Dragnea, caracterizat de The Guardian: “Ideologia lui este el însuși”

Share

Prestigiosul cotifian englez The Guardian îi face o caracterizare dură lui Liviu Dragnea. Ironia face că, în urmă cu16 ani, jurnaliştii şi mediul politic îl porecleau pe Adrian Năstase în două feluri: “Împăratul” şi “El Însuşi”. Şi că această caracterizare (“His ideology is himself”) a fost făcută de fostul delfin al lui Năstase, Victor Ponta.

În timp ce liderii europeni se adună în România pentru summit-ul de la Sibiu, explică The Guardian, liderul PSD e tot mai agresiv. The Guardian notează că, de la Summitul de la Sibiu, pe lângă Theresa May, va mai fi probabil încă un mare absent: Liviu Dragnea, descris drept ”cel mai puternic politician în țara care găzduiește summitul”.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

”Dragnea, liderul PSD, a devenit un personaj la fel de deranjant la Bruxelles precum premierul maghiar Viktor Orban și liderul polonez Jaroslaw Kaczyński, chiar dacă este mai puțin cunoscut decât aceștia din cauza prestației sale în spatele scenei.

Ziariștii britanici amintesc că Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală și are interdicție să fie premier, dar puțini se îndoiesc că el e cel care conduce efectiv guvernul. The Guardian scrie despre certurile dintre București și Comisia Europeană pe tema justiției.

Criticii lui Dragnea spun că scopul său este acumularea de putere și bogăție, mai mult decât orice alte valori politice. ”Ideologia lui e el însuși”, a declarat Victor Ponta pentru The Guardian.

”El face totul, le spune miniștrilor și premierului ce să facă, ei sunt toți plastilină în mâinile sale”, a spus și Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

The Guardian amintește că Dragnea a fost condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare pentru abuz de putere într-un proces de corupție. Există de asemenea suspiciuni că Dragnea, familia sa și o rețea de oameni de afaceri apropiați s-au îmbogățit utilizând o companie lipsită de transparență numită Tel Drum, care și-a umplut conturile cu fonduri europene, mai scrie sursa citată.

Dragnea a refuzat să răspundă întrebărilor The Guardian.

Publicația britanică notează că guvernul a încercat de câteva ori să adopte un controversat proiect de amnistie care l-ar fi ajutat pe Dragnea și pe mulți alții să scape de închisoare.

PSD a devenit din ce în ce mai agresiv după criticile partenerilor externi, descriind lupta anti-corupție drept un atac la adresa României.

În Bruxelles există o doză mare de frustrare din cauza direcției pe care a luat-o România. ”Știam foarte bine la momentul aderării că România și Bulgaria nu erau pregătite”, a declarat pentru Ther Guardian o sursă europeană implicată în procesul de aderare. ”Greșeala a fost că am sperat că odată devenite state membre aceste două țări se vor alinia imediat la standardele europene. Poți presa o țară când vrea să intre în UE, dar după aderare posibilitatea de a provoca reforma scade considerabil. Acesta e un eșec structural al sistemului nostru”, a mai spus sursa citată.

Share