home POLITICA Hunor Kelemen: Ne putem asocia cu cine putem, nu cu cine ne-am dori

Hunor Kelemen: Ne putem asocia cu cine putem, nu cu cine ne-am dori

Share

UDMR a dat dovadă de pragmatism şi cooperează de doi ani cu coaliţia guvernamentală, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El adaugă că „în politică, ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori”. „Numărul posibilităţilor noastre a fost destul de limitat”, a spus Kelemen.

UDMR-ul lui Kelemen Hunor, factor de disensiuni în Transilvania

Kelemen Hunor a declarat, la Congresul UDMR, că Uniunea a căutat asocierile cu acele partide cu ajutorul cărora să ducă la succes interesele minorităţii maghiare, fie în cazul şcolilor, fie în cazul dreptului de folosire a limbii materne.

„Acum pot să spun că în asocierile pe care le-am făcut am fost îndrăzneţi, pentru că am căutat posibilităţi şi nu scuze. Numărul posibilităţilor noastre a fost destul de limitat. Am căutat încotro o putem lua, cu cine putem să ducem la succes interesele minorităţii maghiare, fie fiind vorba de şcoli, instituţii de învăţământ, de dreptul de folosire a limbii materne.

Nu ne-am legat de mâini şi de picioare la autorităţile locale. Am luat în considerare dorinţa majorităţii şi am respectat-o întotdeauna. Ne-am coalizat cu liberalii şi în altă parte am lucrat împreună cu social-democraţii. Asta în funcţie de posibilităţile care erau date în autoritatea locală respectivă.

Kelemen Hunor: Avem o colaborare pragmatică (cu PSDragnea)

La nivel naţional, de doi ani avem o cooperare cu coaliţia guvernamentală. Şi în această chestiune am fost pragmatici, dar pot să vă spun că în politică ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea să fim mai aproape din punct de vedere ideologic”, a spus Kelemen.

Acesta a criticat relaţia cu PNL, spunând că degeaba UDMR se află în aceeaşi mare familie a PPE cu liberalii, deoarece nu au avut niciun rezultat împreună.

„În toate problemele de minoritate ne-au împiedicat, la fel ca şi USR, care a vorbit de înnoirea politicii româneşti. Nu vorbesc de vechii naţionalişti, pentru că de la ei nici nu ne-am aşteptat la altceva, ne-am obişnuit cu modul lor de gândire, cu mentalitatea, cu modul lor de a lucra.

Kelemen Hunor: Criticile PNL-USR? Bah, lupte de politică internă!

Tocmai de aceea, din partea PNL-USR, în relaţia noastră cu coaliţia nu putem să înţelegem nicio critică altfel decât ca un rezultat al luptei de politică internă.

Bineînţeles că îi respectăm şi pe ei, pentru că din dorinţa alegătorilor ei se află în Parlament şi cerem şi noi acelaşi respect din partea lor şi nu putem decât să sperăm că raportul în ceea ce priveşte minoritatea maghiară o să se schimbe”, a spus liderul UDMR.

Acesta a precizat că în ultimii doi ani i s-a oferit UDMR şi posibilitatea de a face parte din coaliţia guvernamentală, dar nici în 2017 şi nici în 2018 conducerea Uniunii nu a considerat că sunt asigurate condiţiile necesare pentru acest lucru, astfel că a fost refuzată oportunitatea.

Kelemen Hunor: Opoziţia ne-a atacat în permanenţă minoritatea

„Am spus un <nu> ferm acelei opoziţii care, după ce ne-a atacat în permanenţă minoritatea, ne-a spus să venim să votăm pentru îndepărtarea Guvernului. Niciodată nu am negat că ne-am putut imagina un guvern mai bun decât de cel care este sau cel care a fost, cel puţin din trei cauze.

În coaliţie majoritatea există şi fără noi şi nici cu noi nu ar fi putut obţine majoritatea opoziţia. Opoziţia nu a putut şi nici nu a vrut să ne arate niciun fel de alternativă, pentru că nu avea nici şef de guvern, nici program de guvernare şi nici propuneri pentru miniştri”, a explicat Kelemen.

Citeşte şi
Ungaria mulţumeşte public UDMR şi lui Hunor Kelemen VIDEO

Ungaria şi România renunţă la obligativitatea carantinei pentru cetăţenii lor care trec graniţa comună, a Read more

PSD, sondaj de uz intern. Ciuma Roşie este în sevraj acut

Surse din interiorul PSD au declarat că la ultimul sondaj intern partidul a fost cotat Read more

Argument UDMR: „În Germania, se fac alegeri si o dată la 10 ani!”

UDMR se autodemască singură, cu o nonşalanţă uimitoare. România trebuie să se alinieze la modelul Read more

PSD şi UDMR au votat la Senat noi pensii speciale

Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că majoritatea PSD - UDMR din Senat a votat o Read more

PSD şi UDMR vor prelungirea mandatelor aleşilor locali la cinci ani

Frăția dintre UDMR şi PSD e dezvăluită din nou. Proiectul de lege al UDMR, prin Read more

Hunor Kelemen: Nu mai poţi prosti o ţară întreagă cu furatul Ardealului!

Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri seara că există o competiţie acerbă între politicieni, Read more

Ciolacu, aiuritor: „Prevederea UDMR nu există în lege, însă PSD o va respinge”

Marcel Ciolacu şi-a pierdut concentrarea din nou şi s-a exprimat în manieră dăncilistă cel puţin Read more

Klaus Iohannis: „Marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis acuză Partidul Social Democrat că pune umărul la autonomia Ținutului Secuiesc.Iohannis acuză Read more

PNL, scor uriaş la Sociopol (Palada), ALDE şi UDMR se estompează puternic

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 43% din voturi, arată un Read more

Secţia maghiară a PSD nu vrea anticipate, prevalându-se de coronavirus

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, Read more

Share