home CORUPTIE, POLITICA Fără penali în funcţiile publice. Ce se va întâmpla cu iniţiativa

Fără penali în funcţiile publice. Ce se va întâmpla cu iniţiativa

Share

Dan Barna, președintele USR, a vorbit despre ce urmează să se întâmple cu campania cetăţenească “Fără penali în funcţiile publice”.

Barna a explicat încercarea „uneltelor lui Liviu Dragnea” de la Camera Deputaților de a trimite mai puține semnături la CCR pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Barna a spus că USR lucrează în aceste zile la o plângere penală pe numele celor care au încercat să „inventeze o altfel de numărătoare” a semnăturilor.

“Fără penali”, un milion de semnături

Cosmin Prelipceanu: Sunteți acuzați că aveți un număr prea mare de semnături la „Fără penali în funcții publice”, care nu sunt în regulă și trebuie verificate toate. Cum răspundeți acestei acuzații?

Dan Barba, președinte USR: O minciună înfiorătoare. Răspundem printr-o plângere penală la care colegii mei lucrează în aceste zile.

Lucrurile sunt foarte simple. Au fost un milion de semnături, depuse conform legii, la primării în toată țara. 850.000 validate individual de fiecare primărie au fost depuse la Camera Deputaților.

“Fără penali” – semnături blocate de primarii PSD-ALDE

Diferența, până la un milion, au fost semnături blocate de primari, mulți de rea-credință, unii ne-au luat la bătaie, primari PSD care au considerat că nu trebuie să respecte legea. Deja sunt plângeri penale depuse pe numele lor, pentru că au refuzat să verifice niște semnături legale.

Pe opisul semnat și de noi și de Camera Deputaților sunt 850.000 de semnături validate, corect depuse. Ce a încercat să facă Liviu Dragnea, prin uneltele lui de la Secretariatul Camerei Deputaților, a încercat să inventeze o numărătoare spunând că acolo unde primarii au tăiat niște semnături care erau greșite și au validat mai puține, noi le numărăm pe alea care au mai mult de 20 diferență. Și au dat 590.000. Au inventat o cifră total irelevantă, dar pe care să încerce să o folosească apoi Rădulescu și ceilalți în comunicarea publică.

O nouă încercare de sabotare

Este o nouă încercare de sabotare, și de furt, practic, a celor aproape 900.000 de semnături perfect valide.

E o minciună. Lucrurile sunt foarte clare. La Curtea Constituțională au fost deja duse, pentru că le-a predat Camera, nu aveau cum să nu facă lucrurul acesta, toate cele peste 850.000 de semnături validate legal de către primării.

Cosmin Prelipceanu: Care este strategia? Ce urmează să se întâmple, ce vreți să faceți?

Dan Barna, președintele USR: Așteptăm decizia Curții Constituționale. Ei au „admis”, au spus „domne, am numărat noi diferit”… A fost o golănie ce au încercat să facă. Au văzut că nu a ținut. Noi am reacționat foarte ferm, pentru că USR va apăra în Parlament „cu dinții” acest demers, aceste aproape un milion de semnături, pentru că oamenii ne-au dat acest mandat – să ducem această voință, această inițiativă „Fără penali” în stadiul de referendum. Despre asta este vorba. Modificarea Constituției presupune un referendum.

“Fără penali” trebuie să treacă acum de CCR-ul controlat politic

Trebuie să treacă de etapa CCR, sunt 60 de zile pe care Curtea le are la dispoziție, după care se va întoarce în Parlament. Și acolo vom face o presiune în Biroul permanent pentru ca această inițiativă să ajungă la votul plenului.

Pentru că dacă PSD va spune „Da, noi vrem penali în funcții publice”, e bine ca România să vadă lucrul acesta. Dacă își asumă inițiativa și mergem mai departe în referendum, lucrurile sunt perfecte.

Oricum, mai devreme de 2020, sau în 2020, acest lucru, „Fără penali în funcții publice” este punctul zero al programului de guvernare al alianței USR-PLUS. Acesta este unul dintre elementele cu care venim în fața românilor, spunându-le foarte clar: „Guvernarea USR-PLUS va avea punctul zero această inițiativă”.

Dan Barna: Noi ca ţară nu am fi fost aici

Noi ca țară nu am fi fost aici. Noi am pierdut doi ani de zile de dezvoltare. Aș fi preferat să mă cert cu PSD-ul pe traseul autostrăzii, aș fi preferat să mă cert dacă facem trei sau patru spitale regionale. Dar noi ne-am certat pe cum schimbă Liviu Dragnea legile ca să nu facă pușcărie.

Nu se poate așa ceva. Nu se poate ca țara, românii să stea doi ani de zile ca să se uite la problemele personale ale unui om. E revoltător. Tocmai din această cauză „Fără penali în funcții publice” trebuie să devină literă de lege, Să nu mai trăim din nou acest coșmar. Lucrurile sunt foarte simple.

Citeşte şi
USR: „Avocatul Poporului este avocatul PSD-ALDE”

Senatorul USR Florina Presadă îi solicită lui Renate Weber, care ocupa funcţia de Avocat al

GDS lansează un apel la unitate a partidelor de dreapta

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a lansat, joi, "un apel la unitate" partidelor de centru-dreapta

Soluţie ingenioasă găsită de PNL şi USR ca să forţeze anticipatele

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că a convenit cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că,

Rareş Bogdan: Gabriela Firea va fi bătută fără probleme!

Europarlamentarul Rareş Bogdan se arată încrezător că PNL poate câştiga la viitoarele alegeri locale, atât

USR şi PLUS vor fuziona în luna iulie. Moise Guran, în conducere

Birourile Naţionale ale USR PLUS au decis, în şedinţă comună de alianţă, să solicite organizaţiilor

PNL a depăşit Alianţa USR-PLUS în sondaje, în Bucureşti

PNL este cotat cu 32% intenţie de vot pentru Primăria Capitalei, în timp ce Alianţa

Cristian Tudor Popescu s-a supărat pe Moise Guran, că l-a lăsat cu ochii-n soare

Cristian Tudor Popescu a declarat că este deranjat de faptul că Moise Guran nu l-a

Călin Popescu Tăriceanu s-a speriat de anticipate. Ce spune el

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere disperat premierului Orban să nu declanşeze alegeri anticipate,

Elena Lasconi candidează la Primăria Câmpulung Muscel

Elena Lasconi, fosta prezentatoare Pro TV, va candida la alegerile locale pentru postul de primar

Nicuşor Dan. Ecuaţia Capitalei. Vlad Voiculescu. Necunoscuta PNL

Nu-mi place Nicuşor Dan, dar nu-mi dau seama de ce anume. Există o componentă instinctivă

Share