ÎCCJ, PG, CSM cer retrimiterea Legilor Justiţiei la Ministerul Justiţiei

Share

Parchetul General şi ÎCCJ cer retrimiterea modificărilor la Legile Justiţiei la Ministerul Justiţiei. CSM susţine solicitările celor două instituţii. În acest timp, Tudorel Toader, arogant, vorbeşte despre libertatea de expresie. A şefei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Mariana Ghena!

Florin Iordache, naşul OUG 13, elaborează Legile Justiţiei

În primul rând este vorba de libertatea de exprimare. Eu merg la ședința de Guvern acum și CSM probabil va da comunicat și eu voi da un răspuns, o replică pe care o am deja pregătită.

Nu știu de ce. Sigur unii nu au știut. (…) Studiul de impact e când se face legea, nu când se aplică legea. Din prima zi în care intră în vigoare tu ești un executant, trebuie să o pui în aplicare, nu te apuci de studii.

, a afirmat Toader, după ședința CSM.

Şefa ÎCCJ, atac dur la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului să retrimită modificările la MJ:

În loc să fi finalizat procedura asumată, Ministrul Justiţiei a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale.  Din declaraţia publică a iniţiatorului, făcută ieri în Parlament. nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri ministrul a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

Prin urmare, solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale.

Parchetul General, ca şi ÎCCJ. Se deturnează parcursul normal al modificărilor

Ministerul Public vorbeşte despre “deturnarea parcursului declarat al modificărilor”.PG aminteşte etapele — inițiativă legislativă a Guvernului, prin MJ; transmiterea modificărilor către Comisia specială. Aceasta…

… nu îndeplinește standardele de exigență în ceea ce privește dezbaterea publică și dialogul interinstituțional.

În aceste condiții, conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ apreciază că îndeplinirea standardelor…

… poate fi realizată prin retrimiterea de către Parlament a proiectului la Ministerul Justiției.

CSM susţine demersurile ÎCCJ şi PG

Procedura, în cadrul căreia CSM a emis un aviz negativ pe 28 septembrie 2017, apare ca abandonată, explică CSM. O astfel de manieră “riscă să îl facă lipsit de eficiență și consistență, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanță și necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât și de societate”.

Consiliul subliniază necesitatea finalizării procedurii de legiferare la care s-a angajat Ministerul Justiției, sens în care susține mesajele publice emise de președintele ÎCCJ și de conducerea Ministerului Public, privind retrimiterea proiectului asupra Legilor Justiției, în vederea finalizării procedurii inițiale.

Share