home ECONOMIE Febră fiscală. PSD – ALDE începe să piardă controlul sistemului?

Febră fiscală. PSD – ALDE începe să piardă controlul sistemului?

Share

Este un fel de febră fiscală în aceste zile. Mai marii PSD – ALDE tot ies public cu un florilegiu din ce în ce mai amplu de măsuri fiscale anunţate. A doua zi le anulează şi anunţă în loc altele, mai gogonate. Ca şi când ar pierde controlul sistemului. Oare?

Spre criză cu PSD, de data aceasta o spune şi New York Times

Şi mai multe măsuri fiscale apar. Mereu mai multe. Contradictorii. Ce spune Tudose acum e contrazis de ce spune Ionuţ Mişa peste două ore şi viceversa. Apoi, vine Dragnea şi-i contrazice pe amândoi, cu calm şi relaxare, patronând bulibăşeala generalizată.

Mediul de business este total bujbe în faţa acestor zbateri contradictorii. Sper că nu-i vom vedea în curând ieşind la declaraţii cu hainele rupte şi părul vâlvoi. Ar fi prea penibil. Deja este penibil, dar am impresia că penibilul de astăzi ni se va părea mâine parfum franţuzesc de soi.

Febră fiscală. Desfiinţarea sau strangularea Pilonului II

Contribuţia la Pilonul II de pensii ar fi redusă de la începutul anului viitor. Este un anunţ făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în şedinţa de guvern.

Acest pachet de măsuri vine la pachet cu reducerea procentelor de plată către Pilonul II,. De la 5,1 la 3,7%. Dar, atenție, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Suma achitată azi către administratorul Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul. Scăderea procentuală e necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.

, spune demnitarul. Am explicat anterior cum funcţionează Pilonul II şi care este rolul acestuia. Din punctul meu de vedere, nu 5,1%, ci 6% trebuia să fie contribuţia la Pilonul II. Guvernul Tudose a fost atenţionat sever de Comisia Europeană să nu facă ceea ce nunţă acum că va face.

Febră fiscală. Lucrurile scapă de sub control

Efectele vor fi dramatice pentru cei ce contribuie acum. Am explicat că, în opinia mea, este un atac la clasa socială anti-PSD. PSD doreşte ca ea să devină dependentă de puternicii zilei când va fi la pensie. Dar febrilitatea anunţurilor dovedeşte şi că lucrurile scapă de sub control.

Este clar că s-au tot gândit de unde să mai scoată bani, pentru că nu le ajung. Şi, dacă primul anunţ al lui Ionuţ Mişa e din iunie, e clar că s-au gândit din primăvară, când era clar deja că li se surpă bugetul. Aşa se explică probabil celelalte măsuri fiscale după ureche anunţate în ultimul timp.

Am prevestit de câteva zile, într-un articol din România liberă, că, pe măsură ce laţul fiscal se va strânge, vor mări fiscalitatea, inventând noi tae şi impozite. Exact aşa se şi întâmplă, iar aceasta cu o rapiditate şi cu o virulenţă incredibile.

Sarabandă de schimbări aiuritoare

De exemplu, Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018. Dar Ziare.com atrăgea atenţia că “Guvernul amână majorarea pensiei minime, după ce Tudose a spus chiar ieri că va respecta la literă programul de guvernare”.

Oricum, măsura aceasta intră în contradicţie cu următoarea. Anume, Vasilescu propune creşterea salariului minim brut pe ţară de la 1450 la 1900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Ca să fie moţul mai frumos ornat, Ionuţ Mişa anunţase pe 25 octombrie scăderea impozitului pe venit. Nu numai la salarii, ci şi la veniturile din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole!

Febră fiscală. Ce contează ce spui azi? Mâine spui altceva, contradictoriu

Dar şi majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului este anunţată. Însă ce mai contează ce anume spui astăzi, când până acum, de cinci-şase ori, “mâine” ai spus cu totul altceva, în contradicţie flagrantă cu ce ai spus în timpul prezent?

Olguţa Vasilescu a mai propus şi amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice. Fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit. Mulţumim, ştiam. Trecem peste faptul că nimeni nu înţelege cum anume vor fi semnate până la 1 ianuarie peste 6 milioane de contracte.

Astfel ca notoriile acum contribuţii să treacă de la angajator la angajat. Punem însă următoarea întrebare: ce se va întâmpla când toţi aceşti şase milioane de angajaţi se vor duce în acelaşi timp la Fisc să-şi declare venitul? Se blochează sistemul? Se blochează.

Febră fiscală. Planul geopolitic

Voi repeta mereu, de câte ori am ocazia: cine are interesul ca România să devină un stat neguvernabil? Rusia putinistă, desigur. Această aserţiune generează un şir întreg de întrebări. Are legătură haosul fiscal ce ni se pregăteşte cu intenţiile acestui stat, Rusia, în privinţa lumii de tip occidental?

Dar oare agenţii Rusiei în România nu aveau tot timpul să haotizeze România fără să se precipite aşa? Rămâneau mai mult timp la putere, aşa îşi măresc şansele să o piardă rapid. Atunci, totuşi, de ce se grăbesc să facă aceste lucruri atât de rapid, ca şi cum au un dead-line?

Citeşte şi
Liviu Dragnea a spus Reuters că vrea ca Pilonul II să fie facultativ

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus Agenţiei de Presă Reuters că românii trebuie să aibă Read more

Pilonul II ar putea fi atacat de PSD din semestrul doi, spune Teodorovici

Ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici a anunţat că transferul fondurilor de la Pilonul II la Pilonul Read more

Crima cu desfiinţarea Pilonului II. Atac direct asupra românilor activi

Crima care se pregăteşte cu loviturile de bâtă date în capul Pilonului II are semnificaţii Read more

Pilonul II sau învățând PSD democrație liberală, că nu pricepe

Semnalele multiple date de PSD privind Pilonul II ne obligă să intervenim dintr-un semiconcediu. Se Read more

Pensiile private ar putea să fie naţionalizate, avertizează NN

În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare Read more

Escrocheria pensiilor private “obligatorii” (Franck Mellen)

In România funcționează o piață destul de puțin cunoscută de marele public, una care, deși Read more

Revista presei. Eurovision – muzica disputelor teritoriale

Romania libera scrie despre Eurovision, ca muzica a disputelor teritoriale: "Ridiculizat ca un Cernobîl cultural, Read more

Hossu: CAS la DA duce la creşterea fondului de asigurări sociale

StareaPresei.ro: Care vor fi efectele modificării taxării tuturor convenţiilor civile având ca obiect plata unui Read more

Romanasii se arunca la afaceri

O companie care administreaza mai multe fonduri de pensii private obligatorii si facultative, ING, isi Read more

Liviu Voinea: CSSPP, vinovata de esecurile din pietele pensiilor private

Directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, Liviu Voinea, sustine ca de vina pentru esecurile Read more

Share