În sfârşit, Enel se cărămbăneşte din România. Vin grecii de la PPC

Share

Public Power Corporation (PPC) preia unul dintre cei mai importanţi actori din energetică, din România, Enel, o firmă controversată.

Enel a fost preocupată cum să-şi optimizeze profitul şi a pus biciul pe clientul final, fără scrupule, condimentându-şi activitatea cu scandaluri enorme.

În sfârşit, Enel se cărămbăneşte din România. Vin grecii de la PPC

PPC este cea mai mare companie energetică din Grecia. Grecii de la OTE au modernizat vechiul Romtelecom şi au schimbat atitudinea operatoarelor, cu clienţii persoane fizice.

După ei, Deutsche Telekom a făcut lucruri bune, a dezvoltat sectorul corporate, dar la relaţia cu clientul final – persoană fizică lucrurile au rămas la fel.

PPC a anunțat acum finalizarea tranzacției prin care preia operațiunile subsidiarei din România a companiei italiene, pentru de 1,240 miliarde de euro, de unde iniţial se vorbea despre o cifră de tranzacţie de 1,8 miliarde de euro.

Investiţii în regenerabile

Potrivit unui comunicat al companiei elene, PPC se va axa pe investiții în energia regenerabilă, cu scopul de a deveni cel mai important producător de energie verde din Europa de Sud-Est.

Ce preia PPC de la Enel, coonform HotNews:

– 3,1 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale
– 81 de magazine în toată țara (dar la relaţia cu clientul persoană fizică Enel a fost foarte slab)
– 3 rețele de distribuție: Muntenia Sud (inclusiv Bucureștiul), Banat și Dobrogea, care acoperă o treime din teritoriu României
– peste 133.000 kilometri de rețea

Citeşte şi: Catedrala Spolierii Neamului se contrage şi de la Adriean Videanu

– 1,4 milioane de contoare inteligente pentru clienți rezidențiali și companii
– 600 de MW capacități de producție energie regenerabilă instalată
– 5 GW capacități de producție energie regenerabilă în diverse stadii de dezvoltare

Tranzacția a fost anunțată inițial de cele două companii în martie și a fost aprobată de Comisia Europeană vara trecută.

Citeşte şi: Încă un dosar de la Clotilde Armand, pentru Dan Tudorache

Enel a decis anul trecut să renunțe la piața din România, pe fondul necesității de a-și reduce datoriile de zeci de miliarde de euro.

De-a lungul timpului, Enel a fost protagonista mai multor mari scandaluri. În ianuarie 2022, a fost amendată de ANRE, cu 400.000 de lei, în scandalul facturilor.

Enel s-a judecat din anul 2014, până în 2017, la Tribunalul de Arbitraj de la Paris, cu statul român, pe o prevedere din contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică.

Scandaluri, sinucideri, recalculări

Enel plătea în total 112 milioane de euro, pentru 51% din acţiunile Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, pe care le-au reunit în Enel Energie.

Omul cheie în aceste privatizări, Matteo Cassani, s-a sinucis în noiembrie 2014, aruncându-se de pe sediul central al Enel, de pe bulevardul Ion Mihalache, din Capitală. Italieni exaltaţi.

Enel fiind implicat începând din 2014 un dosar instrumentat de procurorii DNA, privind umflarea artificială a facturilor plătite de 1,2 milioane de consumatori.

Enel ar fi impus o dublă taxare a certificatelor verzi. ANPC a cerut recent Enel un grafic de rambursare a sumelor pe care le-a încasat incorect. Este vorba despre peste 44.000 de consumatori.

Share