home ECONOMIE, POLITICA Euromagie, iluzionism chinez și simplificare românească (TRU)

Euromagie, iluzionism chinez și simplificare românească (TRU)

Share

Poate fi Europa salvată?” – întreabă Paul Krugman într-un eseu curpinzător și subtil. Krugman e un economist faimos și un gînditor politic ancorat ferm în trena ideologică a obamismului.

foto: OutsourcePortfolio

fotoinfo: “Perhaps a better way of analyzing the effects of the crisis is not to view Europe as one, as is the wont, but to look at it in a country specific way. That gives us a better perspective on how bad the situation really is”

E, deci, oarecum surpinzător că analiza lui Krugman nu reușește să sesiseze pericolele la care economia americană e expusă de rețeta Obama, atît de asemănătoare programelor europene anti-criză pe care Krugman le respinge cu argumente solide.

Ceea ce nu scade cu nimic valoarea analizei lui Krugman. Critica europenismului economic și politic nu e o noutate. Krugman nu deschide dezbaterea dar o aduce, metodic, la proporțiile adecvate.

Cu alte cuvinte, analiza lui Krugman pune, frontal, problema impasului istoric al Europei. Astfel, întrebarea din titlu nu se oprește la Euro ci pune, de-a dreptul, problema Europei. Asta, chiar dacă problema monedei unice europene e fundamentală.

Procesele declanșate de adoptarea euro sînt în curs și mai mult decît vizibile. Procesele care au dus la construcția teoretică și lansarea de facto a monedei unice europene sînt însă mult mai puțin cunoscute și aproape deloc evaluate. Ce a venit odată cu euro știm.

Ce a dus și condus la proiectul euro nu știm. Geneza politcă și ideologică a monedei europene e mult mai interesantă și importantă decît s-ar putea crede. Erorile de concepție explică enorm. În cuvintele lui Krugman, autorii proiectului au ignorat dificultățile practice și realitatea lor incontestabilă.

Din acest motiv, Europa nu a fost niciodată în măsură să genereze o mondeă unică. Spre deosebire de cazul american (cel mai recent într-o serie foarte redusă de uniuni monetare de success), Europa nu poate conta pe o națiune compactă, pe o limbă comună și pe un sistem fiscal integrat.

Însă proiectul european a pornit, în mod esențial și programatic, tocmai de la pretenția că aceste valori comune există, trebuie să existe sau sînt inevitabile. Proiectul european s/a contirat înconjurat și condiționat de acest tip de gîndire.

Realitatea a fost înghițită de măreția proiectului… citeste tot aici

Citeşte şi
Tel Drum este urmărită penal și își cere insolvența. Compania a solicitat executarea silită a
Cameron a decis organizarea, în intervalul anilor 2015-2017, a unui referendum privind rămânerea Marii Britanii
Ceea ce s-a întâmplat în statul sud-american seamănă ciudat de mult cu ceea ce s-a
Care sunt elementele de fundament legislativ ce ar trebui impuse, pentru fondarea financiară a viitoarei
~nemtii ne sunt datori, nu invers~SUA sprijina Romania pentru Nabucco~Cati Andronescu si fabricile de diplome~Cazul
~Basescu: Romania devine tinta prioritara de atac; Solutie Rosia Montana - referendum local~numire politica la
~ultimele zvacnete ale slugilor lui SOV~Atena in vrie, sevraj si picaj~euro se depreciaza~s-a fasait diversiunea
Gitenstein avertiza că proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco în ceea ce priveşte achiziţionarea
o noua disperare bantuie acum Europa: Europa. Daca e sa ne luam doar dupa ultima
~100 de preoti filmati intretinand relatii homo~incepe lupta pe petrolul Libiei~ce triburi iau puterea in
Share