home CORUPTIE, POLITICA Dragnea ar putea scăpa de condamnare prin modificarea codurilor penale

Dragnea ar putea scăpa de condamnare prin modificarea codurilor penale

Share

Liviu Dragnea ar putea sc[pa de condamnarea din Dosarul Referendumul prin modific[rile la Codurile Penale. Comisia Iordache a anunțat miercuri modificările pe care vrea să le facă. Sunt mai mult de 100 de modificări propuse numai la Codul de procedură penală.

Liviu Dragnea rămâne condamnat în Dosarul Referendumul

Unele sunt importante și ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate în derulare. Sau chiar în cazul unor condamnări pronunțate deja, spune Digi24.

Ţinta la Liviu Dragnea, prin hotărârile judecătoreşti definitive

O modificare ce atrage atenția se referă la redactarea motivării unei hotărâri judecătorește definitive și la semnarea acestor documente. Se introduce obligația – care până acum nu exista – ca o hotărâre definitivă (de condamnare sau de achitare) să fie motivată în cel mult 30 de zile.

Sau, în cazuri excepționale, în 60 de zile (dacă judecătorii își motivează imposibilitatea de a o face în 30 de zile). În plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia Iordache, motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată.

La dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. În cazul în care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, cauza se repune pe rol. Practic se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată.

Să ne gândim la Dosarul Referendumul

Liviu Dragnea doreşte să ajungă din nou la ultimul termen al procesului său, în Dosarul Referendumul. Dacă contextul sistemului judiciar va fi acelaşi, liderul PSD se poate trezi cu o condamnare cu executare.

Dacă însă PSD reuşeşte să mutileze sistemul udiciar, în acest context schimbat el poate fi achitat. Revenind, modificarea CP introduce un nou motiv de revizuire, o cale extraordinară de atac. Aceasta este nemotivarea sau nesemnarea de către toți judecătorii, care au participat la luarea unei decizii, a motivării.

Revizuirea sentinței poate fi cerută oricând, chiar și după moartea persoanei condamnate. Prin urmare, dacă va fi adoptată această prevedere, practic i-ar deschide drum lui Liviu Dragnea pentru o schimbare a condamnării sale, primite în Dosarul Referendumului (doi ani de închisoare cu suspendare).

Argumentele avocaţilor lui Liviu Dragnea

În cazul sentinței lui, motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare și au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până ea a fost motivată. Motivarea a fost redactată de unul dintre judecătorii care au participat la luarea deciziei.

Pentru Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți, între timp pensionată și numită judecător la CCR, a semnat înlocuitoarea ei, Cristina Tarcea. Liviu Dragnea a speculat această întârziere și a vrut să deschidă un proces. Plângerea i-a fost respinsă.

Alte prevederi, conform proiectului Comisiei Iordache, se referă la faptul că procurorii nu vor mai avea voie să dea nici un fel de informaţii despre dosarele penale, despre cei vizaţi de acestea şi nici despre modul în care au fost comise faptele penale.

Mai mult, modificările aduse codurilor penale vor să descurajeze denunţătorii să mai colaboreze cu organele de anchetă. O audiere nu poate dura mai mult de 6 ore pe zi este o altă prevedere nou introdusă. De asemenea, persoanele condamnate pentru mai multe infracţiuni nu mai pot cumula mai mult de trei ani la pedeapsă.

Citeşte şi
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Legea recursului compensatoriu va fi modificată în Parlament,
USR și PNL anunță că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele de modificare a Codurilor
UDMR a dat dovadă de pragmatism şi cooperează de doi ani cu coaliţia guvernamentală, declară
Mihai Şora vorbeşte despre impactul noii ordonanţe de urgenţă prin care se modifică din nou
Președintele PSD Liviu Dragnea l-a întrebat pe corespondentul Pro TV Alex Dima dacă vine cu
Modificările la Codurile Penale pregătite de coaliţia puşcăriabililor PSD-ALDE vor consacra România ca fiind ţara
Florin Iordache preşedintele comisiei speciale care mutilează Legile Justiţiei 303, 304 şi 317, se jură
Statele GRECO împotriva corupţiei au făcut public raportul privind corupţia din România. Experţii europeni arată
Consiliul Europei critică modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE la legile 303, 304 şi 317. Instituţia
Organizaţia civică Corupţia Ucide îi cheamă mâine pe bucureşteni să protesteze la Piaţa Victoriei. Ora
Share