E de bine? Am putea avea serviciu secret european ca CIA

Share

Belgia dorește constituirea unui serviciu secret paneuropean, numit “agenție europeană de informații“, care să aibă ca obiectiv principal consolidarea cooperării antiteroriste, a declarat premierul belgian Charles Michel.

Astăzi, ne lovim de o dificultate, și anume că schimburile de informații pe plan european sunt bilaterale (…) Nu există un serviciu de informații armonizat la nivel european.

, a indicat șeful executivului belgian într-o declarație acordată RTL.

Trebuie să constituim cât mai repede posibil o agenție europeană de informații, o CIA europeană

, pentru a regrupa informațiile despre indivizii suspectați de tentații radicale și pentru “a-i demasca pe cei care au intenții ostile”, a adăugat Charles Michel.

El a admis că propunerea sa, pentru rearea unui serviciu secret uni, pe care a prezentat-o deja responsabililor din blocul comunitar, nu a fost foarte bine primită de unii dintre aceștia, cum este cazul chiar al ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve.

Aceasta deși ancheta privind atacurile de la Paris, de pe 13 noiembrie, a evidențiat cooperarea deficitară dintre serviciile secrete europene.

Unii dintre teroriștii care au executat acele atacuri erau de mult timp în evidența unui astfel de serviciu secret european sau al altuia.

Share