home POLITICA Guccifer 2.0 e agent rus GRU, deşi se prezentase ca fiind român

Guccifer 2.0 e agent rus GRU, deşi se prezentase ca fiind român

Share

Hackerul Guccifer 2.0, care se prezentase anterior drept cetăţean român, este în realitate agent rus. Al serviciului GRU. El este cel care a scurs către Wikileaks e-mail-urile furate de la Partidul Democrat. Operaţiunea rusă pare astfel multiplă.

Urşii Fiţoşi au încercat să atace informatic Miisterul Apărării Naţionale

Dincolo de sensul autohton american al afacerii, Rusia a dorit să creeze o breşă de încredere între serviciile secrete româneşti şi americane, este părerea Starea Presei. Glavnoe Razvedîvatel’noe Upravlenie, pe scurt GRU, este serviciul secret al Armatei Ruse.

Guccifer 2.0 a fost demascat de serviciile secrete americane

Dovada apartenenţei la GRU ar fi fost găsită de serviciile secrete americane, spune G4Media. Totul – atunci când Guccifer 2.0 a omis sa activeze o măsură specifică de protecţie în timpul comunicării externe.

Roger Stone, fost consultant politic pentru Trump, a recunoscut că a comunicat cu hackerul Guccifer 2.0 prin mesaje pe Twitter. GRU este considerat cel mai puternic serviciu secret rus în privinţa acţiunilor din străinătate.

Diferenţa dintre Guccifer şi 2.0

Presa internaţională a relatat în ultimele luni existenţa unei confruntări tot mai puternice între GRU şi FSB (fosta KGB), mai cu seamă în Ucraina. Dar există doi Guccifer. Unul, un hacker român real, altul – creaţia serviciilor secrete ruse.

Rusia a încercat să se folosească de cazul adevăratului spărgător de Internet pentru a intoxica serviciile secrete aliate. Şi nu a reuşit. Adevăratul Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr Lehel, este un cracker român de naționalitate maghiară, din Arad, explică Wikipedia.

El a fost condamnat în anul 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare de Judecătoria Sectorului 3. Lehel fusese acuzat de încălcarea intimității virtuale a unor nume cunoscute din România între anii 2010 și 2011.

Share