home CORUPTIE, POLITICA Gabriela Scutea: OUG 13 nu a fost elaborată în Ministerul Justiţiei!

Gabriela Scutea: OUG 13 nu a fost elaborată în Ministerul Justiţiei!

Share

Gabriela Scutea, procurorul propus pentru a prelua şefia Parchetului General, a afirmat că OUG 13/2017 nu fusese elaborată în Ministerul Justiţiei.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Întrebata de jurnalişti, la ieşirea de la CSM, de ce a rămas în Ministerul Justiţiei după ce la conducere a fost numit Florin Iordache şi de ce a participat la elaborarea OUG 13, Scutea a răspuns:

„Am rămas pentru că se făcea o tranziţie, am fost singurul secretar de stat care a rămas pentru tranziţie, pentru că a venit o echipă MCV. Nu am ştiut de intenţia domnului ministru Iordache de a promova aceasta ordonanţă, care nu a fost elaborată în Ministerul Justiţiei.

În Ministerul Justiţiei, din punct de vedere tehnic, a fost corectata. (…) Nu poţi avea o opoziţie că nu semnezi, am semnat făcând o opoziţie activă şi cred că am atins ceea ce se putea din punct de vedere tehnic, dincolo de asumarea politică a domnului ministru Iordache, de eliminare a unor prevederi şi mai nocive”.

Gabriela Scutea, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut interviul la CSM, care urmează să emită un aviz consultativ.

Ea s-a referit la Ordonanţa 13 şi în timpul audierilor, după ce a fost întrebată de procurorii din CSM. Astfel, întrebata de un procuror CSM dacă se consideră complice moral la elaborarea Ordonanţei 13, Gabriela Scutea a spus: „Doamne fereşte!”.

„Aveam posibilitatea să îmi cer concediu, dar în momente de criza nu aceasta este abordarea mea. Faptul că am rămas alături de colegii care au formulat nişte obiecţiuni am reuşit să le ”îndesam” în faţa ministrului Iordache.

Nu am redactat, am verificat tehnic în aşa fel încât să fim conştienţi că nu rezultă aspecte de necorelare a textelor în raport de alte prevederi ale Codurilor Penale şi am reuşit să introducem acel termen. Am rămas cu credinţa că pot să fac ceva”, a susţinut Scutea.

De asemenea, ea a susţinut că faptul că a fost prezentă la pregătirea OUG 13 nu înseamnă că a aderat la conţinut: „Dacă am fost prezenta în procesul de pregătire a Ordonanţei 13 nu înseamnă că am fost prezenta aderând la ceea ce a conţinut.

Am fost alături de poziţiile exprimate de Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, subliniind neadecvarea demersului de a introduce aceste modificări la contextul general, la obiectivele pe care le are sistemul judiciar şi la obiectivele din cadrul MCV”.

Scutea a fost întrebată de ministrul Cătălin Predoiu dacă OUG 13 ar fi avut aceeaşi formă în situaţia în care ea ar fi lipsit în acea zi şi a răspuns afirmativ. În perioada în care a fost promovată şi adoptată Ordonanţa 13, Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi coordona Direcţia Elaborare Acte Normative.

Share