Încă un dosar de la Clotilde Armand, pentru Dan Tudorache

Share

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, deschide un nou front penal de dispută cu predecesorul ei, Dan Tudorache.

Clotilde Armand a anunțat că DNA a deschis dosar penal, în cazul contractelor de reabilitare a școlilor din Sectorul 1.

„Direcția Națională Anticorupție a început cercetările cu privire la afacerile studiilor DALI (devize umflate și supraevaluate) pentru școlile din Sectorul 1 din perioada administrației PSD – Tudorache.

Firma aleasă de PSD care a realizat devizele umflate are legături cu Vladimir Plahotniuc. Așa au ‘reparat’ școlile pesediștii în fiecare an. De asta urlă disperați acum împotriva noastră. Că nu mai au cum să fure”, a anunțat Clotilde Armand.

Tudorache este deja cercetat pentru infracțiunile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

Conform DNA, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează faptul că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, o persoană aflată în anturajul inculpatului Dan Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii, pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

„În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 de lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparțînând traficantului de influență”, arată DNA.

Potrivit comunicatului, în activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme, Dan Tudorache.

„Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țînă legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Dan Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoană din anturajul său”, informează Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii menționează că, în perioada în care a ocupat funcții publice (2008 – 2018), inculpatul Dan Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari, comparativ cu veniturile sale licite.

Concret, susține DNA, în perioada de referință (2008 – 2018), în care Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 de lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe luna), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor, constând în:

* depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

* achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în suma totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

* acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții;

* achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

* achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,

* asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

La dată de 21 noiembrie 2020, inculpatului Dan Tudorache și celorlalți doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penală.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar în care au fost efectuate, în cursul zilei de 19 noiembrie, o serie de percheziții domiciliare, informații vor fi date publicității când situația judiciară o va permite, arată DNA.

Share