home ECONOMIE Escrocheria pensiilor private “obligatorii” (Franck Mellen)

Escrocheria pensiilor private “obligatorii” (Franck Mellen)

Share

De trei ani, în România funcționează o piață destul de puțin cunoscută de marele public, una care, deși privată, a fost creată de la zero de către stat, prin lege. Se numește, pudic, “piața fondurilor de pensii administrate privat”, sau, mai scurt, pilonul II de pensii – termen inventat în laboratoarele Băncii Mondiale, undeva la finalul anilor ‘70.

FOTO: UKRetirementPlanning

Cunoscătorii o numesc piața “pensiilor private obligatorii”, ceea ce reprezintă o contradicție flagrantă de termeni, în condițiile în care, într-o democrație demnă de acest nume, nu poate exista ceva “privat” și “obligatoriu” în același timp.

Și totuși, există. Nu numai în România, ci în mai multe state din Europa Centrală și de Est, aceste rude sărace ale blocului occidental.

Modelul inventat de Banca Mondială a fost testat pentru prima dată în Chile, în anii ’80, adică sub dictatura militară a lui Augusto Pinochet, în aceeași perioadă în care studenții sau alți cetățeni ce se opuneau regimului erau torturați și omorâți ca niște animale.

După căderea Cortinei de Fier, experții Băncii Mondiale au încercat să-și plaseze invenția în statele proaspăt convertite la zeul capitalismului sălbatic. Nu au încercat niciodată în statele occidentale, unde cultura civică și democratică și sindicalismul veritabil ar fi blocat orice tentativă de a-i obliga pe cetățeni să acorde o proporție din câștigurile lor unei firme private, lună de lună.

Căci asta înseamnă această piață. Din primăvara anului 2008, statul român mă obligă pe mine, cetățean al acestei țări, să dau 2% din veniturile mele unei companii private, care-mi promite că îmi va calcula o pensie, pe baza sumelor prelevate în mod forțat de la mine, după ce ating vârsta de pensionare.

Iar statul a făcut acest lucru fără să mă fi întrebat vreodată dacă sunt de acord – iau eu NU SUNT DE ACORD – și rupând cele două procente din contribuția deja prelevată de la mine pentru sistemul de pensii de stat (sau pilonul I).

Adică trăgându-și singur un glonte în picior, într-un moment în care îmbătrânirea populației face din ce în ce mai problematică sustenabilitatea sistemului public de pensii… citeste tot aici

Citeşte şi
Ludovic Orban a încasat anul trecut 28.356 de lei pentru consultanța tehnică acordată unei firme
Judecătorul Lucian Netejoru, șeful Inspecțeii Judiciare, a încasat anul trecut 397.743 de lei, adică 7.007
Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a încasat în anul 2018, în mandatul său, venituri
Pericolul ne paşte din nou, aşa cum se întâmplă de peste 25 de ani în
Avocatul fiscalist Gabriel Biriş a declarat pentru Starea Presei că Ministerul Finanţelor nu-şi face treaba
Gabriel Biriş, reputat avocat fiscalist, afirmă că Guvernul intenţionează ca după alegeri să reintroducă impozitul
Cabinetul P2 mai bine ar uita colectarea de venituri prin lupta contra evaziunii. Nu suntem
Se apropie ziua în care cei ce au votat azi cu USL îşi vor muşca
Dragoş Nedelcu a declarat că blocajele financiare de la The Money Channel "ţin strict de
SRTV a înregistrat anul trecut venituri din publicitate în valoare de 9,65 milioane de euro,
Share