Liviu Dragnea ar putea sc[pa de condamnarea din Dosarul Referendumul prin modific[rile la Codurile Penale. Comisia Iordache a anunțat miercuri modificările pe care vrea să le facă. Sunt mai mult de 100 de modificări propuse numai la Codul de procedură penală.
Liviu Dragnea rămâne condamnat în Dosarul Referendumul
Unele sunt importante și ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate în derulare. Sau chiar în cazul unor condamnări pronunțate deja, spune Digi24.
Ţinta la Liviu Dragnea, prin hotărârile judecătoreşti definitive
O modificare ce atrage atenția se referă la redactarea motivării unei hotărâri judecătorește definitive și la semnarea acestor documente. Se introduce obligația – care până acum nu exista – ca o hotărâre definitivă (de condamnare sau de achitare) să fie motivată în cel mult 30 de zile.
Sau, în cazuri excepționale, în 60 de zile (dacă judecătorii își motivează imposibilitatea de a o face în 30 de zile). În plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia Iordache, motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată.
La dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. În cazul în care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, cauza se repune pe rol. Practic se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată.
Să ne gândim la Dosarul Referendumul
Liviu Dragnea doreşte să ajungă din nou la ultimul termen al procesului său, în Dosarul Referendumul. Dacă contextul sistemului judiciar va fi acelaşi, liderul PSD se poate trezi cu o condamnare cu executare.
Dacă însă PSD reuşeşte să mutileze sistemul udiciar, în acest context schimbat el poate fi achitat. Revenind, modificarea CP introduce un nou motiv de revizuire, o cale extraordinară de atac. Aceasta este nemotivarea sau nesemnarea de către toți judecătorii, care au participat la luarea unei decizii, a motivării.
Revizuirea sentinței poate fi cerută oricând, chiar și după moartea persoanei condamnate. Prin urmare, dacă va fi adoptată această prevedere, practic i-ar deschide drum lui Liviu Dragnea pentru o schimbare a condamnării sale, primite în Dosarul Referendumului (doi ani de închisoare cu suspendare).
Argumentele avocaţilor lui Liviu Dragnea
În cazul sentinței lui, motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare și au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până ea a fost motivată. Motivarea a fost redactată de unul dintre judecătorii care au participat la luarea deciziei.
Pentru Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți, între timp pensionată și numită judecător la CCR, a semnat înlocuitoarea ei, Cristina Tarcea. Liviu Dragnea a speculat această întârziere și a vrut să deschidă un proces. Plângerea i-a fost respinsă.
Alte prevederi, conform proiectului Comisiei Iordache, se referă la faptul că procurorii nu vor mai avea voie să dea nici un fel de informaţii despre dosarele penale, despre cei vizaţi de acestea şi nici despre modul în care au fost comise faptele penale.
Mai mult, modificările aduse codurilor penale vor să descurajeze denunţătorii să mai colaboreze cu organele de anchetă. O audiere nu poate dura mai mult de 6 ore pe zi este o altă prevedere nou introdusă. De asemenea, persoanele condamnate pentru mai multe infracţiuni nu mai pot cumula mai mult de trei ani la pedeapsă.