home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Doina Gradea, directorul TVR, a enervat Opoziţia cu difuzarea lui Ghiţă

Doina Gradea, directorul TVR, a enervat Opoziţia cu difuzarea lui Ghiţă

Share

Directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, a fost invitată, în 20 martie, la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Aceasta pentru a da explicaţii în legătură cu difuzarea pe postul naţional de televiziune a interviului realizat cu Sebastian Ghiţă.

Stimată doamnă director general interimar, vă invităm să luaţi parte la lucrările comisiei în data de 20 martie, ora 12,00. Pe ordinea de zi fiind înscrisă audierea dumneavoastră în legătură cu difuzarea de către TVR a interviului realizat de jurnalistul Ion Cristoiu cu domnul Sebastian Ghiţă. Persoană pentru care Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat european de arestare.

, se arată în adresa trimisă de preşedintele comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, citată de Agerpres.

Dan Tăpălagă şi Cristian Pantazi, out de la HotNews, posibilă preluare ostilă

Doina Gradea a provocat scandal în CNA

Dorina Rusu, membru CNA, s-a sesizat după ce interviul cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, acordat lui Ion Cristoiu, a fost difuzat simultan, miercuri seară. Patru televiziuni – Antena 3, B1 TV, România TV şi TVR 1, principalul post public de televiziune, l-au transmis.

Nu toţi membrii forului sunt însă de acord. În şedinţa din 15 martie, Dorina Rusu a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu, în acelaşi timp şi la o oră de maximă audienţă, face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare”, informează Adevărul.

Dorina Rusu: „E grav că televiziunea publică a intrat în jocul manipulării“

Dorina Rusu a ţinut să sublinieze că cel mai grav i se pare că interviul a fost difuzat şi de Televiziunea pPublică, în emisiunea moderată de Ionuţ Cristache.

Mi se pare că televiziunea publică să intre în acest joc al manipulării. eEste un lucru foarte grav şi mi se pare că TVR a decăzut enorm, dacă a ajuns să transmită un interviu înregistrat, pe care alte trei televiziuni l-au transmis la aceeaşi oră şi fiecare dintre televiziuni spune că este un interviu în exclusivitate.

Să nu mai spunem că este vorba despre un interviu cu o persoană care fuge de justiţie. Dacă în cazul televiziunilor private este o decizie editorială – şi, sigur, dacă sunt încălcări, le discutăm în CNA şi le sancţionăm – în cazul TVR-ului mie mi se pare că este ceva foarte grav.

Nu se poate ca o televiziune publică să procedeze în felul acesta.

Radu Călin Cristea: „Nu e vorba de inculpatul Ghiţă, ci despre interesul public“

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a spus că observaţiile colegilor săi privesc politica editorială a unui radiodifuzor, în legătură cu care CNA nu poate interveni.

Membrul CNA a afirmat că unele puncte de vedere ale colegilor lui sunt „foarte subiective, unele chiar partizane“. Dar şi că se folosesc de cadrul CNA pentru a crea o discuţie care, în opinia lui, ar trebui să aibă loc în baza unor plângeri.

Cristea a sugerat şi că ar fi mai bine ca membrii forului „să lase plângerile să vină mai mult din afară“. Aceasta pentru că „metoda autosesizărilor nu era o practică în trecut“. Membrul CNA a mai atras atenţia că a nu fi prezentat acest caz ar fi însemnat privarea telespectatorilor de o informaţie de maxim interes public:

Aici nu este vorba despre inculpatul Ghiţă, care a făcut şi a dres, ci despre interesul public. Ce conţine acel interviu. Cred că ar trebui să fim puţin mai reticenţi. Manipulare este un cuvânt foarte greu. A nu fi prezentat acest caz ar fi însemnat să privezi cetăţenii români şi publicul larg de o informaţie de maxim interes public

Monica Gibernat, la unison cu Radu Călin Cristea

Monica Gubernat a spus că nu i se pare de bună-credinţă autosesizarea anunţată de Dorina Rusu. Gabriel Tufeanu, alt membru CNA, a spus instituţia funcţionează după o lege potrivit căreia decizia editorială aparţine radiodifuzorului. Dorina Rusu a adăugat totuşi că nu a discutat despre libertatea editorială, ci despre misiunea televiziunii publice.

Share