home EUROVISION, EVENIMENT Interviu. Cum a tras TVR in caramida Todomondo (1)

Interviu. Cum a tras TVR in caramida Todomondo (1)

Share

Acum doi ani, am avut la Eurovision o trupa inedita, Locomondo, ce si-a schimbat numele in Todomondo dupa finala nationala. Unul dintre membri era Ciro de Luca. Todomondo a disparut, iar Ciro de Luca s-a hotarat dupa doi ani sa vorbeasca.

In prima parte a interviului pe care mi l-a acordat, Ciro spune ca TVR le-a denaturat frumusetea speciala a piesei cu care au castigat finala romaneasca, “Liubi, Liubi, I Love You”.

Organizatorul i-a purtat prin Europa, in turnee de prezentare, in haine cumparate de la outlet, ducandu-i cu avionul cu compania maghiara Malev prin interminabile si obositoare escale.

Citind acest interviu, veti descoperi un Ciro de Luca sensibil, rafinat, plin de umor si cu picioarele pe pamant, complet diferit de imaginea superficiala pe care i-a creat-o TVR.

Este numai prima parte din cele patru ale acestei discutii. Vom afla lucruri foarte interesante despre cum lucreaza Mafia din TVR.

Blogul lui Budescu: In 2007, la Eurovision, la suprafata totul parea cat de cat ok. Ce s-a intamplat?
Ciro de Luca: Am acumulat 11.000 de voturi in semifinala si 13.000 de voturi in finala cu melodia noastra, prima varianta, imbracati cum am vrut noi, cu un show gandit astfel: italianul se certa cu francezul (pe tema vinului), spaniolul vorbea cu romanul (se stie), rusul, vai de capul lui si englezul era un gentleman, pentru ca pana la urma, cu dragoste si muzica, sa fim toti uniti, indiferent de tara sau religie.

Blogul lui Budescu: Foarte frumos. Mi-a placut versiunea din Romania mai mult. Era spontana, sincera si a prins la public.
Ciro de Luca: Dupa finala, ne-am intalnit la TVR si din acel moment a aparut PR-ul. 1: Nu am avut voie sa mai facem un pas fara acordul lor, interviuri,emisiuni radio sau televizate. Asa mi-am pierdut multe relatii cu prieteni ziaristi, care mi-au spus ca sunt cu nasul pe sus. 2: L-au contactat pe domnul Fugaru, sa facem canto (sau belcanto, cum zice el). Pana aici, totul bine, chiar mi-a placut sa fac (bel)canto, numai ca a durat doar doua zile, din care s-a lucrat o ora.

Ciro de Luca: “Praf si pulbere peste varianta originala Liubi, Liubi”

Blogul lui Budescu: Parca pe belcanto va bazati voi atunci!
Ciro de Luca: Au vrut initial sa se ridice tonalitatea la melodie. Era un haos total. Am terminat cu domnul Fugaru si am inceput discutiile despre schimbarea negativului. Praf si pulbere peste dulceata pe care, pentru mine, o avea acea varianta originala. Reorchestrare. S-a platit si domnul Carcota, ca sa nu mai spun ca a venit si la Helsinki.

De ce? Habar n-am. La inceput, mi-au cerut sa-l sun pe producatorul meu de afara sa ne ajute. Au facut aceasta si cu Andrei, si cu Kamara. Producatorul meu mi-a spus: “De ce sa dau bani pentru o melodie ale carei drepturi editoriale si intelectuale sunt ale SRTv si EBU? “ Acest lucru s-a intamplat si cu Media Pro.

Blogul lui Budescu: Pe banii cui sa ajute producatorul tau si la ce anume?
Ciro de Luca: Au cerut ca un fel de sprijin financiar sau stiu eu ce. La Media Pro, mi se pare ca au cerut sprijin pentru videoclip.

Blogul lui Budescu: Bravo, Itzic! Adica tu, TVR, firma mare, ceri sprijin de la Media Pro!
Ciro de Luca: Si la producatorul meu, sa ne ajute cu promovare in Elvetia, Austria si Germania, etc. Cu repetitiile nu pot sa le reprosez nimic. Au pus totul la dispozitie. Dar cu repetitiile se facea si coregrafia.

Din tot ce am vrut sa spunem, sa transmitem, iar s-a ales praful. Nimeni nu m-a ascultat. Cand eu tineam valiza aia a rusului, in anul intrarii Romaniei in UE, 2007, puteam sa aratam in ea acel ceva care ne lipseste.

“Ne-au imbracat cu haine din outlet”

Blogul lui Budescu: La ce va gandeati voi!
Ciro de Luca: Am facut sedinta foto si ne-au imbracat prima data de la un magazinas, nu stiu cum ii spunea, outline sau outtime… Am avut un stilist, un hair-stilist si pe Zoltan cu noi…

Blogul lui Budescu: … outlet?
Ciro de Luca: Da, da.

Blogul lui Budescu: Stii ce este un outlet? Un magazin din care iti cumperi haine de firma la pret redus.
Ciro de Luca: Ehe! Acolo ne-a adus TVR.

Blogul lui Budescu: Pai au facut economie, sarantocii.
Ciro de Luca: Asta trebuia sa fie imaginea noastra si, oricum, prima data ne-au cerut bani pentru hainele astea, daca avem sa le platim noi, atunci, pe loc, pe urma sa ne deconteze.

Blogul lui Budescu: Ca la Nico si Vlad, un an mai tarziu, cu saracele fete de la backing-vocals. Le-au dat bani ei doi, sa se imbrace.
Ciro de Luca: Da, stiu, am vorbit si eu cu Vlad… Sa revin: cica nu aveau bani! Au urmat turneele.

Reprezentantii Romaniei la Eurovision cu Malev, Hungarian Airlines

Ciro de Luca: Aici o sa te doara capul. TVR are contract, ori cel putin avea cu Malev, Hungarian Airlines. Toate iesirile noastre au fost cu plecare si cu intoarcere la Budapesta. La fiecare intoarcere, noua sau 10 ore in aeroport. Daca aveam inginer de sunet, macar faceam un spectacol in sala de asteptare!

Blogul lui Budescu: Mai castigati un ban pentru haine din outlet.
Ciro de Luca: Inca 14 ore de asteptare la Varsovia, la plecarea spre Ucraina. Sa te duci la Kiev… te duci la Budapesta mai intai… o nebunie! Cand am fost la Kiev, am aterizat la Viena. Asa avea Malev legaturile. Cand am fost in Cipru, tot prin Budapesta. Cand am fost la Atena, mi se pare ca am mers prin Viena, dar cand am fost la Minsk, am fost intai in Amsterdam.

Blogul lui Budescu: Dincolo de bulibaseala asta: adica TVR, pe banii nostri, da bani companiei Malev, nu Taromului, ca sa faca astfel de calatorii? Frumos!
Ciro de Luca: Singura cursa directa a fost la turci. Vai de capul nostru! Pentru Malta, am facut escala la Roma. Din ianuarie pana la finala Eurovision am cheltuit o mica avere in aeroporturile din Europa, unde o sticla de apa costa 8 – 9 euro. Nu aveai ce sa zici. Odata, Bogdan, Dl. Problema, sau mai bine zis Mister M, s-a certat cu cine ne-a dus, dar a fost amutit pe urma, cred ca de catre Manoliu.

(va urma)

Share