Încălțămintea nepotrivită poate cauza afecțiuni ortopedice. Vezi care sunt acestea

Share

Purtarea unei perechi de încălțăminte nepotrivită este cea mai frecventă cauză a apariției afecțiunilor ortopedice. Astfel, chiar și o pereche de pantofi comodă poate contribui la apariția unor modificări la nivelul membrelor inferioare. Medicul ortopedul recomandă achiziționarea de încălțăminte care păstrează forma anatomică a piciorului și nu exercită presiune asupra traiectoriei fiziologice a degetelor.

Ce înseamnă o încălțăminte nepotrivită?

Achiziționarea de încălțăminte nepotrivită duce în timp la deformarea membrului inferior și la schimbarea structurii fiziologice a acestuia. Astfel, riscul de apariție al afecțiunilor ortopedice crește treptat.

Un exemplu de încălțăminte care produce schimbarea formei anatomice a piciorului sunt pantofii cu toc. De asemenea, sunt de evitat și încălțările care se îngustează treptat spre vârf. Acestea produc devierea axului fiziologic al degetelor, iar pacienții acuză prezența de  monturi picior.

Deformările regiunii plantare a membrului inferior pot apărea și în cazul încălțărilor:

  • strâmte;
  • largi;
  • cu o talpă care nu respectă forma normală a piciorului.

Alegerea perechii de încălțări potrivite este un proces important. Printre elementele esențiale de care trebuie să ținem cont înainte de achiziționarea încălțărilor se regăsesc:

  • flexibilitatea;

O flexibilitate crescută a încălțărilor permite desfășurarea mișcărilor fiziologice ale piciorului.

  • forma potrivită;

Este important ca înainte de achiziționarea încălțărilor să ne asigurăm că au o formă asemănătoare cu a piciorului. În regiunea călcâiului, acestea trebuie să asigure stabilitate, iar în partea anterioară un spațiu corespunzător pentru a permite mișcarea degetelor.

  • susținerea arcului plantar;

Înălțimea tălpii trebuie să fie adecvată, astfel încât să asigure o susținere adecvată a arcului plantar. Acesta are rol în asigurarea stabilității membrului inferior. De asemenea, o susținere deficitară a arcului plantar crește riscul de apariție al afecțiunilor ortopedice și al durerilor în timpul locomoției.

  • alegerea unor materiale de calitate;

Achiziționarea unor încălțări confecționate din materiale de calitate este un element important. Acestea asigură o durabilitate crescută în timp a încălțămintei și permite ventilarea corectă a pielii.

  • confortul oferit de tocuri;

În cazul încălțărilor de acest tip, este important de verificat stabilitatea tocului. Astfel, în timpul mersului persoana își poate menține o postură corectă și un echilibru optim. De asemenea, este recomandat ca înălțimea tocului să nu fie excesivă, astfel încât mersul să poată fi realizat fără a pune o presiune exagerată pe articulații.

  • activitățile pentru care sunt potrivite încălțările alese;

Achiziționarea unei perechi de încălțări se realizează în funcție de activitățile pe care le realizezi. Printre utilizările cele mai frecvente se regăsesc: alergatul, uzul zilnic și mersul pe teren accidentat.

  • consultul unui specialist;

Dacă sunteți diagnosticat cu o afecțiune ortopedică, înainte de achiziționarea unei perechi de încălțări, este recomandată vizita la medic. Astfel, acesta vă poate îndruma spre alegerea perechii de încălțări potrivită.

  • probarea și testarea perechii de încălțăminte;

Înainte de achiziționare, se recomandă probarea perechii de încălțări și verificarea confortului acestora. Astfel, printr-o simplă probă de mers puteți identifica zonele de presiune și disconfort pe care aceștia le generează.

Afecțiuni ortopedice

Cele mai frecvente afecțiuni ortopedice apar în cazul persoanelor care poartă pantofi cu toc. Aceștia suprasolicită regiunea plantară și astfel crește riscul de apariție al monturilor. De asemenea, o înălțime inadecvată a tocului predispune persoana la dezvoltarea unor afecțiuni musculare, ligamentare și artropatii.

În cazul în care folosiți încălțări cu o înălțime inadecvată, aceasta poate genera durere la nivelul membrelor inferioare, leziuni în zona arcului plantar și la nivelul gleznei. Cele mai frecvente traumatisme sunt entorsele de gleznă. Acestea apar ca urmare a susținerii deficitare a gleznei în timpul alergatului sau mersului.

Sportivii, în special alergătorii se pot confrunta cu tendinita ahileana. Această afecțiune poate fi prevenită prin achiziționarea unor încălțări comode, care susțin piciorul în timpul depunerii efortului fizic. De asemenea, este recomandată și efectuarea unor exerciții adecvate de încălzire a musculaturii înainte de antrenament.

Alegerea unei perechi de încălțări este o decizie importantă pentru viața cotidiană. Aceasta trebuie făcută în funcție de stabilitatea oferită, calitatea materialelor și modul de utilizare al încălțărilor. Se recomandă evitarea tocurilor instabile și a încălțărilor strâmte care cresc riscul de apariție al monturilor, rupturilor de ligamente și al entorselor gleznei.

Share