home MASS MEDIA, POLITICA Grupul PPE sprijină Petiţia pentru Libertatea Presei în PE

Grupul PPE sprijină Petiţia pentru Libertatea Presei în PE

Share

Eurodeputatul Victor Boştinaru, coordonatorul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Comisia de Petiţii a Parlamentului European, a declarat joi că a obţinut sprijinul europarlamentarilor Partidului Popular European (PPE), pentru discutarea în procedură de urgenţă a Petiţiei privind Libertatea Presei în România, anunta Agerpres.

FOTO: Act Bellevue

“Am reuşit astăzi să-i capacităm şi pe colegii de la PPE, alături de cei ai grupurilor S&D, ALDE şi Verzilor, pentru urgentarea şi demararea procedurilor ce vizează soluţionarea Petiţiei privind Libertatea Presei în România, prezentată oficial miercuri în Comisia pentru Petiţii (PETI) a Parlamentului European, de către reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor – MEDIASIND şi ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).”

“De acum lucrurile merg pe făgaşul lor firesc şi urmează trimiterea imediata a unei scrisori din partea grupurilor politice amintite către Parlamentul României, în care se va cere eliminarea Art. 6. 2 – Vulnerabilităţi – paragraful 10, din Strategia Naţională de Apărare, în care mass-media este inclusă ca vulnerabilitate” – a declarat Boştinaru.

Eurodeputatul Norica Nicolai a declarat că tot joi a cerut, în Reuniunea Coordonatorilor Comisiei PETI, discutarea în regim de urgenţă a Petiţiei privind Libertatea Presei în România, în cursul lunii noiembrie, precum şi organizarea unei vizite a Comisiei PETI în România, în prima parte a anului 2011.

“În cursul vizitei, urmează ca membrii Comisiei PETI să poarte discuţii cu petiţionarii, referitor la reacţia autorităţilor române faţă de petiţia trimisă PE şi, în funcţie de poziţia adoptată de Parlamentul României, grupurile ALDE, S&D şi Verzii vor evalua posibilitatea introducerii unei rezoluţii a PE, privind libertatea presei în România.

De asemenea, avem în vedere, dacă starea de lucruri o va impune, şi propunerea organizării unei audieri comune în Comisiile LIBE şi PETI, cu participarea comisarilor europeni cu responsabilităţi în domeniul Drepturilor Omului şi Libertăţii Mass-Media.

Am discutat cu colegii noştri şi vreau să mărturisesc că cele trei grupuri politice menţionate, împreună cu celelalte grupuri politice reprezentate în Comisia PETI, sunt decise ca, în cazul unei reacţii ne favorabile a autorităţilor de la Bucureşti faţă de solicitările petiţionarilor, să solicităm declanşarea procedurilor de infringement, împotriva României, pentru încălcarea prevederilor Tratatului de la Lisabona şi a Cartei Drepturilor Fundamentale referitoare la Libertatea de Exprimare”

, a concluzionat Norica Nicolai. Prezenţi în Comisia PETI, reprezentanţii CSDR şi MEDIASIND, Carmen Ionescu – director Relaţii Internaţionale şi Cristi Godinac – preşedinte, au susţinut că evenimentul de la Bruxelles s-a soldat cu o mică victorie de parcurs, în sprijinul libertăţii de exprimare.

“CSDR consideră că libertatea de exprimare reprezintă un drept fundamentamental pentru democraţie şi orice atac împotriva presei libere ne afectează pe toţi în egală măsură. Noi vom susţine această petiţie şi în faţa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”

, a declarat Carmen Ionescu.

La rândul său, preşedintele FRJ – MEDIASIND a subliniat:

“Ceea ce s-a întâmplat în Comisia PETI este un succes generic împotriva celor certaţi cu democraţia, deoarece nicăieri în lume ziariştii nu trebuie confundaţi cu teroriştii. Angajamentele afirmate de membrii Comisiei PETI, din partea tuturor grupurilor europarlametare garantează faptul că acest atac fără precedent împotriva libertăţii presei va fi stopat”

, a spus Godinac.

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share