home CORUPTIE, MASS MEDIA, POLITICA Fake news marca Ştiri pe surse, din nou. Active Watch demască

Fake news marca Ştiri pe surse, din nou. Active Watch demască

Share

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sancţionează încă un fake news lansat de stiripesurse.ro, site patronat de Iosif Buble, soţul deputatului PSD Diana Tuşă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„În timp ce autorităţile ne spun să stăm în case şi să ne spălăm pe mâini, unii de prin ‘presă’ ne spală pe creier! Astăzi demontăm un fake news care poate contribui la propaganda anti-europeană şi la tema populist-naţionalistă ‘marile puteri iau de la gura ţărilor mai mici’”, anunţă ActiveWatch, pe Facebook.

Postarea integrală:

Detaliem în ordine inversă şi ne cerem scuze pentru semnele de exclamaţie, precum şi pentru lungimea postarii.

Sursa 3: Site-ul stiripesurse.ro titrează bombastic „Tratamentul pentru coronavirus EXISTĂ! De ce nu este prescris în România”. Din textul sumar, aflăm că există o ❗️directiva ❗️ a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) care nu permite ❗️medicilor romani ❗️ să prescrie acest tratament. Dar aflăm, fără prea multe detalii, că SUA şi Franţa, au instituit „protocoale stricte” (nn. nu ni se explică ce sunt protocoalele astea, dar sună inteligent şi credibil) privind utilizarea acestor medicamente. Apoi suntem trimişi către un link extern pentru a afla motivul pentru care medicii romani nu pot prescrie tratamentul pentru COVID-19.

Sursa 2: De pe site-ul stiripesurse ne trezim pe site-ul bugetul.ro, care titrează „Medicii romani au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19”. Din primul paragraf, scrie bolduit că ❗️tratamentul există❗️ şi că AEM a dat o ❗️directiva❗️ în urma căreia ❗️medicii romani ❗️ nu pot prescrie cele două medicamente – clorochina şi hidroxiclorochina. Articolul continua cu „medicii romani au ❗️interdicţie ❗️ de la AEM să prescrie (…)”. Mai departe, autorul citează dintr-un comunicat emis de AEM, care este mult mai nuanţat. Conform citatului, cele două medicamente sunt incluse în studii clinice pentru a testa „potenţialul terapeutic”, atrăgând atenţia că acestea nu pot fi administrate în afara unor programe stricte, date fiind efectele adverse pe care le-ar putea avea asupra pacienţilor. Cu alte cuvinte, AEM spune că cele două medicamente ar trebui distribuite strict în cazul afecţiunilor şi bolilor unde şi-au dovedit deja eficacitatea (de exemplu, malaria) şi, eventual, în cadrul unor studii clinice avizate de autorităţile naţionale. Articolul se încheie cu citarea unei alte surse.

Sursa 1: Şi ajungem, în sfârşit, pe site-ul naţional.ro care titrează „Tratamentul pentru Covid există! Medicii romani nu au voie să-l prescrie”. Şi aici găsim aceleaşi formulări manipulatorii care vorbesc despre cum Franţa şi SUA folosesc deja cele două medicamente minune, în timp ce medicii romani au ❗️„interdicţie” ❗️de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Este citat şi comunicatul AEM, care, evident, este mult mai nuanţat şi, în nici un caz, nu vorbeşte optimist despre existenţa unui tratament pentru COVID-19.

Sursa 0: Am mers pe firul poveştii, până la comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului – https://bit.ly/347RAgy. Prima constatare: comunicatul AEM este chiar un comunicat, o notă informativă şi o trecere în revistă a eforturilor care se fac în testarea celor două medicamente. Mai mult, agenţia transmite nişte recomandări pentru medici şi instituţii de sănătate. Pentru că asta face AEM – recomandări şi studii la nivel european, fără să intervină în niciun fel în sistemele naţionale de sănătate.

Concluzie/Recomandare: Fiţi cât se poate de precauţi când întâlniţi astfel de ştiri. Sunt extrem de contagioase şi nu contribuie deloc la coeziune socială şi cooperare în această perioadă de criză.

Citeşte şi
PSD îi cere lui Klaus Iohannis să vină din nou la guvernare

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, le cere lui Klaus Iohannis şi liderilor PNL să Read more

Titus Corlăţean umblă ostentativ prin Senat, cu masca la bărbie

Senatorul PSD Titus Corlăţean a refuzat să îşi ţină masca pe fată în timpul unui Read more

PSD a refuzat iarăşi discutarea tăierii pensiilor speciale

USR reclamă că reprezentanţii PSD au refuzat, în Birourile permanente reunite, să introducă pe ordinea Read more

PSD a refuzat să facă stocuri de medicamente şi echipamente de protecţie

Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat, în timpul dezbaterii moţiunii simple, iniţiate împotriva sa Read more

Surse. Ar urma să apară un nou PSD, concrescut din aripa PRM-istă

Apelul lui Codrin Ştefănescu, adresat „sutelor de mii de membri ai PSD”, de a răsturna Read more

Codrin Ștefănescu cere pesedistului de rând să “recupereze partidul de la securici”

Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD, le cere „sutelor de mii de membri” ai Read more

Deputatul Mitralieră decolează. Prin termoscanare, se obţin datele personale!

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, spuranumit deputatul Mitralieră, susţine că prin termoscanare „se accesează toate datele Read more

Dumitru Buzatu este categorisit ca marxist-leninist chiar de Antena 3

Baronul PSD Dumitru Buzatu a avut o reacţie furioasă la Antena 3, după ce realizatorul Read more

MEMORABILIA Marcel Ciolacu, gardat de baronii Oprişan, Buzatu şi Arsene. Toţi fără măşti

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a postat pe Facebook o fotografie, în care apare Read more

Ludovic Orban: PSD a transformat Parlamentul în guvern paralel

Premierul Ludovic Orban a declarat că intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură Read more

Share