Euro 2016 Franţa – România 2 – 1 (live commentary)

Share

România se apără în fund de sac şi face atacuri în zonă, cu presing şi concentrări de jucători acolo unde este mingea. Nu părem deloc că facem un joc de deconstrucţie a sistemului de pase al Franţei, ci că încercăm noi să ne impunem jocul.

Am avut o ocazie clară de gol, Lloris a scos de pe linia porţii la Bogdan Stancu, iar la lovitura de colţ Florin Andone a lovit fals, Giroud a atins mingea cu capul şi ar fi trebuit să fie corner pentru noi… Bogdan Stancu a trimis mingea fix în picioarele portarului…

Felix Drăghici susţine că emoţia debutului s-a transmis jucătorilor francezi şi de-aia îi dominăm. Vorba Simonei Halep, “Ce să zic?”. Franţa nu reuşeşte să domine Naţionala României, care rămâne călare pe ei atunci când are mingea.

De la Bakary Sagna, mingea ajunge la Griezmann şi în bară. A fost o fază foarte bună, căreia i-am făcut faţă. Adrian Popa încearcă o intercepţie, dar nu i-a ieşit. Francezii încep să pună presiune, dar românii ştiu că este puţin probabil, dacă nu înscriu, să facă ceva în acest meci.

Min. 18: am reuşit să stabilizăm, să fixăm Franţa într-un joc de şah lucid, fără atacuri în valuri ale Cocoşului Galez, care ne avantajează. Dacă reuşim să ţinem astfel jocul, avem şanse.

Nicuşor Stanciu mi se pare cam sufocat de importanţa meciului.

Min. 34: Cu acest gen de joc de apărare activă pe tot terenul, din care oricând poate ieşi un atac foarte periculos, blocăm năpustirea Franţei asupra avanposturilor noastre, pentru că Deschamps îşi ţine echipa fără superioritate pe atac, ca să nu primească gol în inferioritate numerică în apărare. Foarte bine jucat tactic, Puiu Iordănescu!

De aici provine acest joc foarte echilibrat relativ static şi extrem de tacticizat. Min. 38: a fost clar fault al unui fundaş al Franţei, în careul lui Lloris, la Andone. Arbitrul ne-a refuzat un 11 metri clar. Fundaşul francez Koschelny a lovit clar cu gheata dreaptă în coapsa românului.

===

Costi Mocanu: (în pirma repriză)… i-am liniştit cu fotbalul nostru lipsit de viteză. Băiatul ăsta nu a înţeles nimic. Bogdan Stancu ratează încă o dată de la şase metri în minutul 48!

România este, în debutul reprizei a doua, echipa care domină şi atacă poziţional. Giroud are o mare ocazie de gol, dar România a făcut acum o simplă eroare de linie, care nu strică echilibrul partidei.

Tătăruşanu apără formidabil la şutul lui Pogba din minutul 57. Un minut mai târziu, Payet centrează şi Giroud îi suflă mingea dintre mâini lui Tătăruşanu şi loveşte cu capul mingea, care ajunge în plasă. Tătă a ieşit greşit. Din momentul în care te decizi să ieşi la minge, trebuie să fii tu primul, nu atacantul advers.

LATER EDIT: Revăzând faza primului gol al Franţei – Tătăruşanu a fost faultat, lovit în faţă de Giroud, care apoi înscrie.

Intră Denis Alibec în locul lui Florin Andone. Puiu Iordănescu trebuie să înscrie. Penalty la Stanciu în minutul 65, faultat de Patrice Evra. Bogdan Stancu trage la plasa laterală, în stânga portarului, sec, tare, gol!

Giroud se pierde cu firea şi faultează la Pintilii, după ce n-a primit un penalty nemeritat. Pintilii cere să fie schimbat, comoţie. Prepeliţă se pregăteşte să intre. România continuă să domine tehnico-tactic.

Intră Chipciu în locul lui Nicuşor Stanciu, care a alergat peste 7 kilometri. Cred că lui Kassay i s-a atras atenţia că ar putea fi ultimul meci pe care-l arbitrează la Euro 2016, pentru că nu mai avantajează Franţa.

Costi Mocanu observă corect că Franţa şi-a pierdut răbdarea şi lansează mingi în adâncime pe vârfuri. Deschamps a preferat un legător de joc la mijlocul terenului, pe atac, pe Kingsley Coman, de factură Seedorf, omului de gol Griezmann. Francezul vrea să aibă superioritate la mijlocul terenului.

Intră Gabi Torje în locul lui Adi Popa în minutul  82. Domnu’ Mircea Sandu, cum e? Trebuia să băgăm autobaza şi să jucăm fără atacanţi, nu? Jocul continuă să fie îngheţat de o echipă românească extrem de bine pusă pe teren de Anghel Iordănescu.

Şut de la 20 de metri, gol înscris de Payet. Uneori, fotbalul este foarte nedrept. Franţa nu a fost superioară României în acest meci. A fost henţ în centrul careului, făcut de un fundaş francez.

Franţa aruncă mingi în tribune şi trage de timp făcând schimbarea lui Payet, sub presiunea unui prelungit atac românesc. Simptomatic pentru felul deloc subtil cum a fost dezavantajată România, arbitrul Viktor Kassay a prelungit abuziv meciul cu 45 de secunde, pe un atac francez cu pase de olé, la finalul căruia fluieră sfârşitul meciului…

Share