Fără cumul. Judecătorii CCR nu vor mai încasa şi pensie, şi salariu

Share

S-a terminat cu boiereala. Vin vremuri în care judecătorii CCR vor câştiga mai puţin. E şi aceasta o interpretare a unei ştiri noi.

Altfel de oameni se vor selecta astfel la Curte. Dedicaţi interesului public, nu puşi pe căpătuială.

Raluca Turcan a fost întrebată, în emisiunea Insider Politic, de la Prima Tv, dacă va fi mărită vârsta de pensionare. “Nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani.
Guvernul pregătește un proiect, prin care angajați în sistemul public care își doresc să muncească mai mult să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. (…)
Această este o oportunitate, pe care o acordăm în sistemul public, ca, după vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani, să poată să muncească până la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii, conform news.ro.
Turcan a precizat că pensia nu va fi cumulată cu salariul.
“Dacă până acum puteai să faci acest lucru de la an la an cu acordul șefului de instituție, în ceea ce era o sursă de abuz într-o formă sau altă, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârstă de pensionare și optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe. Nu intri și în pensie”, a explicat ministrul.
Întrebată ce vor face în acest caz magistrații Curții Constitutioale, care primesc și pensie și salariu, Raluca Turcan a răspuns: “Nu intenționăm să facem excepție. (…)
Avem niște constrângeri constituționale și anume sunt mandate definite prin Constituție și magistrații propriu-zis ai Curții Constituționale, având mandat definit prin Constituție, își vor păstra mandatul chiar și după vârstă de pensionare, însă sistemul din instituția Curții Constituționale se supune acestei legi”.
Share