home POLITICA Erdogan vrea înlăturarea lui Assad. Asta enervează Rusia

Erdogan vrea înlăturarea lui Assad. Asta enervează Rusia

Share

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a declarat că obiectivul intervenției armatei sale în Siria este “să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad“, transmite AFP.

Este o declarație foarte gravă, care contrazice în mare toate declarațiile precedente“, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Sperăm evident că partenerii noștri turci ne vor oferi în cel mai scurt timp clarificări pe acest subiect“, a adăugat el.

Erdogan a spus, în timpul unei reuniuni de la Istanbul, că armata turcă are un singur obiectiv: “Să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad (…) și nimic altceva“.

Erdogan şi Putin, o relaţie complicată

Trupele turce desfășoară din luna august o operațiune militară în Siria împotriva grupărilor jihadiste. Acestea acționează aproape de frontiera cu Turcia, dar și împotriva milițiilor kurde.

Ele încearcă să oprească avansul acestora din urmă, în contextul înfrângerilor suferite de jihadiști și de alte grupări rebele, care luptă împotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat săptămâna trecută Damascul pentru moartea a patru soldați turci în Siria. Incidentul a fost abordat și într-o convorbire telefonică, pe care Erdogan a avut-o cu Vladimir Putin.

Turcia și Rusia au inițiat o reconciliere, după tensiunile din relațiile bilaterale. Acestea au început în urma doborârii unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă.

Însă abordarea lor în conflictul sirian rămâne diametral opusă. Erdogan doreşte înlăturarea de la putere a președintelui Al-Assad, care este însă sprijinit de Moscova.

Share