home POLITICA Iliescu, Jaruzelski şi salvarea naţională. Un militar comunist polonez ciudat (2)

Iliescu, Jaruzelski şi salvarea naţională. Un militar comunist polonez ciudat (2)

Share

Ca să ne înţelegem prezentul acesta al nostru agitat, mizer si plin de conflicte, trebuie să ne cunoaştem şi să ne înţelegem trecutul, care sunt originile actualei situaţii. În mod repetat, reprezentanţii establishmentului politic putred din România au făcut apel la uitare.

Rescrierea poveştii manifestaţiei-maraton din Piaţa Universităţii, prin aducerea peste adevărul istoric a aluviunilor succesive de minciuni, deformări şi diversiuni, reprezintă un alt exemplu de alterare deliberată a memoriei colective naţionale.  Noi trebuie să ţinem minte, să ştim adevărul şi să înţelegem.

Ca să înţelegem, trebuie să cunoaştem ce s-a întâmplat înaintea noastră, în alte state ale fostului lagăr comunist, nu să uităm. Dacă vom uita sau nu vom şti niciodată, vom permite repetarea istoriei. Continuăm cu analogia noastră cu cazul polonez.

citeste şi: Iliescu, Jaruzelski şi salvarea naţională. Apel la memorie (1)

Jaruzelski era dintr-o familie de aristocraţi patrioţi polonezi, care-şi lăsaseră oasele prin războaiele polone contra ruşilor şi care, pentru aceasta, au fost arestaţi şi deportaţi în Siberia de către ruşi, din Ţările Baltice, unde aceştia se refugiaseră de nazişti când germanii ocupaseră Polonia.

Ceea ce s-a întâmplat cu tânărul Wojciech în Uniunea Sovietică, în anii care au urmat, a rămas un mister de neînţeles pentru bieţii polonezi. Aceştia nu au priceput niciodată cum s-a îndrăgostit el de comuniştii care îi uciseseră familia şi nici cum a ajuns el să iubească Uniunea Sovietică.

Cum putea simultan să vorbească la perfecţie omul acesta limba poloneză aristocratică a secolului al XIX-lea, dar şi să debiteze, în limba aceasta nobilă şi foarte complicată, platitudini marxiste, sofisticate de mintea sa, intelectualizată probabil îndeajuns pentru astfel de scopuri.

Omul Anei Pauker

Civilul Ion Iliescu şi-a făcut studiile universitare la Moscova, unde a ajuns cu sprijinul Anei Pauker. Unul dintre fraţii lui după tată a fost ataşatul militar al României la Moscova.

Eftimie Iliescu, fratele lui Alexandru Iliescu, ofiţer de securitate, a participat la crimele împotriva poporului român, ca adjunct al lui Alexandru Drăghici, ministru de interne comunist în deceniul al cincelea.

Generalul polonez Wojciech Jaruzelski a avut acordul ruşilor pentru ca sâmbătă, 12 decembrie 1981, la Varşovia, să decidă impunerea legii marţiale şi să îi aresteze pe toţi liderii Solidarnosç. Iată discursul său, ocazionat de instituirea legii marţiale:

Tacit, ruşii l-au susţinut, dar au refuzat toate solicitările disperate ale lui Jaruzelski de a interveni în forţă în Polonia cu Armata Roşie, aşa cum făcuseră în anul 1968, în Cehoslovacia. Jaruzelski ştia că nu poate rezista fără ajutor sovietic la infinit.

Liderii sovietici ştiau că nu mai pot lupta pe încă un front – şi încă unul intra-european – după cel din Afghanistan, pe care aveau pierderi uriaşe şi ştiau că nu mai pot învinge.

La fel, Ion Iliescu a solicitat, în luna decembrie a anului 1989, după fuga lui Ceauşescu – pe un aparent haos, creat special ca să ia puterea, împreună cu clica conspiratorilor Frontului Salvării Naţionale – intervenţia Armatei Roşii.

Ruşii l-au refuzat, din acelaşi motiv pentru care îl refuzaseră cu opt ani în urmă şi pe Jaruzelski. Nu ne putem permite un nou Afghanistan.

Jaruzelski ajunsese la putere cu ajutorul ruşilor, care l-au impus în locul lui Stanisław Kania (foto stânga jos) la conducerea Partidului Comunist Polonez şi în fruntea statului polonez. Nimic iesit din comun. Ruşii îl aduseseră, de exemplu, dintr-o ambasadă pe alcoolicul fustangiu afgan Babrak Karmal, făcându-l peste noapte şef al comuniştilor de la Kabul şi şef de stat.

În fond, un reprezentant al cu totul altei civilizaţii, teoretic mai avansate, Caligula pre numele său, şi-a făcut calul senator.

Ion Iliescu a fost înlăturat din Comitetul Central al Partidului Comunist Român de către Ceauşescu însuşi, la începutul deceniului al optulea.

Unii presupun că atunci, la începutul anilor ’80, când Iliescu era preferatul lui Ceauşescu şi favoritul său la succesiune, dictatorul a început să-l bănuiască de faptul că ar avea legături cu Kremlinul. Acesta mi se pare a reprezenta un mod de gândire destul de naiv.

Eu cred că Ceauşescu nu lucra pe impresii, ci pe fapte şi era omul interesului. Răcirea relaţiilor lui cu Kremlinul a avut loc exact atunci când a intrat şi Iliescu în dizgraţia sa.

Personal, cred că Nicolae Ceauşescu ştia foarte bine de la început că Iliescu era omul ruşilor, iar în momentul în care a rupt-o cu aceştia, a rupt-o şi cu Ion Iliescu, smulgându-şi şarpele de la sân.

(va urma)

Share