home EVENIMENT, POLITICA Gabriel Liiceanu îl critică explicit pe Traian Băsescu

Gabriel Liiceanu îl critică explicit pe Traian Băsescu

Share

Într-un articol publicat pe o platformă de comentarii, filosoful Gabriel Liiceanu îl critică pe Traian Băsescu, explicând în felul său inconfundabil lucruri pe care noi le spunem de foarte mult timp. Comentariul lui Liiceanu este scris sub egida unei picturi a lui Pietro Mutton, “Cronos devorându-şi copiii”.

Filosoful aminteşte cum l-a auzit pe Băsescu spunând cum s-a schimbat, pe măsură ce urcat treptele puterii. Apoi, atrage atenţia că fostul preşedinte l-a slujit pe el, cetăţeanul Liiceanu, nu invers, prin faptul că l-a sprrjinit.

Şi rezultatul a fost cel mai bun. Urmează o enumerare a lucrurilor bune făcute Băsescu, despre care am scris foarte mult timp şi noi, atrăgându-ne porecla jignitoare de băsişti.

Gabriel Liiceanu:

S-a înconjurat cu consilieri de prima mână și de la numirile pe care le-a făcut în punctele-cheie ale justiției (Macovei, Morar, Kövesi) a început totul.

A reparat cât se putea repara din dezastrul pe care l-au lăsat în urmă, mafiotizând sălbatic țara, președinția lui Ion Iliescu și guvernarea lui Adrian Năstase.

Apoi Liiceanu explică faptul că “în toți acești ani din urmă, puși sub teascul vremurilor, nu puțini oameni din jurul meu m-au stupefiat prin nebănuitele lor schimbări la față.

Dar nici unul atât de mult ca fostul președinte al țării“.

Liiceanu: Băsescu a reîmbrăcat uniforma politicianului

Apoi, filosoful spune exact ce am scris noi:

Pierzând pârghiile puterii, care-i dăduseră alura omului de stat, Traian Băsescu a reîmbrăcat uniforma politicianului care se lasă străbătut de frisonul luptei deîndată ce simte mirosul mocirlei.

Atunci când scrii azi despre fostul preşedinte nu trebuie să te numeşti Liiceanu pentru a observa, cât se poate de corect:

Același om care vorbea cândva de „slugile plătite de la televiziunile mogulilor” (pe care acum le frecventează) îi numește astăzi pe ziariștii care, mânați de un crez, l-au sprijinit în clipele grele ale mandatelor lui, „lingăi de bună voie”.

Pe scurt, îl vedem aproape seară de seară făcând zob cu fiecare apariție în public toate valorile care păreau că, slujindu-le, l-au transfigurat.

Chapeau bas, monsieur Liiceanu!

Este unul dintre cele mai cuminţi comentarii scrise vreodată de Gabriel Liiceanu, în ceea ce priveşte originalitatea ideilor exprimate.

Sunt lucruri pe care le-am constatat cu toţii, cei ce încă nu am învăţat păsăreasca intoxicării opiniei publice. Pentru că, în asemenea situaţie, despre Traian Băsescu nu se poate comenta cu bun simţ altceva.

Gestul demn de respect al lui Gabriel Liiceanu este că, după o pudic-consternată îndelungă silenţiozitate, iese acum şi se alătură, aşa cum era firesc, celor ce observă decăderea unui mare politician.

Share