home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE JURNALISTI FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

Share

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul evenimentelor violente din Piaţa Victoriei, din Bucureşti, de pe 10 august 2018.

Vama, “În ţara-n care m-am născut” (RebelPop, dinamita muzicală)

Prezentăm mai jos comunicatl organizaţiei. Intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei. FIJ este cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din lumea democratică şi, în fapt, cea mai mare din întreaga lume.

FIJ: Jurnaliști bătuți de jandarmi în timpul protestelor din București

Federațiile Internaționale și Europene ale Jurnaliștilor (FIJ-FEJ) se alătură afiliatului român MediaSind, condamnând ferm disputele violente din București, în cadrul cărora mulți demonstranți și jurnaliști au fost răniți vineri seara, 10 august. În urma confruntărilor, 452 de persoane au fost rănite, inclusiv jurnaliști.

Jandarmii români au atacat fizic și verbal, fără nici un motiv, jurnaliști care relatau despre protestul din jurul Pieței Victoriei, la București. Cazuri de atacuri fizice au fost raportate de jurnaliștii Robert Mihăilescu (Hotnews.ro), Cristi Stefanescu (DW) și Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului), de fotojurnaliștii Ioana Moldovan (Documentaria.ro) și Silviu Matei (Agerpres) și de reporterul Cristian Popa și cameramanii Cristi Ban (știri TV Digi24).

Cameramanul de la televiziunea ORF din Austria, Robert Reinprecht, a fost, de asemenea, bătut de forțele de represiune după ce piața fusese evacuată..

Cazul Robert Mihăilescu

Robert Mihăilescu a fost lovit în mod repetat de jandarmi, în timp ce relata despre protest.

“Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: “Luați-l și pe ăsta“.

Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului, în timp ce un alt jandarm mi-a mai dat cu piciorul în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunîndu-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu” , a spus Mihăilescu.

Cazul Ioana Moldovan

Ioana Moldovan a scris pe Facebook:

“După ce poliția a evacuat Piața Victoriei folosind gaze lacrimogene, eram cu un grup de protestatari care au găsit refugiu pe strada Buzești. La un moment dat, un grup de jandarmi a apărut de pe o stradă laterală și a înconjurat protestatarii.

În timp ce forțele de ordine se apropiau de noi, mi-am ridicat mâinile deasupra capului, ținând legitimația de presă într-o mână și camera de filmat în cealaltă. Eram singură. Un jandarm s-a apropiat de mine și mi-a pulverizat gaze lacrimogene de la câțiva centimetri distanță. Nu mai vedeam nimic.

Trecând pe lângă ei, le-am spus: “Mi-ați dat direct în ochi.” Unul dintre jandarmi a răspuns: “Și ce voiai, să te f…t? Proasta dracu, cine te-a pus să vii să faci poze?”. Moldovan susține că a suferit arsuri pe fata si pe mana, pentru care a primit tratament de la serviciile medicale de urgenta.

Cazul Silviu Matei

Silviu Matei a scris pe Facebook că a fost lovit de un jandarm și că s-a aplecat pentru a ridica un trepied de la sol. “Țineam la vedere legitimația de presă, dar nimic … Știi ce mi-a spus? Mă p..ș pe legitimația ta de presă “, a spus Matei.

Cristian Popa a spus pe Digi24 că “la un moment dat doi jandarmi au venit spre noi. Unul a pus bastonul pe gâtul meu și m-a împins. Mi-a prins colegul și ne-a împins. Noi strigam că suntem jurnaliști. Apoi un alt jandarm a pulverizat un jet de gaze lacrimogene de la o distanță de 1-1,5 metri. “

Citeşte şi
FEJ condamnă iresponsabilitatea angajatorilor ce forțează jurnaliștii să lucreze din redacții

FEJ condamnă atitudinea unor angajatori din sector care își forțează jurnaliștii să lucreze din sala Read more

Denise Rifai şi-a dat demisia de la Realitatea Plus

Denise Rifai, realizatorul emisiuni "Legile Puterii", din prime time, a anunţat, în cursul acestei zile, Read more

Bogdan Chirieac vrea să cumpere Radio Gold FM

Nici muzica bună nu scapă de Bogdan Chirieac. Acesta, care este unul dintre fondatorii publicației online Read more

Cristina Ţopescu a murit

Jurnalista Cristina Ţopescu a murit. Informaţia a fost confirmată duminică seara, pentru Agerpres, de managerul Serviciului Read more

Adina Anghelescu pleacă de la oficina de propagandă PSD Luju.ro

Adina Anghelescu anunță, într-o postare pe blogul lui Radu Tudor, că a încetat colaborarea cu Read more

IFJ condamnă atacurile forţelor de ordine asupra jurnaliştilor în România

IDJ (International Federation of Journalists) s-a solidarizat cu adiliatul său din România, MediaSind, în condamnarea Read more

Rareş Bogdan anunţă că soţia şi copilul său au fost agresaţi în stradă, în Bucureşti

Jurnalistul Rareş Bogdan anunţă că soţia şi băiatul său au fost agresaţi de un individ Read more

Andrei Gheorghe, actor, jurnalist, om de radio şi tv, a murit

Andrei Gheorghe, jurnalist de radio şi televiziune, actor, activist civic, a încetat din viaţă. Nu Read more

Ion Cristoiu, adevărul, jurnalismul, propaganda şi politicienii

De-a lungul timpului, Ion Cristoiu a făcut un număr incredibil de volte. Dacă le urmăreşti, Read more

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, îi face pe jurnalişti prostituate

Nemulţumit că starurile peremiste ale PSD ies în faţă şi consumă atenţia opiniei publice, primarul Read more

Share