home ECONOMIE Ford Motors. Să începem cu ei pentru a convinge SUA

Ford Motors. Să începem cu ei pentru a convinge SUA

Share

Avem un nou baci la Casa Albă. În spatele lui stau politicieni versaţi care trebuie convinşi de România. Am putea începe cu Ford şi asta ne-ar ajuta foarte mult în continuare.

Ceea ce cred că ar trebui să înţelegem este că Donald Trump nu e înconjurat de ageamii. Am scris despre asta acum câteva zile. Sunt oameni versaţi, cinici, pragmatici, ce fac parte din establishment.

Să trecem peste şeful său de cabinet, Stephen Bannon, care este un cumul de lucruri rele. El e omul care impulsionează reflexele sexiste, rasiste, xenofobe, vulgarităţile Unchiului Sam de serviciu de la White House. Sau unul dintre cei ce o face.

Dacă însă ne prindem picioruşul în Bannon şi rămânem blocaţi pe această secvenţă, nu vom face nimic.

Trei direcţii strategice

Diplomatul şi politologul Dan Dungaciu spune că sunt trei direcţii strategice pe care trebuie să ne mişcăm rapid acum.

Prima este cea strategică, a doua cea economică şi a treia cea politică. Pe parteneriatul strategic, prima direcţie, nu ajunge să oferi carne de tun pentru zonele de conflict.

România va trebui să vină cu aport financiar în apărarea proprie de tip militar. Acel 2% din PIB existent în Tratatul NATO este doar o cifră orientativă.

Cât costă. De exemplu, o fregată multirol

Strategii noştri din MApN trebuie să facă un plan pe termen mediu de până la 10 ani. Poate că l-au făcut deja. Există nişte achiziţii în curs. Ce îşi propune România să fie în zonă? Ce forţă militară este necesară pentru aceasta?

Vrem să avem o flotă militară capabilă să întâmpine Marina Militară Rusă în apropierea apelor noastre teritoriale? Cât este investiţia necesară pe care trebuie să o facem pentru asta? Apoi defalcăm pe ani şi vedem despre ce buget este vorba.

Atunci vom şti dacă necesarul anual de alocare bugetară este de 2% din PIB sau chiar mai mult. Are idee cineva cât costă o fregată sau un distrugător? Ori poate de câte avem nevoie?

Fregata olandeză clasa De Zeven Provincien, una dintre cele mai avansate din lume, costă 600 de milioane de euro. Asta dacă vrem să avem cu ce să întâmpinăm Marina Militară Rusă la Marea Neagră.

Forţă de descurajare

Ideea nu este să ne luăm de piepţi cu rusul în Marea Neagră, ci să rimăm cu principiile doctrinei militare americane, care se bazează pe descurajare.

În timpul Războiului Rece, Doctrina Descurajării s-a referit exclusiv la forţa nucleară. A fost formulată de strategul militar american Bernard Brodie în anul 1959.

O lucrare clasică privind Doctrina Descrajării a fost scrisă în anul 1966 de economistul american Thomas Schelling.

Putin nu iubeşte confruntările militare. Peste tot unde a folosit forţa militară a făcut-o când a fost sigur că e mult mai puternic. Cazul Siria este definitoriu.

Ideea este să descurajăm Moscova să îşi arate muşchii militari, penru că şi ea tot pe principiul descurajării se bazează. Pentru că Kremlinul asta face acum. Ne împresoară geopolitic şi-şi arată muşchii, ca să ne intimideze.

Dar cea mai grozavă forţă de descurajare sunt investiţiile americane. Dacă aici prind rădăcini investiţii de peste Atlantic, aceasta este cea mai bună apărare de Moscova.

Ford Motors este deja la noi. Să îi ajutăm

Ford Motors Company, unul dintre cele mai mari concerne auto, e deja la noi. La Craiova. Cum-necum, am reuşit să-i aducem. Nu trebuie decât să o ajutăm să îşi optimizeze afacerea. Deja avem semnale de la compania aceasta: “Ford nu poate face autostrada în locul vostru“.

Are nevoie de o autostradă Piteşti – Craiova. Lucrurile sunt simple. Producţia auto de la Craiova trebuie livrată cât mai rapid. Dacă există autostradă, este optim.

Interesele Ford în România se împletesc astfel cu cele ale Renault. De la Piteşti, Renault doreşte o autostradă care să treacă munţii, pe Valea Oltului. De care are nevoie, evident, şi Ford.

Dacă vom oferi o perspectivă că acest drum este gata în “atâta” timp şi o vom face, după Ford vor veni şi alţi investitori americani. Asta valorează mai mult decât scutul de la Deveselu, spune Dungaciu.

Criteriul politic

În fine, mai este criteriul politic, foarte important pentru americani. România trebuie neapărat să demonstreze în continuare că are o democraţie funcţională şi stabilă.

Aceasta presupune continuarea luptei anticorupţie. Să nu credem în aluziile care se fac în aceste zile, asupra unui new deal, în care corupţii să fie lăsaţi în pace, pentru ca toată clasa politică să susţină statul de drept.

SUA nu vor agrea această încetinire a luptei anticorupţie şi o vor considera un pas înapoi făcut de România. Interesul americanilor pentru România va scădea. Vom vedea, cred eu, semnale clare în acest sens de la noul ambasador, ce va fi numit de noul secretar de stat, la Bucureşti.

Explicaţia este simplă: un corupt încastrat în structura instituţională a României, care-şi trage snaga din aceasta, va fi întotdeauna un adversar al statului de drept.

Share