home ECONOMIE, POLITICA Gabriel Biriş: Impozitul diferenţiat va micşora veniturile la buget

Gabriel Biriş: Impozitul diferenţiat va micşora veniturile la buget

Share

Gabriel Biriş Impozitul diferenţiat va micşora veniturile la buget

Gabriel Biriş, reputat avocat fiscalist, afirmă că Guvernul intenţionează ca după alegeri să reintroducă impozitul diferenţiat şi că aceasta va duce la scăderea veniturilor la buget.

StareaPresei.ro: Înţeleg că Guvernul vrea să introducă impozitul progresiv.
Gabriel Biriş: Premierul spune că îl va introduce, că garanţia e numire domnului Tăriceanu (premier – n.n.). Realitatea e însă că, aşa cum am văzut şi din Raportul de toamnă al Comisiei Europene cu privire la starea economică, în actualele condiţii bugetul României va depăşi 2,8% deficit, în loc de 1,4%, cât este ţinta de deficit de anul viitor. Asta înseamnă că cel puţin 10 miliarde de lei (adică peste 2 miliarde de euro – n.n.) lipsesc la socoteală.

StareaPresei.ro: Şi banii aceştia ei vor să-i recupereze mărind taxele şi impozitele.
Gabriel Biriş: Există două posibilităţi. Fie reduc cheltuielile, adică nu-şi onorează promisiunile din campanie, fie cresc impozitele. Din câte am aflat şi din ce s-a mai scurs şi prin presă, la Ministerul de Finanţe sunt mai multe opţiuni care sunt luate în considerare.

citeşte şi: Cota progresiva, din 2016, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%. Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016 – document al Ministerului Finantelor citat de Mediafax / Reactia lui Ponta:Unde le-ati descoperit taman in seara asta? (HotNews)

Una dintre ele fiind renunţarea la cota unică de 16% şi înlocuirea ei cu o cotă progresivă în mai multe variante, dintre care cea mai rea ar fi o cotă progresivă cu trei trepte, la 15%, 25% şi 35%. Practic, mai mult decât dublarea impozitului pe venituri peste medie. Probabil că, aşa ucm în 2005-2006 impactul eliminării impozitului progresiv de până la 40% şi înlocuirea cu cota redusă de 16% a dus la creşterea veniturilor cu 40% (până în 2004, ponderea impozitului pe venit în veniturile bugetare a fost de 2,7%, iar acum este de 3,8%),

StareaPresei.ro: Este vorba despre impozitul pe venit?
Gabriel Biriş: Este vorba despre impozitul pe venitul din salarii, pe cel din activităţi independente, este vorba despre venitul din chirii. După ce s-a redus nivelul impozitării, nivelul acestor venituri a crescut cu 40% ca pondere în PIB. În momentul în care impozitul acesta va creşte agresiv, şi pe fondul creşterii altor impozite şi taxe, şi pe fondul unei administrări corupte şi ineficiente, nu ne rămâne decât să estimăm că veniturile vor începe să scadă.

StareaPresei.ro: Dincolo de faptul că era oricum birocraţie la Fisc, ea era şi mai arborescentă pe vremea când era impozit progresiv.
Gabriel Biriş: La vremea respectivă, erau mai mulţi contribuabili care depuneau declaraţia anuală de impozit pe venit. În momentul de faţă, nemaifiind cote progresive şi extinzându-se reţinerea la sursă a impozitului pe venit la plătitor, s-a redus semnificativ numărul declaraţiilor care sunt depuse de contribuabil şi, implicit, cotele de administrare. Nu mai ţin minte exact, dar parcă vorbim despre un cost de 20 de milioane de euro care a fost redus, o dată cu introducerea cotei unice.

StareaPresei.ro: Acum, din acest punct de vedere, ce se va întâmpla?
Gabriel Biriş: Va creşte volumul de declaraţii care va trebui procesat, ANAF, în loc să se ocupe de lucruri serioase, se va ocupa de verificat şi arhivat declaraţii anuale de impozit. Creşte birocraţia. O să crească şi numărul de personal necesar. E greu să găseşti personal calificat aşa, în puţin timp şi probabil că vom asista şi la o scădere şi mai mare a calităţii prestaţiei ANAF.

StareaPresei.ro: Nu cumva o lună, două, trei o să se cam blocheze lucrurile pe la Fisc?
Gabriel Biriş: Exclus. Cea mai mare parte a impozitului pe venit este reţinut de angajatori şi e plătit lunar, iar pentru angajatori nu e o problemă să schimbe formula. Dar România îşi va pierde unul dintre foarte puţinele elemente de competitivitate în zonă. Problema e că angajaţii vor vedea că primesc mult mai puţini bani. Salariile negociate de ei cu angajatorii sunt cele brute.

StareaPresei.ro: Adică angajatorul nu va mări brutul, ca să le dea acelaşi net, ci va alica pe acelaşi brut un impozit mărit, punând toată sarcina pe angajat.
Gabriel Biriş: În nici un caz angajatorul nu-şi va permite să înghită o astfel de creştere de impozit pe venit. Salariul net va scădea semnificativ.

StareaPresei.ro: Şi guvernanţi nu-şi dau seama care va fi impactul social al acestei măsuri?
Gabriel Biriş: Ăsta este şi motivul pentru care neagă cu atâta tărie că o vor face. Înainte de alegeri. După alegeri, Dumnezeu cu mila! Vom vedea.

StareaPresei.ro: Bine, dar şi după alegeri ei vor mai trebui să trăiască în ţara asta.
Gabriel Biriş: Vor trăi. Ce, când a crescut TVA, a plecat cineva din ţară? Nu tot ei ne cer voturile acum?

Citeşte şi
Teodor Meleşcanu: “De 50 de ani muncesc pentru ţara mea!”

Teodor Meleșcanu i-a replicat pe Facebook deputatului USR, Claudiu Năsui, care l-a acuzat că refuză Read more

Ludovic Orban, cel mai sărac prim-ministru al României

Ludovic Orban a încasat anul trecut 28.356 de lei pentru consultanța tehnică acordată unei firme Read more

Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, 7.000 de euro/lună venituri

Judecătorul Lucian Netejoru, șeful Inspecțeii Judiciare, a încasat anul trecut 397.743 de lei, adică 7.007 Read more

Ce venit imens a avut Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a încasat în anul 2018, în mandatul său, venituri Read more

Pericolul creşterii perpetue a salariilor în sectorul de stat

Pericolul ne paşte din nou, aşa cum se întâmplă de peste 25 de ani în Read more

Gabriel Biriş: Ministerul Finanţelor nu îşi face treaba

Avocatul fiscalist Gabriel Biriş a declarat pentru Starea Presei că Ministerul Finanţelor nu-şi face treaba Read more

Cabinetul P2, bugetul elastoplastic şi fenomenul crăpării

Cabinetul P2 mai bine ar uita colectarea de venituri prin lupta contra evaziunii. Nu suntem Read more

Mincinoşii

Se apropie ziua în care cei ce au votat azi cu USL îşi vor muşca Read more

Nedelcu: Veniturile Money Channel au scăzut

Dragoş Nedelcu a declarat că blocajele financiare de la The Money Channel "ţin strict de Read more

SRTV – venituri din publicitate si pierderi

SRTV a înregistrat anul trecut venituri din publicitate în valoare de 9,65 milioane de euro, Read more

Share