home ECONOMIE FMI. Ceea ce trebuie să învăţăm despre anul 2013

FMI. Ceea ce trebuie să învăţăm despre anul 2013

Share

Cunoastem cuvintele protocolare politicoase rostite de Erik de Vrijer, seful Delegatiei FMI in Romania, la intalnirea cu membrii comisiilor parlamentare.

sursa foto

Stim si care a fost replica lui Dan Radu Rusanu, devenit, la umbra propriilor sale interese, din liberal, comunist ultranationalist. Nu ne-am propus aici sa demontam aberatiile lui Rusanu, cu bancile care nu mai sunt romanesti, to’arasi, ci sa explicam altceva.

Erik de Vrijer a spus participantilor la intalnire, dupa plecarea presei:

Ca sa prelungim acordul, ne trebuie o dovada (n.n.: ca intr-adevar va tineti promisiunile). Ce e atat de greu?

Si aici ajungem la situatia rusinoasa in care a revenit Romania dupa multi ani. Sa ne referim numai la relatiile cu institutiile Bretton-Woods, World Bank si IMF.

Foarte multi ani de pesedeala tipica, de la inceputul deceniului noua si pana cand la Cotroceni a ajuns un om pe care unii nu-l digera (Traian Basescu) si o succesiune de coalitii care cumva au marit credibilitatea tarii, reprezentantii Romaniei au discutat exact de pe aceste pozitii cu toata lumea, inclusiv cu BM/WB si FMI/IMF:

reprezentantii Romaniei: Va rugam sa ne pasuiti cateva luni si vom face ceea ce am stabilit cu dv.
reprezentantii institutiilor Bretton-Woods: Nu va (mai) credem. Ne trebuie  o dovada (ca va tineti promisiunile si nu sunt numai vorbele goale ale unor politicieni verosi).

Si astfel avem o mare problema, sau mai bine zis actualii nostri guvernanti o au: fortele de rupere care ii ataca puternic in aceste luni si-i pun sub o presiune formidabila sunt, in opinia noastra, printre altele, urmatoarele:

Rusia nu se mai simte deloc bine. Gazprom nu are o perspectiva prea buna in orizontul anului 2016. Asa ca Guvernul Ponta e obligat sa se reorienteze oportunist spre tehnologia americana a gazelor de sist, dupa ce a criticat-o agresiv cand la putere erau Boc si apoi MRU.

Normal ar fi ca, pentru a guverna coerent, sa studieze acum impactul pe care il are aceasta tehnologie asupra mediului. Produce cutremure? Afecteaza mediul? Ne indoim ca o va face.

– UE pune conditii dure de conformare. Ele nu pot fi indeplinite, pe multiple planuri, prin insasi esenta structuralitatii acestei coalitii.

1. Cum sa lasi Justitia independenta fara cogalturi si gogoloase, cand tu ai in coalitie lideri politici cu mari probleme cu Justitia? Asa ca te trezesti cu un Raport MCV cumplit, demn de o preaderare chinuita, nu de un membru al Uniunii Europene.

2. Cum sa absorbi fonduri europene cand tu, prin esenta cretinismelor puciste din vara anului trecut, ai dus la blocarea fondurilor europene? Si atunci de unde sa scoti bani pentru autostrazi, de exemplu (Tronsonul Targu-Mures – Iasi trebuia facut cu astfel de fonduri).

Ca sa nu mai vorbim ca in general bani atat de ieftini ca fondurile europene nu mai pupam prea curand. Si moca. Trebuie numai sa respectam regulile comunitare si sa cofinantam. Floare la ureche!

3. Cum sa fii economie de piata functionala (parca n-am mai pronuntat sintagma asta de pe vremea lui Adrian Nastase…), cand tu terorizezi mediul privat cu masuri economice comunistoide, precum aceea de directionare a romanilor spre sistemul de sanatate de stat, ori cu aparitia a mereu altor taxe si impozite?

Suntem curiosi daca in Guvern, pe acolo, pe la bicefala structura a ministerelor Heckle & Jeckle Finante & Buget, s-a vorbit ceva, inainte de aceasta contrarevolutie fiscala, ce are loc in Romania, despre doua notiuni simple: simulare si studiu de impact.

Ca sa vii cu o scadere de TVA la o anumita categorie de produse, spre exemplu, trebuie sa vezi carei categorii de produse te adresezi si care va fi efectul a ceea ce faci. S-a facut o simulare fiscala? Nema. Care sunt rezultatele acesteia? Zilch. Exista un studiu de impact? Niente. Ce spune el? Nimic taiat in patru, pus in cutiuta si legat cu fundita rosie. Cunoastem cel putin trei oameni azi in Romania care, daca-i atingi, iti vorbesc in simulari fiscale. Sunt competentele lor folosite? Ciuciu.

4. Cum sa primesti bani de la FMI, cand tu la companiile de stat monitorizate nu esti (si nici nu vei fi) capabil sa pui management privat cu adevarat independent de orice fel de cercuri de interese mafiote interne?

Fug managerii profesionisti din functii, declinand ofertele la cinci minute dupa ce le-au acceptat, cand isi dau seama ca sunt numiti ca sa fie floare la butoniera si ca in spatele lor se vor juca in continuare aceleasi interese nenorocite care au adus aceste companii in pragul falimentului.

Si exemplele pot continua astfel pret de multe alte argumente concrete. Din nou Erik de Vrijer:

Ceea ce s-a intamplat inainte de izbucnirea crizei, adica sa intre in Romania foarte multi bani din afara, n-o sa se mai intample

Bun, si atunci Cabinetul Ponta trebuie sa gestioneze cu parcimonie si inteligenta banii pe care-i avem, nu sa prefigureze, spre exemplu, plata pensiilor si salariilor bugetarilor din veniturile la buget supraestimate sinucigas (dupa modelul dupa care Vosganian spunea in anul 2008 ca pensiile marite sunt sustenabile, pentru ca in 2009 vor veni bani din cresterea economica).

Dar avem perspective sa vedem acest lucru intamplandu-se si la aceasta sa vedem adaugandu-se implinirea promisiunilor electorale abracadabrante ale USL? Mai niciuna.

Mai curand avem impresia ca acest guvern si-a propus sa reformeze Romania bagand-o-n insolventa. Pe toata. Fara osebire. Si pe cea rentabila, si pe cea falimentara.

Parca am intrat pe mana unui corsar din acela de piata specializat in lichidari de companii, care vinde tot, reduce fonduri de salarii, lichidizeaza fonduri de pensii, vinde terenurile, facandu-le bani si infundandu-si cu parale conturile din Elvetia si apoi plecand la urmatoarea victima din lumea afacerilor.

Citeşte şi
Victor Ponta dă asigurări că nu este o broască râioasă

Victor Ponta a declarat că el nu este broască râioasă, referindu-se la o declaraţie despre

Victor Ponta ar putea fi înlocuit cu Sorin Câmpeanu la conducerea Pro România

Discuții în Pro România despre înlocuirea lui Victor Ponta cu Sorin Câmpeanu la conducerea partidului.

Mircea Diaconu este păpuşa lui Dan Ioan Popescu, vecinul lui Ponta

Surse bine informate spun că mutarea cu Mircea Diaconu candidat la prezidențiale a venit din

Victor Ponta îşi dă pesedismul pe faţă: l-ar vota pe Mircea Diaconu

Președintele Pro România, Victor Ponta, duminică, la România TV, că, dintre ”cei patru candidați importanți”

PSD îşi semnează decesul ca partid şi continuă drumul spre zid

După 26-27 mai, PSD continuă drumul spre zid şi îşi semnează decesul politic, incapabil să

Victor Ponta îi ia apărarea, ambiguu, lui Vladimir Plahotniuc

Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, sare in ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc si sustine proiectul acestuia

Dragnea, caracterizat de The Guardian: “Ideologia lui este el însuși”

Prestigiosul cotifian englez The Guardian îi face o caracterizare dură lui Liviu Dragnea. Ironia face

Gabriel Oprea afirmă că Pro România şi PLUS sunt “partide de intelligence”

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a spart faţa realităţii lucrurilor, declarând că partidele foștilor premieri Victor

Ponta publică o poză cu Dragnea în concordie cu “statul paralel”

Victor Ponta ameninţă de foarte mult timp că deţine un portofoliu de poze icugătoare pentru

Ponta: Dragnea îl omoară pe Maior dacă acesta nu spune ce ştie

Victor Ponta a declarat că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să îl elimine pe ambasadorul

Share