home CULTURA, POLITICA Eminescu, Labiş, Marin Preda şi acum Goga

Eminescu, Labiş, Marin Preda şi acum Goga

Share

Mai nou, aflăm că se pare că marele poet interbelic şi politician reacţionar ardelean, pro-nazist şi antisemit, pre numele său Octavian Goga, ar fi fost ucis. Se pune problema deshumării acestuia şi cercetării de către legişti a posibilităţii ca el să fi fost otrăvit.

RăzvanPop

Tendinţa ar fi să spunem astfel: păi da, aşa suntem noi, românii, nişte nenorociţi, ne ucidem oamenii exponenţiali, de-aia suntem unde suntem, în timp ce alţii trec pe lângă noi ca acceleratele-n goană!

Realitatea este însă că aceasta este natura umană. Istoria este plină de mari personalităţi otrăvite, înjunghiate sau umplute de oprobriu şi lăsate în viaţă şi trimise în dizgraţie.

Ia să ne aducem noi aminte frumuşel de povestea otrăvirii lui Wolfgang Amadeus Mozart, probabil de către Salieri. Mai dau un singur exemplu: povestea îmbolnăvirii cu sifilis a lui Paganini de către iezuiţi, se pare pentru că marele muzician făcea parte din Frăţia Carbonarilor. Despre crima iezuiţilor nu găsim însă referinţe pe Internet.

Odată ce am fixat aceste fapte istorice, să trecem la “ai noştri ca brazii”. Pe Mihai Eminescu l-am fi ucis. Această teorie tot circulă prin mediile culturale româneşti de mai bine de un secol. Nu s-au învrednicit niciodată autorităţile române să elucideze oficial dacă povestea cu crima comandată este o invenţie sau fapt real.

Nicolae Labiş, recunoscut pentru faptul că bea cam multă horincă, a fost călcat, la 21 de ani neîmpliniţi, de tramvaiul 20, pe care îl aştepta în staţie la Colţea. Dar atunci când a fost călcat de tramvai… nu băuse deloc. O fi fost împins? Oare ce-o fi vrut să spună prin ultimul său poem?

Ce pasăre cu clonţ de rubin l-a ucis defapt? Iata aici un posibil răspuns. Devenind incomod pentru sistem, pentru că nu mai voia să scrie lozinci transformate în versuri superbe (precum “Ieşirea din inerţie” – n.n.), a fost eliminat. A spus aceasta tuturor celor care l-au vizitat la spital înainte să moară.

Şi Marin Preda are un istoric personal violent asemănător. A început cuminte, scriind un roman grozav şi foarte conformist: Moromeţii (I). A deranjat cu Delirul. Apoi a sărit calul, frate, l-a sărit tare de tot cu “Cel mai iubit dintre pământeni”. Dar nu cumva a avut mare tupeu, rămânând în istoria literaturii universale cu o asmenea carte de referinţă?

Trebuia să scăpăm de el? Trebuia! Cum să procedăm? Băutura! Desigur, numai ea poate justifica moartea romancierului, cu toate că omul băuse numai vreo 150 de grame de votcă. Explicaţii am putea să găsim şi aici, pentru că…

“(…) moartea a fost violenta. S-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, in conditiile unei come etilice (…)”

Un alt mare poet, Marcel Gafton, autorul superbului volum “Stări”, un apropiat al familiei Vulcănescu, a fost găsit într-o dimineaţă pe mijlocul unei şosele, îmbibat efectiv cu alcool şi călcat de maşini.

Oficial, procurorii au decis că a băut şi l-au călcat maşinile. Neoficial, cam aşa proceda Securitatea: lua omul, îl imobiliza, îi introducea un tub de plastic pe gât, în jos, pe esofag şi apoi deşerta câţiva litri de vin în stomacul respectivului şi îl lăsa, la trei dimineaţa, pe mijlocul şoselei.

Cred că mai există astfel de exemple, şi în istoria noastră, a românilor, precum şi în cea a altor popoare, dar nu mi-am propus aici să scriu un studiu ştiinţific.

Citeşte şi
74 jurnalişti profesionişti au fost ucişi anul acesta, anunţă organizaţia Reportéres sans Frontiéres. Uciderea lor
110 jurnalişti au fost ucişi în lume în acest an, în legătură cu activitatea lor
~E Robert Negoita in spatele acestor crime?~Nu avem probe, dar asa se spune pe Internet~Lumea
motto "Căci cel ce ucide-un câine Cäsäpi-va oameni, mâine!" (apud Mihnea Columbeanu) Cine nu a
Poliţia statului Maranhao din nord-estul Braziliei a arestat şapte persoane miercuri, în legătură cu uciderea
CTP a declarat pe un post de televiziune, că, dacă o rudă a sa ar
~Mircea Radu prezinta stirile de seara TVR~BRAT: continua scaderea ziarelor romanesti~jurnalist somalez impuscat~ziarist indian asasinat.
Li Xiang, reporter al televiziunii Luoyang, din provincia Henan, în estul Chinei, a fost găsit
~WAZ: actionariat schimbat~miliardarii din spatele Gabriel Resources~cum s-a lansat in afaceri Borcica~sare, piper si Elodia~Boc
Statele Unite sunt pe cale sa-i ceara in mod explicit presedintelui sirian Bashar al-Assad sa
Share