INTERVIU Manoliu: Eurovision România, cu compozitori şi solişti străini

Share

• Dan Manoliu explică, în exclusivitate cum va fi Eurovision anul acesta • înscrierea pieselor concurente: 14 ianuarie – 3 februarie • semifinalele  23 şi 24 februarie • finala: 9 martie • concursul redevine cosmopolit • votul publicului – votul juriului 50% – 50% •

Care sunt datele de desfăşurare ale Eurovision Song Contest România 2013?
14 ianuarie – 3 februarie – perioada de înscriere a melodiilor în concurs. Sâmbătă, 23 februarie: prima semifinală. Intră 12 piese şi rămân şase. A doua zi, duminică, 24 februarie: a doua semifinală. Alte 12 piese, dintre care rămân alte şase. Sâmbătă, 2 martie, emisiune de prânz mai lung de tip Euro Fan, în care îi vom invita pe toţi cei 12 finalişti…

… emisiunea Marinei Almăşan?
Nu. O altă emisiune, cu o discuţie haioasă, drăguţă, de promovare. Iar finala va fi sâmbătă, 9 martie, peste încă o săptămână. Toate se transmit la aceeaşi oră, cu excepţia emisiunii de pe 2 martie, pe acelaşi tronson orar.

Ce au de făcut anume anul acesta concurenţii ca să participe la ESC România?
Concurenţii pot să depună piesele cu tot ce înseamnă la studiourile teritoriale Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova şi Bucureşti (fără Târgu Mureş), Concurenţii depun un pozitiv şi vor depune şi un negativ, pe care au dreptul să pună vocile de backing vocals, fără vocile principale. Noi vom face preselecţii la Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova şi Bucureşti cu acelaşi juriu, ei venind şi cântând live, ca să nu mai avem surpriza din alţi ani, că intră în semifinale o piesă care sună foarte bine şi ne trezim că live este cu totul altceva. Interpretul nu e nici foarte cunoscut şi va mai şi cânta foarte prost, cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori.

Redevine ESC România un concurs cosmopolit?
Din regulamentul de anul acesta noi am scos total clauze de genul că interpretul sau compozitorul trebuie să fie români sau să aibă dublă cetăţenie. Redevine cosmopolit, cum a fost până la Biondo inclusiv, când degeaba au fost aceştia foarte buni, că nu s-au calificat.

Cum e sistemul de vot?
Noi vrem să păstrăm 50% publicul – 50% juriul. Chiar dacă la nivel european se pare că publicul va avea 30% din opţiunile de vot şi juriile 70%.

Când va începe votarea?
De data aceasta, nu mai vrem să înceapă votarea când încep să cânte, ci în momentul în care s-a încheiat cântatul. Apoi, în cele 30 de minute, dacă dai măcar de două ori recapitularea pieselor, deja ai consumat 10 dintre cele 30 de minute. Apoi, vom avea filmări din ţară, de la juriile regionale.

Firma care contorizează voturile e aceeaşi, şi pentru televoting, şi pentru softul de numărare?
Da, este aceeaşi firmă care a făcut şi până acum, Simplus.

Având în vedere că s-au retras nişte ţări concurente, ne-ar creşte şansele.
Depinde ce e în capul lor şi ce vor să facă. Singura ţară cu care te cam băteai era Turcia. Portugalia, Polonia… a, şi mai era Bosnia Herţegovina, da.

Se mai fac liste cu interpreţi de rezervă, care să-I înlocuiască pe cei care nu corespund la cântare live?
Nu. Dacă mi se pare că e foarte slab solistul, putem să le spunem. Oricum, tu poţi să treci pe lista aceea Loredana, dar dacă Loredana nu vrea?

A picat pentru anul acesta ideea cu concursul de interpreţi pentru piesa cea mai bună?
Da, pentru că era foarte târziu oricum. Părerea mea e că aşa ceva trebuie să pregăteşti din vreme. Să anunţi din vreme, opinia publică să înţeleagă. Pe urmă, în Rmânia înseamnă foarte mult pentru interpreţi Eurovision. Nu poţi să spui: “Bun, anul acesta o trimitem pe Paula Seling sau pe Luminiţa Anghel sau pe Mihai Trăistariu”.

Share