Dragnea are interdicţie în SUA, legată de noul dosar de la DNA

Share

Alexandra Maria Dragnea, fiica fostului lider PSD Liviu Dragnea, se afla în România în momentul în care joi, 5 septembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat interdicția de a intra în SUA.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta este valabilă pentru fostul lider PSD și cei doi copii ai lui, Alexandra și Valentin, au explicat surse din anturajul familiei Dragnea.

”Alexandra nu a fost expulzată din SUA așa cum s-a scris în presă. Pur și simplu se afla în România în momentul anunțului și urma să plece sâmbătă în California, avea bilete de avion. Ea este anul 2 la o școală de muzică acolo. Și pur și simplu nu a mai plecat”, au explicat sursele G4media.

Alexandra Dragnea (24 de ani) se stabilise de anul trecut în California cu iubitul ei, cântărețul Alex Mațaev, fost concurent la X Factor.

Pe de altă parte, surse politice au explicat G4media că interdicția aplicată de Guvernul american familiei Dragnea de a intra în SUA, ”din cauza implicării în acte de corupție semnificative”, ar avea legătură, pe lângă condamarea în dosarul angajărilor fictive, inclusiv cu noul dosar Broidy-vizita în SUA. În acest dosar a fost audiat ieri la DNA, ca martor, ambasadorul României la Washington, George Maior.

Primul care a furnizat informații despre noul dosar în care este vizat Liviu Dragnea a fost chiar el. În decembrie 2018, fostul lider PSD vorbea despre o nouă investigație DNA.

“Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

Potrivit unor surse judiciare, există 2 dosare privind vizita lui Dragnea în SUA, alături de fostul premier, Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump. Cei doi au fost invitați atunci de Elliot Broidy, un sponsor al campaniei lui Trump și vice-președinte al Comitetului prezidențial de inaugurare.

Un dosar este deschis de procurorii americani, care investighează modul în care Elliot Broidy s-ar fi folosit de influența sa pe lângă președintele Trump pentru a obține contracte în țări precum Angola sau România.

Presa americană, citată de G4media, a relatat că Broidy a încercat să obțină în România un contract de peste 200 de milioane de dolari pentru compania sa, Circinus, o firmă specializată în afaceri din industria militară și de securitate. De altfel, Circinius a semnat un acord cu Romarm, pe 1 februarie, fără urmări concrete însă.

Federalii americani au solicitat, prin comisie rogatorie, procurorilor români să facă verificări privind vizita lui Dragnea și Grindeanu în SUA, la invitația lui Broidy și prin mijlocirea omului de afaceri român Cristi Burci și a fiului său, Carlos Burci, au explicat pentru G4media surse judiciare.

Aceleași surse au declarat că, pe rolul DNA, există și o investigație privind promisiunile făcute de Dragnea lui Broidy de a obține contracte în România în schimbul susținerii în fața administrației Trump și a invitației la ceremonia de inaugurare. Este dosarul despre care vorbea Dragnea în decembrie anul trecut și în care a fost audiat ieri ca martor George Maior.

Cine e Elliot Broidy. A fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump, și omul care l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a actualului preşedinte american.

Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, însă a fost nevoit să îşi dea demisia în 2009, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Unul dintre investitorii Markstone Capital a fost miliardarul israelian, Benjamin Steinmetz, cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montana, sponsor al campaniilor anti Soros, judecat în dosarul Ferma Băneasa.

Share