home CULTURA, MUZICA Eloy, “Land Of No Body” (ProgressiveRock, dinamita muzicală)

Eloy, “Land Of No Body” (ProgressiveRock, dinamita muzicală)

Share

Proiectul muzical Eloy este unul dintre acestea. Din KrautRock-ul originar german al anilor ’60-’70, despre care am mai vorbit, s-au desprins concepte muzicale originale de o profunzime deosebita.

ProgArchives categoriseste Eloy ca trupa de Psychedelic / SpaceRock, asemeni Pink Floyd. Din punctul meu de vedere, acolo sus, unde aerul este foarte rarefiat si unde ajunge Eloy, asemeni PinkFloyd, este foarte greu sa faci categorisiri fara sa gresesti pe undeva.

Muzica Eloy este o ingemanare de Psychedelic cu ProgRock si SymphonicRock inconfundabila. Cine i-a ascultat odata, pe unul dintre albumele lor definitorii, nu ii mai poate confunda niciodata.

Eloy şi cosângeanul J.S. Bach

Felul in care te prelucreaza sistematic si agresiv, moralizandu-te, ridicandu-te in ceruri si apoi tavalindu-te, duce direct spre cosangeanul lor german Johann Sebastian Bach. Natura cathartica a evolutiei marilor creatii Eloy duce la Pink Floyd, intr-adevar.

Fara discutie, Porcupine Tree a avut in Eloy o alta sursa de inspiratie. În felul in care isi construieste asa-numitele haunting-themes tipice. Si-au luat numele trupei dupa “Eloi”. Este rasa de oameni ai viitorului din “Masina Timpului”, romanul lui H.G. Wells.

Eloy, trupă formată în 1969

S-au format in anul 1969, in Germania. Bazata initial foarte mult pe chitara solo a fondatorului Frank Bornemann, muzica lor a evoluat apoi, prin includerea sinthesiserelor si coralurilor.

Ascultam “Land Of No Body”, o lucrare ce in versiunea de pe LP are peste 17 minute. LP-ul este de pe superbul album “Inside”, pe care aceasta lucrare este tot una cu fata A a albumului. Daca doriti sa aprofundati adancimile experimentale de progresssive space rock ale acestei piese deosebite, o puteti face aici, unde poate fi audiata a doua parte a acestei creatii:

Share