Feri Predescu a câştigat la CEDO contra statului român

Share

Jurnalista Feri Predescu acâştigat la CEDO contra statului român, după ce a fost condamnată pentru criticarea lui Radu Mazăre. România îi va plăti lui Feri despăgbiri de 18.500 de euro, anunţă APADOR-CH.

Situaţia libertăţii presei în România se deteriorează

CEDO a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, Aceasta a fost condamnată în 2007 de o instanță din România. Predescu l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată.

Mazăre a cerut și primit despăgubiri de peste 50.000 de lei de la jurnalistă. CEDO a stabilit că decizia instanţei române încalcă Articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului. Avocatul APADOR-CH a făcut apel și la precedentul Mazăre – Cumpănă contra României. În acesta, CEDO i-a recunoscut fostului jurnalist Mazăre libertatea de exprimare, în 2004.

Feri Predescu, umilită de Radu Mazăre

Feri Predescu a fost reclamată de Mazăre pentru o serie de afirmații făcute de jurnalistă într-o emisiune tv din 2006. Era vorba despre nişte incidente care au avut loc în Mamaia. Un hotel deținut de o firmă a primarului fusese incendiat.

Feri Predescu a afirmat că municipiul Constanța e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”. În urma acestei emisiuni, Radu Mazăre a solicitat instanţei obligarea jurnalistei la scuze publice şi daune de 200.000 de lei.

Acţiunea i-a fost respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Constanţa în octombrie 2007, Jurnalista și-a dovedit afirmațiile. Mazăre a făcut apel. Tribunalul Constanța a condamnat-o pe Feri Predescu să-i prezinte scuze primarului.

Feri Predescu a cerut scuze publice primarului Constanţei

Feri a publicat scrisoarea respectivă pe cheltuiala sa, într-un ziar de largă circulaţie din Constanţa şi într-unul central. Ea i-a plătit daune morale de 50.000 de lei, şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.197 de lei. Decizia Tribunalului a fost susținută și de Curtea de Apel, iar jurnalista a achitat integral toate dispozițiile instanței.

În mai 2009, Feri Predescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ea a arătat că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare (articolul 10 din Convenţie). Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar. Acesta se va termina de achitat abia în anul 2018. La final, prin dobânzi, va plăti aproape dublul sumei la care a obligat-o instanța.

Suma plătită primarului – 58.197 de lei – a fost oricum o amendă excesivă, în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de RON, iar cel mediu brut de 1.550 RON, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute.

Share