home ECONOMIE, POLITICA Elena Udrea anunta reforma MDRT prin descentralizare

Elena Udrea anunta reforma MDRT prin descentralizare

Share

O preocupare pe care o avem, în contextul temei reorganizării administrativ-teritoriale a României, este să descentralizăm nu numai atribuțiile pe care le are acum MDRT, cât şi programele pe care le derulăm, lucru pe care l-am anunțat deja în Guvern.

Antena 1

De asemenea, prioritară este şi pregătirea proiectelor finanţate din Bugetul de Stat în aşa fel încât cele care nu se realizează până în 2014 să poata fi finanţate pe fonduri europene.

Anul trecut, în urma deciziei de desfiinţare a Companiei Naționale de Investiții, anunțam că programele de construcție de săli de sport, patinoare, cămine culturale vor trece la primării.

Acum, cu atât mai mult cred că trebuie ca MDRT să se ocupe de proiecte de anvergură regională, cu potențial de dezvoltare economică a diverselor zone ale ţării, cum ar fi Canalul Dunăre-Bucureşti, iar nu de proiecte locale, punctuale, care se referă la comunităţi mici şi care ar trebui derulate de primării sau consilii judeţene.

Iată de ce este nevoie de reorganizarea administrativ-teritorială – pentru a da şansă şi proiectelor care depăşesc graniţele unui judeţ. Lucru care nu se poate face astăzi, pentru că şefii administraţiilor locale derulează doar acele lucrări care le aduc voturi acolo unde candidează. De aceea este greu să găseşti o investiţie cerută Guvernului de o autoritate locală care să folosească pentru două sau mai multe județe.

În plus, într-un articol pe blog, vorbeam de modelul de funcţionare a ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia, acolo unde multe dintre programele europene sunt derulate direct de la nivelul regiunilor, ministerul ocupându-se doar de crearea unui cadru de dialog între voievodate şi Comisia Europeană.

Pentru că eu chiar cred în nevoia de a reforma adiministraţia publică, MDRT este primul minister care a facut reorganizarea unei instituţii subordonate, (Inspectoratul de Stat în Construcţii), după modelul regiunilor de dezvoltare.

S-a făcut o simulare (de altfel, singura la nivelul tuturor ministerelor) asupra felului în care ar funcţiona instituţia în cazul reorganizării administrative: cui ar trebui descentralizate competenţe, de unde ar trebui să se facă reduceri de personal, dar şi de cheltuieli.

E clar că ministerul trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare. Raportul Băncii Mondiale evidenţiază racile ale modului în care sunt gestionate diversele programe.

Concluzia este una simplă – MDRT trebuie să parcurgă drumul firesc al reorganizării şi descentralizării: atât de competenţe către administraţiile locale, cât chiar şi de gestionare a unor programe, poate chiar să se renunţe la unele dintre cele redundante, în măsura în care contractările pe fonduri europene pe acea direcţie nu se apropie de 100%.

Cred că şi la nivelul Guvernului trebuie o reaşezare a atribuţiilor ministerelor, pentru a nu mai face toți aceleași proiecte, pentru a nu ne mai suprapune, ci pentru a ne completa.”

sursa: Blogul Elenei Udrea

Citeşte şi
Udrea, Bica, Şova, Cocoş şi Pinalti cred că scapă de puşcărie

Eixstă  unii, ca Elena Udrea, Alina Bica, Dorin Cocoş sau Dan Şova, pe lângă Liviu Read more

Udrea şi Bica reţinute – Interpol Costa Rica afirmă că nu există intervenţia politicului

”Nu a intervenit nici o presiune internă sau externă” pentru reținerea Elenei Udrea și Alinei Read more

Udrea poate fi extrădată din Costa Rica, şi încă destul de repede

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Read more

Udrea şi Bica şi-au făcut calcule foarte greşite fugind în Costa Rica

Elena Udrea şi Alina Bica şi-au făcut calcule complet eronate când au şters-o în Costa Read more

Cine hăule contra justiţiei din România? Udrea, Ponta, Băse

Hai să vedem: cine mai hăule pe Internet contra Justiţiei? De obicei, cine are probleme Read more

Udrea, Cocoş, Buzăianu, un off-shore şi neşte corupţie

Când spui Udrea, Cocoş, Buzăianu, te referi la un off-shore şi scrii un text de Read more

Cum controla Elena Udrea ce apărea în presa română

Interpuşii Elenei Udrea deveniseră tot mai tupeişti, aveau pretenţii tot mai mari de la publisheri, Read more

Udrea nu are bani de cauţiune pentru control judiciar

Procurorul de caz în Dosarul Hidroelectrica i-a stabilit Elenei Udrea o cauţiune-record de cinci milioane Read more

Parlamentarii au viciat votul pentru reţinerea Elenei Udrea

Deputaţii ar fi viciat intenţionat votul pentru avizul privind reţinerea Elenei Udrea, susţin unele surse Read more

Elena Udrea îi apără pe Victor Ponta şi CP Tăriceanu

Orbită de strălucirea elitrelor instalatorilor de la Tubulatură, Elena Udrea le-a luat apărarea lui Victor Read more

Share