home EVENIMENT, SPORT FOTBAL – CORUPTIE: Stenograma Becali – Dragomir

FOTBAL – CORUPTIE: Stenograma Becali – Dragomir

Share

Dezvoltam aici subiectul actelor de coruptie care au tocat fotbalul romanesc in ultimii ani, de cand Gigi Becali a devenit un actor important al acestuia, odata cu venirea lui ca patron la Steaua Bucuresti.

Vom detalia pe rand aspecte care tin de stenogramele discutiilor avute, de-a lungul timpului, de catre Becali, cu diferiti oameni de fotbal si din fotbal. Din aceste stenograme rezulta clar felul in care Gigi Becali a intoxicat fotbalul nostru, impreuna cu acolitii sai.

Stenograma discutiei Becali – Dragomir (Mitica), in fragmentul reprodus in presa, devenit astfel public, incepe cu un dialog intre Gigi Becali si un interlocutor neidentificat, numit de DNA interlocutor, si atat.

Becali explica felul cum punea problema in fata conducatorilor de club care erau adversarii rivalelor Stelei. Metoda de acoperire sub o aparenta legala a acestei actiuni de persuadare si, ulterior, plata a adversarului adversarului este cea detaliata de nenumarata opri de Becali public: sponsorizarea:

[…]BECALI GEORGE: Eu dadeam banii la club…
INTERLOCUTOR: Da!
BECALI GEORGE: Intelegi? Sponsorizare. Si el ii dadea in functie de randament.[…]”

Pe 9 mai 2009, la ora 13.03, Becali ii explica acelasi lucru presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir: banii ar fi intrat in posesia U Cluj sub forma unei sponsorizari, iar clubul la randul sau dadea prime, chestiune care nu poate fi interpretata drept mita.

Mitica Dragomir ii atrage atentia ca, in cazul in care “mai mult de jumatate de echipa spune ca […]nu stiau de banii astia, te pupa in c… si Federatia”, dar, din punct de vedere sportiv, a incalcat regulamentul si Steaua va fi penalizata cu sase pana la noua puncte. “Da! Si care e problema?”, replica Becali.

Evident ca pentru patronul Stelei nu este nici o problema. Echipa ramanea pe locul al doilea, deci mergea in Champions League, deci castiga banii pentru participarea la aceasta competitie, chiar daca nu merita valoric sa participe la ea si obtinuse locul al doilea in campionat printr-o succesiune de meciuri aranjate.

Ceea ce trebuie sa intelegem este ca lui Gigi Becali nu ii pasa de regula numarul 1 din sport: te antrenezi ca sa castigi, pentru gloria sportiva si pentru a-ti reprezenta clubul si tara cu cinste si onoare. Exista, in aceasta, o componenta sportiva si o alta patriotica. Becali nu este interesat de nici una dintre acestea, ci doar de castigat bani.

Asa se explica lipsa de interes a lui Becali pentru Cupa Romaniei si Cupa UEFA, care nu aduc bani. Participarea la aceste competitii se face aproape doar pentru gloria sportiva si din patriotism. Nici FRF, nici UEFA nu dau bani cluburilor pentru participare, iar pentru castigare dau, insa foarte putini, fata de lacomia si pretentiile sefului oierilor din fotbalul romanesc.

Share