Imobiliară USL de Focşani. Şi nu numai

Share

La momentul venirii la putere a Cabinetului Ponta, piaţa imobiliară a apartamentelor vechi era blocată. Vânzătorii de astfel de locuinţe erau puşi la zid de cumpărătorii care aveau pretenţii maxime: preţ cât mai mic, musai termopane, centrală proprie şi amenajare termică.

iPloiesti

A urmat apoi nominalizarea lui Victor Ponta şi formarea cabinetului său. Veselie mare i-a curpins pe focşănenii care puseseră bani deoparte să-şi achiziţioneze locuinţe. Sintetizăm această veselie fără fundament prin următorul enunţ:

Gata, am scăpat de ăia, au venit ăştia, va fi ca înainte, o să o ducem bine, vor fi bani. Să cumpărăm! Să cumpărăm!

Preţurile oferite de aceşti cumpărători au crescut cu câteva mii de euro şi piaţa a cunoscut, de câteva luni, o dezgheţare temporară. Optimismul ponderat continuă şi acum, cu toate că este absurd: nu te laşi impregnat de enunţuri de genul “au venit ăştia, o să o ducem bine din nou”, ci analizezi cum stau defapt lucrurile.

Mai ales că, odată cu venirea USL, leul s-a devalorizat, deci aceia ce achiziţionează în euro, fie şi la acelaşi preţ, dau mai mulţi lei pe achiziţie. Dublă pagubă.

Ei bine, totul se explică prin mult-vorbitul pe televiziuni şi puţin explicatul “sentiment al pieţei”. Sentimentul pieţei cumpărătorilor uselizaţi de locuinţe din Focşani (şi nu numai, avem semnale că acelaşi fenomen se produce cam peste tot, inclusiv în marile oraşe şi în Capitală) a fost că a pogorât prosperitatea pe România şi atunci aceştia au dat drumul la economii în achiziţii.

Ce mai contează că în acest timp sentimentul pieţelor avizate, formate din manageri exersaţi, ce deţin informaţia şi ştiu ce să facă cu ea, în a înţelege semnificaţia măsurilor economice şi politice dezatruoase ale Cabinetului Ponta, a fost contrar? Că el a dus la devalorizarea dramatică a monedei naţionale…

Nu are nici o importanţă. Decontul va avea loc în toamnă, când brusc aceiaşi români uselizaţi, care nu au înţeles aproape nimic din ce se petrece, vor descoperi că nu mai sunt bani. Că ratele la credite cresc, forţa de cumpărare a leului scade, iar ei sunt în cofă.

Share