home CULTURA, MUZICA Pink Floyd, “Sysyphus” (in memoriam Rick Wright, dinamita muzicală)

Pink Floyd, “Sysyphus” (in memoriam Rick Wright, dinamita muzicală)

Share

In memoria marelui muzician care a fost Richard Wright, fostul clapar de la Pink Floyd, voi posta cele doua embedere de la primele trei parti, apoi de la a patra parte din una dintre cele mai profunde lucrari ale celui trecut in nefiinta: “Sysyphus”.

Din pacate, toata lumea se pierde cu firea in fata frumosului album “Wish You Were Here” si trece cu vederea experimentele senzationale din “Ummagumma”, pe care eu il consider poate cea mai profunda creatie Pink Floyd, in felul sau. Aici, marii muzicieni vizionari se dezlantuie si exploreaza niste teritorii pe care muzica nici acum nu calca prea sigur.

Casa de discuri i-a permis trupei Pink Floyd sa combine un prim disc live cu un al doilea, format din patru sectiuni, fiecare inregistrata de cate un membru al trupei. Dupa cum se stie, toti cei patru membri ai Pink Floyd au avut o intensa activitate solo si fiecare are in prezent propria sa discografie extrem de valoroasa, pe care si-ar dori-o multi cantautori renumiti.

Rick Wright a venit, in acest efort colectiv, cu lucrarea instrumentala in patru parti “Sysyphus”. Nu mai este nevoie sa explic cine a fost Sisif in mitologia greaca, pentru ca noi, romanii, cunoastem foarte bine activitatea zilnica a acestui tip ciudat, cu apucaturi geto-dace si ascendenta necunoscuta, care se pare ca a fost stramosul nostru si ne-a dat ceva din gena sa unica si irepetabila. Pe care noi o pretaluim zilnic.

Partea 1 este bazata pe un solo mistic de syntesizer cu timpane, in timp ce Partea a doua poate fi usor incadrata in contextul sonatelor de pian de la unul dintre compozitorii romantici. Partea a treia este foarte experimentala, iar Partea a patra incepe cu cantecul unei pasari, dezvoltandu-se apoi pe melotronul lui Rick Wright si revenind la tema intiala din prima parte.

Dupa Pink Floyd, a aparut o pleiada intreaga de muzicieni care incearca sa defriseze teritoriile explorate de acest mare grup, a carui contributie muzicala la patrimoniul cultural al umanitatii este uriasa. Din pacate, foarte putini reusesc sa fie altceva decat niste epigoni ai uriasilor PF. Printre acestia, la loc de cinste putem pune, spre exemplu, Porcupine Tree.

Dar asta este alta poveste, din alt film, bazat pe alta carte. Deocamdata, in loc sa jelim disparitia unui om, sa meditam asupra conditiei umane, a felului in care se naste un geniu si a modului in care acesta dispare dintre noi. Muzica aceasta este foarte potrivita pentru astfel de exercitii. Rick Wright s-ar bucura.

Share