home EVENIMENT, POLITICA FBI anchetează hackereala rusească a campaniei lui Clinton

FBI anchetează hackereala rusească a campaniei lui Clinton

Share

FBI caută probe consistente, pentru a afla cine sunt hackerii care au spart serverul campaniei lui Hillary Clinton, pentru ca e-mail-urile dezvăluite astfel opiniei publice să poată fi folosite de Donald Trump, ca să devină preşedintele SUA.

Metoda este simplă: tu, Putin, angajezi nişte hackeri (cei ruşi sunt tradiţional foarte buni, mai ales că au de partea lor Kaspersky Lab., controlat de regimul lui Vova), aceştia află lucruri compromiţătoare, care apar pe Wikileaks, de unde sunt preluate de campania lui Trump.

Vă prezentăm în continuare traducerea unui articol de pe CNN pe acest subiect, scris de Evan Perez, Jim Sciutto şi Manu Raju.

===

FBI şi Departamentul de Justitie al Statelor Unite investighează operaţiunea de hacking efectuată asupra serverului echipei de campanie a lui Hillary Clinton, în plus față de examinarea intruziuni altor organizații ale Partidului Democrat, au anunţat vineri doi oficiali.[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDcCUzRSUzQ2Jsb2NrcXVvdGUlMjBjbGFzcyUzRCUyMnR3aXR0ZXItdHdlZXQlMjIlMjBkYXRhLWxhbmclM0QlMjJlbiUyMiUzRSUzQ3AlMjBsYW5nJTNEJTIyZW4lMjIlMjBkaXIlM0QlMjJsdHIlMjIlM0VDbGludG9uJTIwY2FtcGFpZ24lMjBkZW5pZXMlMjByZXBvcnRzJTIwdGhhdCUyMGl0cyUyMGNvbXB1dGVyJTIwc3lzdGVtJTIwd2FzJTIwaGFja2VkJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnQuY28lMkZKQ01penNPVTA2JTIyJTNFaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ0LmNvJTJGSkNNaXpzT1UwNiUzQyUyRmElM0UlM0MlMkZwJTNFJTI2bWRhc2glM0IlMjBGbG9yaW4lMjBCdWRlc2N1JTIwJTI4JTQwU3RhcmVhUHJlc2VpJTI5JTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnR3aXR0ZXIuY29tJTJGU3RhcmVhUHJlc2VpJTJGc3RhdHVzJTJGNzU5NDY5MTA1NTE0NjgwMzIwJTIyJTNFSnVseSUyMDMwJTJDJTIwMjAxNiUzQyUyRmElM0UlM0MlMkZibG9ja3F1b3RlJTNFJTBBJTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjIlMkYlMkZwbGF0Zm9ybS50d2l0dGVyLmNvbSUyRndpZGdldHMuanMlMjIlMjBjaGFyc2V0JTNEJTIydXRmLTglMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlM0MlMkZwJTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a spus că sistemele sale interne nu au fost compromise. “Un program de analiză de date menținut de echipa noastră și utilizat de campania noastră și o serie de alte entități, a fost accesat ca parte a unei operaţiuni de hacking“, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Clinton, Nick Merrill. “Sistemul nostru informatic de campanie a fost examinat de experți în materie de securitate cibernetică din afară. Până în prezent, ei nu au găsit nici o dovadă că sistemele noastre interne au fost compromise“.

Intruziunea a fost descoperită de către investigatori privați angajați de campanie, potrivit unuia dintre reprezentanții autorităților. Investigatorii privați cred că această intruziune este similară celei care a vut loc asupra serverului Comitetului Național Democrat, dar anchetatorii federali încă lucează pentru a determina scopul și natura intruziunii, a explicat oficialul.

Intruziunea este cea mai recentă dintr-o serie de operaţiuni asupra serverelor diferitelor organizații de partid ale democraţilor, care s-au confruntat cu breşe făcute de hackeri, care sunt investigate, incluzând serverul Convenţiei Naţionale Democrate (DNC) şi cel al Comitetului Democrat de Campanie Congresului (DCCC).

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDcCUzRSUzQ2lmcmFtZSUyMHdpZHRoJTNEJTI3NDgwJTI3JTIwaGVpZ2h0JTNEJTI3MjkwJTI3JTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTI3bm8lMjclMjBzcmMlM0QlMjclMkYlMkZ3d3cud2FzaGluZ3RvbnBvc3QuY29tJTJGdmlkZW8lMkZjJTJGZW1iZWQlMkZiM2MyMWZmNC0zMjU2LTExZTYtYWI5ZC0xZGEyYjBmMjRmOTMlMjclMjBmcmFtZWJvcmRlciUzRCUyNzAlMjclMjB3ZWJraXRhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4lMjBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4lMjBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4lM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0UlM0MlMkZwJTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Divizia de securitate națională a Departamentului de Justitie, care deja investiga pătrunderea în serverul DNC, se ocupă de investigaţie, pentru că se crede că sunt similarităţi între cele două atacuri, a explicat unul dintre oficiali.

Exista dovezi puternice care indică intruziunea cibernetică asupra serverului DNC, realizată de nişte hackeri care lucrează în numele serviciilor secrete ruse, au declarat oficialii americani în această săptămână. Pretinsa intruziune a fost tratată prima dată ca subiect de presă de Reuters.

O persoană familiară cu programul de campanie al lui Hillary Clinton a descris-o, în esență, ca pe o bază de date dinamică a alegătorilor – cu participarea la vot, informații de contact ale alegătorilor și fișierele alegătorilor pe care toate organizațiile de campanie ale democraţilor le utilizează. Este o listă, dar nu pur şi simplu o listă, ci una dinamică, cu datele-cheie electorale.

Un consilier al lui Clinton a declarat că hackerii au avut acces la serverul programului de analiză pentru aproximativ cinci zile. Programul de analiză a datelor este printre multele sisteme folositte pentru a face analiza alegătorilor. Acesta nu include numere de securitate socială sau numere de cărți de credit.

Potrivit expertului în securitate cibernetică al campaniei, hack ingul asupra acestui program de analiză informatică a datelor nu ar fi putut avea ca rezultat accesul la e-mail-uri interne de campanie ale lui Clinton, mesageria vocală, calculatoare sau alte comunicări interne și documente. Acestea sunt sisteme complet independente.

DCCC, care este brațul politic al democraţilor, a confirmat vineri că a făcut obiectul unei cyberhack, punând pe tapet posibilitatea că presupuşii hackeri ruși ar fi accesat un set mult mai amplu de înregistrări ale democraţilor decât s-a crezut inițial.

Dezvăluirea vine la doar câteva zile după scurgerea a mii de email-uri ale Comitetului Național Democrat – despre care oficialii americani susțin că ar avea la origine hackeri ruși, care a determinat turbulențe majore în cadrul partidului, provocând demisia bruscă a preşedintei Debbie Wasserman Schultz.

Vineri după-amiază, senatorul democrat de California Dianne Feinstein, din Comitetul de informații al Senatului, a declarat că rușii par a fi vinovații, trimiţând la comentariile făcute de către directorul Securităţii Naţionale, James Clapper, cu o zi în urmă.

Așa cum a spus Clapper noaptea trecută, nu avem încă toate probele, dar este cu siguranță felul în care arată lucrurile“, a declarat Feinstein pentru Wolf Blitzer de la CNN, în emisiunea “The Situation Room“.

Un purtător de cuvânt al DCCC a declarat vineri că Comitetul de informaţii a fost îmştiinţat de anchetatori că operaţiunea de hacking este similară celei de la serverul DNC.

DCCC poate confirma că am fost ținta unui incident de securitate cibernetică. După descoperirea problemei, am luat imediat măsuri și am angajat firma CrowdStrike, un investigator de specialitate, pentru a ne ajuta în abordarea acestui incident“, a declarat Meredith Kelly, purtătorul de cuvânt al DCCC.

Ancheta este în curs de desfășurare.“. Dincolo de intruziunea cibernetică de la DNC, hackerii despre care se crede că lucrează pentru agențiile de informații din Rusia au spart serverele a numeroase alte entități care au legătură cu politica Partidului Democrat, inclusiv companii private, a declarat un oficial federal.

Seria de atacuri cibernetice din ultimele 18 luni a vizat entități politice care îi susțin pe democraţi, a declarat oficialul. “Dacă au vrut să intre în sistem, au reuşit“, a spus acesta.

Șeful investigațiilor informatice din FBI James Trainor a declarat pentru CNN într-un interviu recent că hackerii au vizat entități ale partidului și grupuri de reflecție din Washington. Oficialul a declarat că există o listă lungă de intruziuni pe care FBI și alte agenţii le investighează.

Până în prezent, organizațiile Partidul Republican nu au raportat găsirea vreunei intruziuni, a spus oficialul.

Rușii au negat orice implicare în breşa de securitate de la DNC, dar anchetatorii federali suspectează hackeri din țară care ar fi accesat informații. Si democratii cred ca au fost scurgeri de informaţii în mijlocul anului electoral, pentru a ajuta pe Donald Trump.

The DCCC ia această problemă foarte în serios“, a spus Kelly. “Cu ajutorul experților de vârf pe care i-am angajat, am luat şi continuăm să facem paşi în a lua măsuri pentru a spori securitatea rețelei noastre, în urma acestor evenimente recente. Cooperăm cu instituţiile federale în ce privește investigațiile în curs de desfășurare“.

Hackingul acesta a devenit un punct de fierbinte major în cursa prezidențială, în plină desfăşurare.

Întrebată dacă s-a simţit ok atunci când candidatul republican Donald Trump a primit acest gen de informaţii, Feinstein a spus: “Ei bine, va fi interesant de aflat dacă poate păstra un secret“. La începutul săptămânii, Trump a atras critici pentru declarația  prin care a sugerat că Rusia ar trebui să se folosească de spionaj pentru a găsi e-mail-urile șterse ale lui Hillary Clinton.

Trump a încercat ulterior să dreagă busuiocul. “Desigur că sunt sarcastic“, a spus Trump într-un interviu pentru Fox News care a fost transmis joi, după comentariile sale de la o conferință de presă din Florida, care au stârnit furori la nivel național și au oferit muniție pentru democrați, care pretind că acesta nu este potrivit pentru ca să fie președinte al SUA.

Citeşte şi
George Soros, bani grei împotriva lui Putin, Trump şi Xi Jinping

Filantropul George Soros a anunțat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că urmează să Read more

Q Magazine îi ia apărarea lui Donald Trump în Scandalul Ucrainagate

Oficiosul PSD Q Magazine îi ia apărarea preşedintelui SUA, Donald Trump, în Scandalul Ucrainagate. "Cum Read more

Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, s-a văzut cu John Bolton, consilierul lui Trump

Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a avut la Casa Albă o întrevedere la Read more

Israel, Ţara Făgăduinţei lui Liviu Dragnea, şi nu numai

Statul Israel este, din motive care ne sunt astăzi neclare, Ţara Făgăduinţei pentru Liviu Dragnea, Read more

Trump este investigat de procurorul special Robert Mueller

În fine, ceea ce era de aşteptat să se întâmple devine faptă. Preşedintele american, Trump Read more

Dragnea i-ar fi dat bani de la MApN lui Broidy contra lobby la Trump

Liviu Dragnea i-ar fi dat lui Elliot Broidy bani prin intermediul unui contract încheiat cu Read more

Trump Războinicul, noi semnale agresive contra Coreei de Nord

Trump Războinicul, noul timp de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dă noi semnale belicoase Read more

Trump: Tillerson şi-a pierdut timpul negociind cu Coreea de Nord

Președintele Donald Trump a spus că secretarul de stat Rex Tillerson pierde timpul, încercând să Read more

Twitter închide sute de conturi legate de troli ai Rusiei

Twitter a spus joi că a închis 201 conturi legate de operativi ruşi. Este vorba Read more

Trump îl gâdilă pe Papa pe mână. Francisc îl plesneşte, ca răspuns

Din noianul de gafe şi apariţii virale şi compromoţătoare ale lui Donald Trump. Aceasta este Read more

Share