home POLITICA Duminică decidem ce vrem: trecutul hidos sau viitorul democratic

Duminică decidem ce vrem: trecutul hidos sau viitorul democratic

Share

În primăvara anului 1992, reprezentam interesele unui organ de presă din provincie la întrunirea AZR din Bucureşti, de la Casa de Cultură a Studenţilor.

9am

Pe atunci, jurnaliştii români erau magnetizaţi astfel: AZR era organizaţia afiliată la FIJ, în care erau adunaţi atunci jurnaliştii mai democraţi, în timp ce UZP (Uniunea Ziariştilor Profesionişti) şi SZR (Sindicatul Ziariştilor din România), afiliate la UIJ, organizaţie cu filiaţii moscovite, grupau jurnaliştii ce rămăseseră tributari reflexelor de gândire comunistoidă.

La un moment dat, i-am mărturisit lui Stelian Tănase că sunt agasat de faptul că Asociaţia Ziariştilor Români se umple de securişti infiltraţi, gospodine cu jumătate de normă care citesc prost ştiri din care nu pricep absolut nimic şi pescăruşi oportunişti, fericiţi că au înhăţat o carte de presă despre care nu au habar ce reprezintă, buni toţi mai curând pentru UZP şi SZR.

Jurnalistul nu a apreciat purismul meu. Mi-a spus una, de m-a lăsat cu gura căscată:

Noi trebuie să îi primim în rândurile noastre pe aceşti oameni şi să-i învăţăm să gândească democratic. De altfel, observă, te rog, că au şi început să se schimbe în bine

Eu nu observam deloc acest lucru. Ba, din contră. În timp, capii de atunci ai AZR, precum Sorin Roşca Stănescu, Cornel Nistorescu, Petre Mihai Băcanu, Stelian Tănase şi Mihai Tatulici au devenit ce sunt azi. Mi-e jenă să spun ce. Cum? Fraternizând cu jurnaliştii de modă veche şi impregnându-se cu apucăturile acestora. Asta numeau ei că i-au învăţat să gândească democratic.

La fel în politică. Vremurile când le explicam, la sediul PNL-CD, lui Nicu Cerveni, Mitică Călueanu şi ceilalţi cum trebuie să vorbească în public, ce fel trebuie să privească în cameră şi cât de mult ţine expunerea într-o conferinţă de presă, că altfel se plictiseşte şi pisica-n elicopter, au trecut de mult.

Din biroul său modest aflat la etajul I al unei clădiri dezafectate, Dinu Patriciu cel fără de griji de altădată, care se mândrea cu un BMW 625 grena, e astăzi aparent putred de bogat şi foarte plin de tinichele. Tinerii liberali furioşi de altădată sunt (unii dintre ei, cel puţin), un fel de lighioane, în vreme ce alţii s-au retras pudici din politică.

Peste toţi tronează Crin Antonescu. Ţin minte dispreţul suveran manifestat de toţi, fără drept de apel, la adresa FSN – FDSN acum 20 de ani. S-a ales praful de acel dispreţ suveran. Au devenit, la rândul lor, ce dispreţuiau mai mult: nişte pericole pentru democraţie.

Generaţia lor a încercat să scuture de pe România pecinginea comunistoidă şi, nereuşind, s-a făcut ca această pecingine. În timp, legăturile invizibile, interesele, narghilelele, muştiucele, briz-briz-urile i-au făcut pe toţi să devină la fel.

Acum, o altă generaţie de politicieni încearcă să smulgă de pe România aceeaşi pecingine, devenită boală cronică peste ţară. O boală pe care democraţii şi nedemocraţii cu talente disimulatorii au reuşit, într-o măsură destul de mare, să o escamoteze în ochii Occidentului de-a lungul tuturor acestor ani.

În aşa de mare măsură, că la un moment dat UE, SUA i-au crezut chiar că sunt ca ei, oameni normali, care cred în ceea ce defapt era parţial mimă ipocrită. O mimă atât de dibace, că mulţi dintre noi chiar începuserăm să ne obişnuim cu ideea că, târâş-grăpiş, dar nu mai putem să mergem decât înainte, spre democraţie şi spre statul de drept.

Totul a durat până când apele, aşa cum am mai spus încă de la începutul acestui an că se va întâmpla, au început să se despartă dramatic. Atunci am descoperit că lăsasem nişte lucruri nefăcute în urmă cu peste 20 de ani şi că, dacă nu le facem acum, ele ne vor strânge de gât. Aşa a vrut Doamne-Doamne.

Aici suntem acum. Duminică decidem ce vrem: propriul nostru trecut hidos, în care am lăsat să subziste tumorile comunismului, să ne strângă de gât; renunţăm la el, conştienţi că urmează ceva semănător unei exorcizări, şi ne continuăm cumva drumul, ca naţiune liberă şi democratică.

Dacă ne prezentăm la vot, legitimăm propria noastră sugrumare cu trecutul nostru nenorocit. Dacă nu ne prezentăm la vot, dăm o şansă viitorului nostru fără acest trecut.

Share