home CORUPTIE, POLITICA GRECO face praf aberaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu

GRECO face praf aberaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu

Share

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei, GRECO, face referire la protocoalele clasificate incheiate intre Parchetul General si SRI in raportul de evaluare privind Romania, ca reactie la o afirmatie a presedintelui Senatului, Calin-Popescu Tariceanu.

DONEAZĂ ACUM

Liderul ALDE, Calin-Popescu Tariceanu, a scris pe Facebook ca expertii GRECO „nu au avut nimic de comentat despre dezvaluirile din ultimii ani”, intre acestea fiind protocoalele secrete sau dosarele facute la comanda.

In concluziile raportului de evaluare a progreselor in implementarea masurilor recomandate in 2015 pentru a preveni coruptia in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor, facut public marti, GRECO se declara preocupat de tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar, cu consecintele sale potential daunatoare pentru combaterea coruptiei.

Intr-o nota de subsol la aceasta concluzie, mentionata de purtatorul de cuvant al CoE, GRECO constata cu regret ca recenta publicare a protocoalelor clasificate incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii a ridicat intrebari cu privire la independenta parchetului si la admisibilitatea probelor obtinute in numeroase cazuri anticoruptie, subminand astfel credibilitatea eforturile anticoruptie anterioare extrem de apreciate.

GRECO se refera la Decizia Curtii Constitutionale nr. 26/2019 din 16 ianuarie 2019, in care se constata ca astfel de practici incalca securitatea juridica a cetatenilor si a dispus ca toate parchetele si instantele din tara sa verifice in toate procesele in curs daca au fost respectate normele de procedura si „sa fie luate masuri legale adecvate”.

Romania a facut foarte putine progrese in adoptarea de masuri pentru a preveni coruptia in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor si pentru a raspunde la ingrijorarile legate de controversata sa reforma a sistemului judiciar, atrage atentia organismul anticoruptie al Consiliului Europei, GRECO, in doua rapoarte facute publice marti, exprimandu-si preocuparea profunda in special in legatura cu faptul ca autoritatile romane au ignorat complet recomandarea de a se renunta la crearea sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Prin urmare, GRECO face apel la autoritatile romane sa ia masuri hotarate pentru a obtine progrese tangibile cat mai repede posibil, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Europei. In acest context, GRECO saluta anuntul facut de premierul Viorica Dancila la 4 iunie privind intentia de a renunta la controversatele reforme din domeniul justitiei.

Intr-un raport de evaluare a progreselor in implementarea masurilor recomandate in 2015 pentru a preveni coruptia in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor, GRECO precizeaza ca Romania a respectat pe deplin doar patru dintre cele 13 recomandari. Autoritatile romane au implementat partial trei recomandari si nu au implementat sase.

Intr-un raport de follow-up de evaluare a respectarii recomandarilor transmise intr-un raport ad-hoc privind reforma judiciara pregatit in cadrul procedurii urgente de evaluare din 2018, GRECO releva ca autoritatile au implementat doar una dintre cele cinci recomandari.

Citeşte şi
Ultima declarație de avere depusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea arată că statul român a
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu sugereaza ca este la fel de consecvent in politica precum Corneliu
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea
Presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, face un anunt razboinic dupa ce sotia sa, Lia Olguta
Bulgaria, prin premierul Boiko Borisov, o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru
Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD, demis după încarcerarea lui Liviu Dragnea, a avut
Siegfried Mureşan observă că Viorica Dăncilă iar a făcut de râs România, când a dat
Rareş Bogdan susţine că nimeni nu poate sta la Bucureşti în faţa unui candidat comun
În decembrie 1989, Revoluţia a fost deturnată de acoliţii ai căror urmaşi se află şi
Dacian Cioloş a declarat că alianţa USR-PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul
Share