile româneşti cu etnici maghiari, aşa cum este tot o eroare direcţia în care se îndreaptă în acest moment administraţiile locale dominate de minoritatea maghiară.

Iniţial, în Transilvania, în aceste regiuni cu populaţie maghiară majoritară totul era în limba română. Apoi, au început să apară plăcuţe bilingve, în română şi maghiară (cu denumirile în română sus şi cele în maghiară dedesubt).

Pe urmă, au apărut plăcuţe bilingve în maghiară şi română. În fine, au apărut plăcuţe exclusiv în maghiară. Maşina Poliţiei Odorheiu Secuiesc care a provocat iniţiativa lui Bogdan Diaconu era inscripţionată exclusiv în maghiară.

Aşadar, orice exces este blamabil şi nu e în spritul european. Şi limba maghiară exclusiv, şi limba română exclusiv. Este preferabilă o administraţie cosmopolită, bilingvă, care să folosească ambele limbi, şi româna, şi maghiara în administraţie ca limbă oficială.

Credem că sunt preferabile plăcuţele bilingve cu limba română sus (ca limbă oficială a statului român) şi limba maghiară dedesubt (ca limbă oficială în administraţia locală a regiunii respective).

Share