home CORUPTIE, POLITICA Giani Esposito (GRECO) cere insistent desfiinţarea Secţiei Speciale

Giani Esposito (GRECO) cere insistent desfiinţarea Secţiei Speciale

Share

Giani Esposito, secretarul executiv al GRECO, anunta ca GRECO nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala condusa de Adina Florea.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni, subliniaza oficialul GRECO.

„In primul rand, vreau sa amintesc, chiar daca nu stiu citatul exact, ceea ce a spus insasi doamna ministru al Justitiei din Romania, si sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam sa spun mai bine: atunci cand esti membru al unui club, esti obligat sa respecti regulile acestuia.

Asadar, primul raspuns este ca regulile pe care le avem nu sunt reguli inventate la un moment dat de vreun functionar si atat. In al doilea rand, pentru a fi mai riguros din punct de vedere juridic, regulile si procedurile noastre sunt foarte limpezi si ele spun ca statele membre sunt obligate sa implementeze recomandarile si asta, subliniez, in intervalul de timp care este indicat”, a declarat Esposito, intr-un interviu pentru ziare.com.

El a adaugat ca Romania ar putea sa primeasca santiuni daca nu respecta recomandarile GRECO.

„Noi putem creste presiunea prin emiterea rapoartelor de conformitate, facand asta regulat, ani la rand, si putem ajunge pana la emiterea unei declaratii de neconformitate, lucru care pana acum s-a intamplat doar in cazul Belarusului. Asta inseamna ca tara in ansamblu nu este conforma cu standardele anticoruptie.

Impactul negativ asupra tarii nu este deloc de neglijat: reputatia tarii este afectata, efectele negative se vad imediat in economie, iar societatea resimte toate acestea, in final.

In cazul Romaniei, nu suntem inca acolo, inca suntem departe, iar eu sunt optimist, gandindu-ma la ceea ce ministrul Justitiei a spus, ca va lua in seama recomandarile si ca le va trata cu seriozitate.

Nu ma indoiesc ca asa trebuie sa faca si astept sa ne ofere informatii cu privire la pasii pe care ii va urma pentru a implementa recomandarile.

Recurgerea la sanctiuni mi se pare, in acest caz, nu numai prematura, dar cred ca nu ar produce efectele dorite, pe care noi cu totii le dorim. In cele din urma, ceea ce vrem, pentru beneficiul poporului roman, este ca reformele si schimbarile necesare sa se intample”, a adaugat Giani Esposito.

El a subliniat ca Sectia Speciala trebuie sa fie desfiintata.

„Noi ne mentinem pozitia, iar aceasta este una foarte clara: aceasta sectie trebuie sa fie desfiintata. GRECO a exprimat deja asta foarte limpede, nu se poate spune mai clar de atat. Recomandarea exista, iar noi vom monitoriza implementarea ei.

(…) Important este ca populatia Romaniei pare sa inteleaga foarte bine care sunt consecintele anumitor politici din sistemul judiciar, iar tot ce pot eu sa le transmit romanilor este ca munca pe care o facem noi are ca scop nu impunerea unor reguli de catre Consiliul Europei, ci, in ultima instanta, binele general al oamenilor.

(…) Neimplementarea recomandarilor, care trebuie sa nu mai continue, ci, dimpotriva, Romania sa se indrepte in directia corecta. Daca Romania va face asta, multe din problemele care exista in acest moment in tara se vor rezolva. Incurajez tratarea cu atentie a tuturor recomandarilor, asa cum ministrul Justitiei a promis, si aplicarea lor in detaliu”, a mai spus Esposito.

Oficialul GRECO a adaugat ca Romania are termen pana in iunie 2020 pentru a mplementa recomandarile. „Iunie 2020, iar pana atunci asteptam ca autoritatile sa ne informeze cu privire la progresul implementarii”, a subliniat Esposito.

Citeşte şi
Secţia Specială a avut un bilanţ catastrofal în 2019

Secţia Specială are un bilanţ de activitate catastrofal. Comisia de Resurse Umane și Organizare din Read more

Secţia Specială, pe rol la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Secția Specială de investigare a magistraților este pe rolul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, Read more

Secţia Specială este apărată de aceşti magistraţi. Cine e fiecare

Guvernul Orban a adoptat recent memorandumul propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind Secţia Specială, Read more

Adina Florea şi-a retras candidatura la şefia SS. Savonea îşi recunoaşte înfrângerea

Adina Florea și-a retras candidatura la șefia Secției Speciale. Informația a fost confirmată de Lia Savonea, Read more

Comisia lui Şerban Nicolae a respins desfiinţarea Secţiei Speciale

Comisia Juridica din Senat, condusă de Şerban Nicolae, a respins propunerea legislativa a USR privind Read more

O criză politică aparte ar duce la anticipate. Hibele scenariului

Pentru declanşarea de alegeri anticipate, Cabinetul Orban își va angaja răspunderea pe adoptarea legii privind Read more

Tudorel Toader scrie Comisiei de la Veneţia că nici gur-a flori nu i-a mirosit

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneția, Read more

Raportul MCV despre România, document integral aici

Raportul MCV pentru România se concentrează pe evoluţiile provocate de PSD, cât timp a fost Read more

Danileţ: Adina Florea, nici o şansă să ajungă la Secţia Specială

Judecatorul Cristi Danileţ a sesizat un aspect interesant in batalia declansata de Lia Savonea pentru Read more

Birchall a intervenit la A3 pentru oprirea dezinformărilor despre SIIJ

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a tinut sa intervina in cadrul unei emisiuni la Antena 3 Read more

Share