home POLITICA Incompatibilitatea primarilor poate decide viitorul României

Incompatibilitatea primarilor poate decide viitorul României

Share

Incompatibilitatea primarilor poate decide viitorul României

Incompatibilitatea primarilor a devenit o chestiune destul de importantă, cât să decidă viitorul României, cam aici s-a ajuns. Şi e o chestiune de constituţionalitate.

CCR a amânat a doua oară, la începutul acestei săptămâni, decizia privind constituţionalitatea articolului în baza căruia unii aleşi locali, printre care şi Klaus Iohannis, primarul Sibiului, candidat la Preşedinţie din partea ACL, au fost declaraţi incompatibili.

Atenţie: este vorba despre constituţionalitatea articolului din lege, nu despre sentinţa unei instanţe privind incompatibilitatea sau compatibilitatea vreunui primar sau a mai multora.

Curtea a amânat sentinţa până pe 9 decembrie şi a cerut să i se pună la dispoziţie anumite informaţii, de către Curtea de Apel Constanţa. Aici a ajuns la prima instanţă contestaţia primarului de Tuzla.

Semnificaţia dosarului primarului din Tuzla, care se numeşte Constantin Micu, este foarte mare. Acesta a amânat sentinţa în dosarul său, cerând verificarea constituţionalităţii. A câştigat astfel timp şi o dată cu el toţi primarii aflaţi în situaţia sa din România, inclusiv Iohannis.

Mulţi dintre români poate că acum ar trebui să-şi spună astfel: “Îl rugăm pe domnul Iohannis să se sacrifice pentru noi, să câştige prezidenţialele, pentru că apoi noi ne vom ruga ca el să fie declarat incompatibil, iar noi să ne alegem preşedintele pe care ni-l dorim, fără să fim perturbaţi de reacţionarii şi borfaşii din PSD. Apoi domnul Iohannis va sta trei ani pe bară, iar dacă va dori se va reîntoarce în politică, îl vom respecta şi poate că-l vom alege şi preşedinte într-o zi.”

Sentinţa CCR în dosarul acesta va determina dacă toate cauzele analoge se mai judecă sau nu. Dacă CCR va decide că e anticonstituţional să nu-l laşi pe un primar să fie reprezentant în consiliile de administraţie ale uneia sau mai multor societăţi din subordinea primăriei pe care o conduce, toate cauzele se închid şi primarii respectivi nu mai au nici o problemă.

Ar fi un lucrau foarte grav, ce ar încuraja incompetenţii profitori. Primarul care e, de exemplu, reprezentantul primăriei pe care o conduce la societatea de apă-canal din urbea X e de obicei un p-afarist, care, din instinct de pelican, stă cu pliscul deschis la nişte bani în plus, dintr-o indemnizaţie de membru în acel CA, în loc să-l lase pe un om de specialitate să reprezinte interesele cetăţenilor în acel organism. De multe ori, acest membru al CA-ului nici nu participă la şedinţe, iar când o face are un rol destructiv.

Dacă CCR va decide că nu e anticonstituţional, urmează judecarea cauzelor, una câte una, la instanţele unde sunt repartizate acestea.

Incompatibilitatea primarilor. Două implicaţii mari

Prima este că primarii incompatibili vor spune la revedere oricărei funcţii pentru trei ani. Numai în judeţţul Constanţa sunt 23 de edili în această situaţie. Chiar dacă nu deodată, ci pe rând, când se vor da, sentinţele, plecarea acestor primari din funcţie va fi un seism politic major.

Pentru funcţiile deţinute de ei, se vor organiza (sau ar trebui organizate cât mai repede, dar Guvernul Ponta manipulează sistematic aceste anticipate în favoarea PSD) alegeri anticipate. Un sistem, din care aceşti primari corupţi fac parte, va dispărea încă puţin.

A doua este că, dacă Klaus Iohannis este ales preşedinte, la o sentinţă definitivă şi irevocabilă de incompatibilitate a ÎCCJ, mandatul lui Iohannis în fruntea statului român va înceta deîndată.

Cu certitudine, ar urma alegeri prezidenţiale anticipate şi jocul politic s-ar reseta. Sistemul politic din România mai poate fi mişcat, modelat, reformat apoi. Dacă însă Ponta va fi ales preşedinte, el va rămâne în funcţie şi jocul a luat sfârşit.

O dată Ponta în fruntea statului, p gaşcă de mafioţi se va institui în capul nostru şi vom fi într-un mare pericol. Mai mare decât la începutul anilor 90. Pe 2 noiembrie am votat cu suflatul, acum va trebui să votăm cu capul.

Citeşte şi
Acum v-aţi lămurit, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, care e rostul sezonului european
Partidul extremist maghiar Jobbik declară 2020 an comemorativ, la 100 de ani de la Trianon:
Un document realizat de Ambasada SUA la București în anul 2016 descrie orientarea, calitatea și
”Bolnavul Europei nu e Polonia, nici Ungaria, ci România”, scrie profesorul român Alexandru Călinescu într-un
Nunta inseamna mult mai mult decat petrecere din locatia unde are loc nunta. Daca in
Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut duminică, la Chişinău, parlamentelor României şi Republicii Moldova să
Fostul deputat PSD Vlad Cosma este citat marţi, 13 februarie, la DNA Ploieşti, într-un dosar
Tel Drum este urmărită penal și își cere insolvența. Compania a solicitat executarea silită a
The Telegraph anunţă că prinţul Nicolae se va muta înapoi în România, împreună cu soţia
De data aceasta, cel puţin ca iniţiativă, pare a fi cea mai ambiţioasă din perioada
Share