home CORUPTIE, POLITICA Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi cercetează situaţiunea la Parchetul Militar

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi cercetează situaţiunea la Parchetul Militar

Share

Inspecţia judiciară a declanşat verificări în legătură cu prezenţa unui procuror militar în centrul de comandă, în timpul protestelor din 10 august. Inspectorii vor să stabilească în ce calitate s-a aflat în Piaţa Victoriei procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Rănit la miting cu o grenadă, infectat în Spitalul Municipal cu clostridium

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că doar Inspecția Judiciară poate stabili dacă prim-procurorului Parchetului Militar București, Ionel Corbu, s-a antepronunțat în privința anchetei deschise cu privire la violențele din 10 august. Instituția condusă de judecătorul Lucian Netejoru s-a autosesizat.

Inspecţia Judiciară vizează declaraţiile procurorului Ionel Corbu

Vizate de Inspecția Judiciară sunt declarațiile prim-procurorului Ionel Corbu potrivit cărora „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

Luni dimineață, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că doar Inspecţia Judiciară poate stabili dacă prim-procurorul Parchetului Militar Bucureşti s-a antepronunţat privind ancheta în cazul violenţelor din 10 august atunci când a afirmat că „actele de agresiune exacerbate nu se justificau”.

„Mă întrebaţi dacă s-a antepronunţat sau nu. Dacă nu cumva este o abatere de la deontologia profesională sau de la regulile procesuale. Numai Inspecţia Judiciară poate da un răspuns”, a declarat Tudorel Toader, întrebat cum comentează declaraţiile procurorului Ionel Corbu privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Ce a spus Ionel Corbu

Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, declara săptămâna trecută că Jandarmeria a trimis o mare parte din documentele solicitate, dar „se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”.

Întrebat, miercuri, dacă din documentele prezentate până acum de Jandarmerie există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, prim-procurorul a spus că sunt elemente care să dovedească amploarea evenimentelor, dar, după părerea sa, „sub nici o formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

„În mare parte, da, există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploare evenimentelor ce urmau să se desfăşoare, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică atâta vreme căt existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”, afirma Corbu.

Dosarul, la PÎCCJ

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca „cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar”.

Parchetul General anunţa, vineri seară, că de luni se vor face acte de urmărie penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri, la sediul Ministerului Public.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Citeşte şi
DIICOT preia Dosarul 10 august, după ce Parchetul Militar şi-a declinat competenţa în cauză. Astfel,
DIICOT a solicitat pentru studiu dosarul 10 August de la Parchetul militar, a declarat procuroarea
În Dosarul 10 august, Parchetul militar a solicitat Spitalului de urgență Floreasca informații privind instituțiile
Jurnalistul Oreste Teodorescu aduce două informații spectaculoase în legătură cu represiunea din 10 august. Există
Şefii Jandarmeriei, Cucoş, Cazan, Sindile şi secretarul de stat din MAI Chirică au fost puşi
Carmen Dan şi şefii Jandarmeriei Române urmează să fie puşi de Parchetul Militar sub acuzare
Șefii de la Jandarmeria Română ar putea fi audiați miercuri ca suspecți în dosarul protestului
Ministerul Public, prin Augustin Lazăr, şeful Parchetului General, atrage atenţia asupra atacurilor la care este
Procurorii de la Parchetul General au precizat azi că la protestul din 10 august, din
Sediul Parchetului Militar din Bucureşti a rămas fără alimentare cu energie electrică marţi. Sună a
Share