Stolojan a anunţat că se retrage din funcţia de premier

Share

In dimineata aceasta, am scris pe hartie, inainte sa stiu macar exact ce voi scrie, doua cuvinte: guvernul imposibil.

Este certitudinea pe care o am de catava vreme si am mai scris cel putin o analiza de caz, din care rezulta exact acest fapt: este imposibil de realizat un cabinet coerent, in acest moment politic, in Romania, cu actuala compozitie chimica a Parlamentului, formata din trei mari forte politice care se canibalizeaza reciproc.

Mai rapid decat ma asteptam, imi vine prima confirmare a acestui fapt: prima victima a alcatuirii impotriva naturii a unui guvern imposibil este chiar premierul desemnat, Theodor Stolojan.

“Liderul PD-L Theodor Stolojan a anunţat că se retrage din funcţia de premier pentru a lăsa loc preşedinţilor celor două partide care au semnat Parteneriatul pentru România”, anunta Realitatea TV.

Stolojan a declarat că preşedintele României va decide cine este cel mai potrivit să fie, în locul său, prim-ministru. Ultimele vesti sunt ca Traian Basescu se pregateste de o declaratie de presa.

“Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România trebuie să-şi asume realizarea acestui parteneriat prin cele mai importante funcţii în stat, cea ce premier şi cea de preşedinte al Senatului”, a declarat Stolojan.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru pe Theodor Stolojan.

Logic este acum, conform celor spuse de catre actualul premier (inca oficial) desemnat, ca Emil Boc sa fie desemnat de Basescu premier si insarcinat cu formarea noului executiv.

Dar aceasta varianta de lucru este cel mai rau lucru cu putinta dintre toate variantele posibile de premier desemnat din partea PD-L sau apropiat de acest partid.

Emil Boc este recunoscut pentru faptul ca e o goarna a lui Traian Basescu, pe cand Stolojan era si el recunoscut, dar pentru faptul ca era un om de conceptie, cu viziune si anvergura economica.

In tot timpul acestei perioade, din campania electorala si pana in prezent, am remarcat relaxarea manifesta a lui Theodor Stolojan, care se comporta oricand (si in campania electorala, si la poza de grup din momentul anuntarii rezultatului poll-ingului, pe 30 noiembrie, la ora 21.00, si in perioada dinainte de nominalizarea sa, dar si dupa nominalizarea sa) de parca ar fi venit la o agapa prieteneasca la iarba verde, in timp ce pe fetele celorlalti politicieni din jurul sau se vedea incordarea.

M-am intrebat tot timpul carui fapt se datoreaza relaxarea aceasta manifesta, zambetul larg si dintos al lui Theodor Stolojan si impresia ca (ma scuzati) i se cam rupe. Sau poate ca era vorba pur si simplu despre o masca?

Poate ca era o masca, pentru ca acum il vad pe Realitatea TV pe Stolojan extrem de tensionat, foarte suparat, gafaind de nervi si aflu de pe NewsIn, via Realitatea TV, ca premierul desemnat este Boc, pentru ca presedintele a semnat deja decretul pentru aceasta. Nasol moment, misto de scris eveniment!

Cele trei versiuni pe care le presupun ca se apropie de realitate, in privinta retragerii lui Stolojan, ar fi urmatoarele:

1. A cedat fizic, precum in finalul campaniei pentru prezidentialele din 2004. Ma indoiesc ca asa stau lucrurile.

2. Nu mai este cel din 1992, premierul care-si baga sub masa ministrii, prin tenacitatea si staruinta sa, cu care ii dovedea pe toti. A cedat psihic, intr-o situatie in care ar fi trebuit sa negocieze dur, cu cutitele pe masa.

3. Varianta integritatii. PSD a pus conditii inacceptabile, la care Stolojan a renuntat sa mai discute. Si in aceasta varianta, premierul desemnat trebuia sa negocieze pana in panzele albe, pentru ca in astfel de situatii cine este mai rezistent psihic si tenace are succes.

Oricum, ceea ce se petrece acum este foarte grav. In timp ce politicienii incearca avan sa puna la punct un executiv imposibil, tara se confrunta cu criza, fara sa aiba parte de nici un fel de masuri administrative coerent de salvgardare, in afara de ideea tampa si fara finalitate a lui Tariceanu de a tripla taxa de prima inmatriculare la masinile second-hand.

E de rau, si vom vedea pe pielea noastra in continuare exact de ce. Anul viitor.

Share