home DIVERSE Dupa explozia solara de ieri polul nord magnetic s-a mutat cu 76 de km (AIM)

Dupa explozia solara de ieri polul nord magnetic s-a mutat cu 76 de km (AIM)

Share

Una din cele mai mari explozii solare a tuturor timpurilor a avut loc pe 8 decembrie, cand Soarele a emis o limba de foc de mai mult de 700.000 de km, din informatiile furnizate de NASA. Acesteia i-au urmat mai multe eruptii, dintre care pe 9 decembrie a mai fost una extinsa pe doar 375.000 de km, conform acelorasi surse.

FOTO: MSXLabs

Inca de la inceputul saptamanii, cei de la NASA anuntau ca un urias camp electromagnetic va lovi Terra in jurul datei de 9 decembrie 2010, ca aurma a acestor eruptii solare. Din fericire, centura Van Allen protejeaza pamantul impotriva acestor campuri electromagnetice uriase si le deviaza in spatiu, asa cum ar face parbrizul unei masini fata de rafalele de ploaie.

Cu toate acestea, se pot scurge catre pamant, mai ales prin “fisurile” campului electromagnetic terestru, cantitati mai mari sau mai mai mici, care pot influenta aparatele electonice ale oamenilor. Deocamdata fiind vorba de expuneri la campuri mari de maximum o ora pot exista tulburari pentru cei foarte sensibili.

Interesant este ca, in urma exploziei solare din 8 decembrie, portalul ScienceDaily anunta ca polul nord magnetic s-a deplasat spre vest cu 76 de km. Ceea ce n-ar fi o noutate, in 2009 a mai existat o astfel de deplasare, tot in urma unor eruptii magnetice solare, dar atunci a existat o deplasare de doar 64 de km, si spre est.

Aceste deplasari bruste, cred unii specialisti, nu ar fi benefice pentru campul terestru in totalitatea lui, existand posibilitatea inversarii in cateva ore a polilor, ceea ce s-a mai produs in istoria planetei de mai multe ori, numai ca aceasta schimbare ar influenta atat oamenii, cat si animalele si pasarile.

O alta importanta descoperire este ca in emisfera australa s-a format o spartura destul de mare  a campului eletromagnetic protector, deasupra Oceanului Pacific, avand un diametru de aproximativ 3000 de km, ceea ce ar putea pune in pericol gradul de protectie impotriva radiatilor solare in zona Americii de Sud si a Australiei, zona asupra carora acum, pe timpul iernii noastre,Soarele actioneaza cu o mult mai mare intensitate.

Sursa: Agentia de Investigatii Media

Citeşte şi
Stilul de viata care ne este impus in ultimii ani ne face sa ne simtim
Desi pare greu de crezut, jobul ideal chiar exista. El se afla la un studio
Produsele cosmetice, o industrie grandioasă pe întreg globul, au devenit parte din rutina oricărei femei.
Conceptul de videochat glamour reprezinta o abordare moderna a activitatii desfasurate intr-un studio de videochat
Orice fata moderna care stie ce vrea de la viata, care sunt obiectivele sale in
Videochatul este deja un competitor pe piata locurilor de munca. De ani buni aceste studiouri
Oja semipermanenta reprezinta o varianta clasica pentru multe femei care nu dispun de timpul necesar
Videochatul reprezinta una dintre cele mai prospere industrii. Din ce in ce mai multe tinere
O petrecere pentru onomastica unui copil nu mai este de mult timp un moft, ci
Share